• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

02.05.2020

18:23

ZAŠTO SADA?! AMERI OPET PLASIRALI VEST DA SU BEOGRAD I PRIŠTINA NA PRAGU DILA, tvrde i da sporazum koči Nemačka! Vučić to nebrojeno puta demantovao, ali avaj...

Politika

ZAŠTO SADA?! AMERI OPET PLASIRALI VEST DA SU BEOGRAD I PRIŠTINA NA PRAGU DILA, tvrde i da sporazum koči Nemačka! Vučić to nebrojeno puta demantovao, ali avaj...

Podeli vest

Američki balkanolog i bivši visoki zvaničnik Stejt departmenta Džejms Huper tvrdi da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači već postigli dogovor o KiM, "koji uključuje teritorijalnu komponentu" i da je na specijalnom izaslaniku Bele kuće Ričardu Grenelu da ubedi EU da prihvati taj navodni sporazum. Hupera ne interesuje to što je Vučić u više navrata demantovao da postoji "tajni dil" Beograda i Prištine

 EU, tačnije Nemačka, se tome protivi, kaže Huper, i kritikuje to kao "provincijalno" stanovište.

Hupera i ekipu blisku tzv "dubokoj državi" očigledno ne interesuje to što je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata demantovao da postoji "tajni dil" Beograda i Prištine. Štaviše!

Vučić poručuje da navodi kako je konačni dogovor Beograda i Prištine postignut dolaze od analitičara bliskih centrima moći koji žele da "Srbiju vide poniženu"

- Da postoji dogovor o Kosovu, rekao bih vam, od naroda ništa nisam krio - jasno je više puta istakoa Predsednik Srbije!

Politički analitičari tvrda da Huper nije slučajno baš u ovom trenutku izašao sa tvrdnjama da su Srbija i Priština postigli dogovor. Oni ističu da Srbiju očekuju izbori, dok Priština čeka na formiranje vlade.

- Kosovo će sigurno biti jedna od važnih tema u izbornoj kampanji u Srbiji, a to što saradnici "duboke države" baš u ovom trenutku plasiraju priče o navodnom dilu Vučića i Tačija smišljeno je kako bi se oslabila pozicija predsednika Srbije, ali i umanjila očekivana pobeda SNS ma izborima. Važno je da u parlament uđe opozicija u što većem broju, kad već na izborima ne mogu da sruše aktuelnu vlast u Srbiji - ističu oni.  

S druge strane, Huper ne odustaje od svojih navodnih "insajderskih" informacija da je glavna kočnica postizanju "istorijskog sporazuma" Srba i Albanaca Nemačka.  
   
- Najbolji korak za EU je da pruži podršku sporazumu, ponudi ubrzan proces članstva za Srbiju, kao i da obezbedi da Hrvatska ne blokira ozbiljne i dobronamerne napore Beograda da ispuni zahteve Brisela za svako poglavlje o članstvu u evropskom bloku - ocenjuje on za Glas Amerike.

Huper smatra da sveobuhvatni sporazum "mora da uključi teritorijalnu komponentu" i da bi EU to trebalo da prihvati.

Foto: Beta/AP/Reuters/Fotoilustracija

Beograd, po njegovom mišljenju, insistira na tome da sveobuhvatni sporazum mora da sadrži teritorijalne elemente i na članstvu u Uniji, kao ishodu sveobuhvatnog sporazuma.

Ukazuje, međutim, da se EU, a to znači Nemačka, protivi takvom dogovoru.

- Vučiću je izgleda lakše da se sporazume sa Tačijem, nego da ubedi nemačku kancelarku Angelu Merkel da prihvati njihov dogovor. To nije bio očekivani ishod pregovora između Srbije i Kosova - rekao je Huper, a prenosi Glas Amerike.

ŠOK IZJAVA MINISTRA DAČIĆA! Ako se vakcina pojavi u septembru, GARANTUJEM DA JE OVO SA KORONOM SMIŠLJENO RANIJE!

Smatra da je na Grenelu, za kojeg kaže da radi na promovisanju mogućeg mirovnog sporazuma, da pomogne da se "otkloni nespremnost Evropske unije, koja drži veto, da prihvati sporazum koji ukljucuje teritorijalnu komponentu".

- Ukoliko specijalnom izaslaniku SAD-a ne pođe za rukom da ubedi EU da prihvati sporazum koji je već dogovoren, biće ugašena i aktuelna povoljna prilika za okončanje konfrontacije između Srbije i Kosova - upozorava on.

Huper smatra "unutrašnja politička previranja u Srbiji i na Kosovu ne predstavljaju prepreku za sveobuhvatan dogovor dve strane".

OFICIR ZA VEZU BEOGRADA I PRIŠTINE: Vozači kamiona sa slikama Putina i Vuka Karadžića pušteni posle saslušanja!

Kako Srbiju tek očekuju izbori, za koje se u tekstu Glasa Amerike tvrdi da će biti 28. juna, dok Priština čeka na formiranje vlade, Huper kaže da bi Grenel u maju i junu mogao da radi na tome da EU prilagodi svoj stav u odnosu na navodni način razmišljanja Vučića i Tačija.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Ocenjuje i da je podsticaj za SAD da se drži ovog kursa to što su lideri dve strane, kako kaže, postigli ogroman napredak u prevazilaženju uzajamnih nesporazuma i neslaganja.

Smatra i da je navodni postignut napredak sam po sebi dostignuće, za koje, kako navodi, zvaničnici EU ne odaju priznanje.

SVE ĆE DA PUCA U OKTOBRU! Vučić najavio najveću vojnu vežbu, biće prikazano sve što imamo

- Vučić i Tači su postigli više od dogovora, oni imaju osnovu za uspostavljanje potpuno novih odnosa između dve zemlje - ocenjuje Huper.

Za EU kaže da pokazuje znakove provincijalnog razmišljanja u sprečavanju poštovanja navodnog sporazuma dve strane.

Huper, takođe, kaže da ne postoji mogućnost pregovaračkog plana B posle eventualnog odbacivanja postojećeg dogovora.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ponosanS

pre 3 godine

Mogu oni da pricaju sta hoce, ne odlucuje Vucic o juznoj pokrajini vec narod i narod Srbije dobro zna sta je istina a sta laz. Navikli smo da duboka drzava uvek izlazi sa svojim zeljama u fazonu ,,sto je babi milo, to joj se i snilo,,. Nije Srbija na rasprodaju gospodo iz duboke drzave.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17