• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.05.2020

22:22

AMERIKA PLAĆA DA SRBIJU ODVOJI OD KINE! Ljiljana Smajlović upozorava na nove pritiske

Politika

AMERIKA PLAĆA DA SRBIJU ODVOJI OD KINE! Ljiljana Smajlović upozorava na nove pritiske

Podeli vest

* Finansirali su grupe u Srbiji da istražuju "meki uticaj" Rusije, a sada će da finansiraju te iste grupe da istražuju "meki uticaj" Kine * Cilj je da se Srbija optuži da je "istureno odeljenje" Kine u Evropi

Zapad je ranije finansirao razne grupacije da istražuju "meki uticaj" Rusije u našoj zemlji, a sada će da finansira te iste grupe da istražuju "meki uticaj" Kine u Srbiji!

Na to upozorava Ljiljana Smajlović, novinarka i spoljnopolitička komentatorka, koja kaže da je politički sukob Kine i Amerike zbog pandemije koronavirusa veoma plaši, jer odnos tih velikih sila može i te kako uticati i na Srbiju.

Aktuelni predsednik SAD Donald Tramp optužuje Kinu za širenje virusa, a pošto u SAD predstoje izbori, dodaje Smajlovićeva, ukoliko demokrate i Džozef Bajden pobede, oni će se truditi da budu još žešći prema Kini nego što je Tramp.

Moj ugao

Na Zapadu je poslednjih godina sazrela svest da je uspon Kine glavna geopolitička opasnost. Logično je da Zapad uđe u sukob sa Kinom, kao što je to ranije bio slučaj sa Sovjetskim Savezom, odnosno Rusijom.

SAŠA ADAMOVIĆ
ISTORIČAR

- Brine me položaj Srbije u toj situaciji. Do pre nekoliko godina ovde su nicale grupe ljudi koje su finansirali da istražuju "meku moć" Rusije, a sada će da stižu pare da se istražuje "meka moć" Kine i da se Srbija optužuje da je neko "istureno kinesko odeljenje" u Evropi. Mislim da su ovo za sve građane Srbije vrlo loše vesti, osim, naravno, za one koji će profitirati od istrage "poturica" i "veštica" po Balkanu - rekla je Smajlovićeva za portal "Sputnjik".

Upitana zašto bi Zapad to sada radio, Smajlovićeva odgovara da je krajnji cilj da se Srbija potpuno udalji i odvoji od Kine.

- Cilj jeste pritisak na Srbiju da ne sarađuje sa Kinom, odnosno da se svaka saradnja proglasi kineskim pritiskom i mešanjem u naše unutrašnje stvari - objašnjava Smajlovićeva za Informer.
Smeta im neutralnost

Komentarišući ove navode, dekan Fakulteta za bezbednost "Edukons" Miroslav Bjegović ocenjuje da Zapad može svašta da pokuša, ali da Srbija mora da štiti svoje interese.
- Srbija je otvorena za saradnju sa svima. Naravno da biramo svoje partnere u skladu sa svojim interesima. Zašto bi se Srbija, kao neutralna država, bilo kome pravdala? Ovo je samo dokaz da Zapadu nikako ne odgovara jaka Srbija - kaže Bjegović.
M. DOBROMIROVIĆ

NAPADI VEĆ POČELI: "Fridom haus": Kina loše utiče na Srbiju!?

Američka nevladina organizacija "Fridom haus" tvrdi da se "najkonkretniji primer antidemokratskog uticaja" Kine vidi kroz tehnologiju i video-nadzor.
Srbija se navodi kao jedna od država koje su uvele sistem kompanije "Hauvej" za bezbednosni video-nadzor prepoznavanja lica i registarskih tablica vozila, što "izaziva zabrinutost jer bi sve veći uticaj Kine mogao da ojača autoritarno nastrojene lidere, doprinoseći smanjenju demokratije"!?!






 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

LICEMERNI BRISEL! SA KINOM MOGU I AMERIKA I EU, ALI NE MOŽE BALKAN! Kineske milijarde su poželjne i dobre, ali samo ako ne završe u Srbiji...
Društvo

LICEMERNI BRISEL! SA KINOM MOGU I AMERIKA I EU, ALI NE MOŽE BALKAN! Kineske milijarde su poželjne i dobre, ali samo ako ne završe u Srbiji...

Brisel od Balkana traži da ne radi, što države EU rade, što je potuno licemerno i proizilazi iz osećaja da je kineska ekonomija postala pretnja za Ameriku na evropskom tlu. Kinezi sve rade planski, a višak svog kapitala ulažu tamo kome treba ali i gde oni mogu da profitiriraj još više, ali i da se lako povuku ako zatreba

06.05.2020

22:29

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17