• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.04.2020

13:00

NE MOGU DA POTISNEM BOL, JEŽIO SAM SE OD PRIČA PREŽIVELIH Dodik: Dolazimo u Donju Gradinu kako bismo se zavetovali na mir

Politika

NE MOGU DA POTISNEM BOL, JEŽIO SAM SE OD PRIČA PREŽIVELIH Dodik: Dolazimo u Donju Gradinu kako bismo se zavetovali na mir

Podeli vest

Sećanja na logor Jasenovac i sva stradanja srpskog naroda moraju da ostanu deo naše kulture sećanja, ne u smislu da pozivamo na osvete ili rat, već da pozivamo na sećanje koje će upravo sprečiti rat i stradanje ljudi bez ozbira ko oni bili, poručio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, rekao da Donja Gradina predstavlja mesto sećanja, gde tišina govori više od reči.

"Ne mogu da potisnem ni sećanja i bol kao dečak rođen ispod Kozare, gde sam se ježio od priča preživelih", rekao je Dodik.

Dodiki je poručio da se u Donju Gradinu dolazi kako bi se svi zavetovali na trajni mir.

"Verujem u svest nacija u regionu da sačuvamo dragoceni mir", istakao je Dodik i dodao da samo tamo gde Srbi imaju državu imaju i sobodu, a gde to nije bio slučaj, Srbi su masovno stradali.

Foto: Tanjug

On je podsetio da je dan pre proboja logoraša u Jasenovcu pobijeno 700 žena.

"Dakle, i kada se došao kraj, ustaše su ubijale, želeći da nas osakate kao narod, ali i pokažu monstrouznost tzv. NDH, kao najgore tvorevine", rekao je Dodik.

On je dodao da su Donja Gradina i Jasenovac samo deo srpskog stradanja i teške istorije u 20. veku.

Srpski član predsedništva BiH je ukazao da je važno da Srpska zajedno sa Srbijom obeležava ovaj dan, ali i neke druge važne datume.

"Hvala i predsedniku Hrvatske Zoranu Milovaniću, koji je distancirao od ustaških zločina, što pokazuje da u regiji ima snage da se prevaziđe teška prošlost. Nama ne smetaju ni Bošnjaci, ni Hrvati, ali mesta našeg stradanja moraju biti opomena i zalog za budućnost i to je prioritet Republike Srpske, koja želi da živi u slobodi. Nećemo na štetu drugih naroda, ali nećemo ni sebe zapostaviti", rekao je Dodik.

On je poručio da Srbija i RS danas istovremeno zajednički obeležavaju stradanje srpskog naroda, što je dobra prilika da se pokaže zajedništvo i jedinstvo.

"Srbija i RS su danas zavet srpskog naroda. Zavet koji poziva na slobodu, mir i razvoj. Ne želimo sukobe, ali želimo da budemo uvažavani", rekao je Dodik.

U Spomen parku Sremska Mitrovica i u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj danas je obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odao je poštu žrtvama i položio venac u Spomen parku Sremska Mitrovica, dok su u Donjoj Gradini poštu žrtvama odali predstavnici Republike Srpske i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija