• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.05.2020

19:40

NEMAČKI MEDIJI DIGLI FRKU ZBOG SRBIJE - BEOGRAD SE OKRENUO OD EU KA KINI I RUSIJI! Brisel pokušava da "kupi" Beograd nudi silne milijarde!

Politika

NEMAČKI MEDIJI DIGLI FRKU ZBOG SRBIJE - BEOGRAD SE OKRENUO OD EU KA KINI I RUSIJI! Brisel pokušava da "kupi" Beograd nudi silne milijarde!

Podeli vest

Nemački Cajt napravio je pravu pometnju tekstom o Srbiji koja se, navodno, odrekla puta u EU i okrenula ka Kini i Rusiji. Nemački portal piše da je u Brisleu zbog toga nastala prava pometnja, pa su brže-bolje odlučili da dokažu Zapadnom Balkanu, a pre svih Beogradu, da su, bez obzira na virus koronu, "geopolitički sposobni" pomognu državama regiona

U tu svrhu lideri evropskih vlada i država održali su samit o Zapadnom Balkanu, tokom koga su se dogovorili da će i novčano pomoći.

Cajt piše kako Kina, Rusija i Turska šire svoj uticaj u ovom području i predstavljaju geopolitičke konkurente Evropi. Istovremeno, balkanske zemlje još čekaju kada će im otvoriti vrata saveza, prenosi nemački list.

Međutim, kako se navodi, ne veruju svi na Zapadnom Balkanu u evropsku perspektivu. Portal je kao dokaz izvukao izjavu predsednika Srbije Aleksandar Vučića početkom aprila da "evropska solidarnost ne postoji, i da samo Kina može pomoći Srbiji".

Cajt podseća da je u tom momentu EU je uvela zabranu na izvoz medicinskih zaštitnih sredstava, dok je Kina isporučivala u Beograd maske i drugu opremu. Predsednik Vučić nazvao je lidera Kine drugom i bratom, ističe se.

- A Vučić nije bilo ko. On je predsednik najveće zemlje na Zapadnom Balkanu. Pored toga, Evropska komisija je računala da će upravo s njim uspeti da vodi pregovore i da sarađuje. U Briselu su se nadali da će Srbija postati primer za ostale male zemlje u regionu. Zbog toga je 'zaokret' koji je napravio Vučić bio 'signal uzbune' i očigledno je ubrzao neke procese", navodi autor članka.

HRVATSKA TESLA LOGIKA! HRVATI SU, ZNAČI, I VOJVODA MOMČILO ĐUJIĆ I SIMO DUBAJIĆ... I oni su rođeni u "lijepoj njihovoj", ali za njih se nešto ne otimaju!

Portal navodi i da je EU plašeći se zaokreta Srbije ukinula zabranu izvoza medicinskih zaštitnih sredstava, a Evropska investiciona banka izdvojila je 3,3, milijarde evra za pomoć u borbi protiv pandemije. Brisel je izdvojio 38 miliona evra za direktnu finansijsku podršku regionu.

Foto: APZReuters/Fotoilustracija

Ono što su u Cajtu namerno ili slučajno zaboravili da konstatuju jeste uporno insistiranje Predsednika Vučića da Srbija ostaje na evropskom putu i da se država ponaša u interesu građana.

- Srbija je i ostaće na evropskom putu. Za nas je EU strateški cilj, ali nikada nećete čuti od mene da se nekome dodvoravam - kazao je predsednik Srbije.

(VIDEO) MOSKVA REŽIRALA BRUTALAN INCIDENT, TEK DA POKAŽE AMERICI S KIM IMA POSLA! Vojska SAD nije mogla da reaguje, ruski lovac DOŠAO IM ISPRED NOSA!

Ukazao je da je potrebno da se manje govori o perspektivi, a više o procesu proširenja, da Srbija želi u EU i da zato i želimo tu vrstu konkretnog odgovora.

Podsetio je i da se Srbija uspešno bori sa krizom zbog epidemije koronavirusa.

- Srbija je bila kao stvorena da prođe kao italija, ali je uz pomoć prijatelja sa raznih strana relativno dobro prošla kroz krizu - konstatovao je Vučić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bane

pre 3 godine

Evropska unija je banditska organizacija. Nacistički četvrti rajh!

Dragan

pre 3 godine

Neka evropski fasizam brine svoju brigu, iovako imaju problema preko glave (nemaju vise koga da pljackaju). Bas me zivo zanima sta ce da rade ako Amerika ili Dojce banka odu pod led - a vrlo je moguce da uskoro potonu obadva cudivista. Tada ce pucanstvo atlanskog saveza gledati ribice sa dna mora. Bogu hvala mi imamo s kim da idemo napred. Tu su pre svega Rusi, nasa pravoslavna braca po oruziju u zlu i dobru, kao i ostali antifasisti - a to je na prvom mestu, naravno, Kina.

Pera

pre 3 godine

Nemci bi trebali da ćute. Oni su bili glavni akteri za bombardovanje Srbije. Jedan bivši Major nemače Luftwaffe je meni rekao da je radio u odelenju blagovremene isporuke. Kad sam ga pitao šta je isporučivao, rekao je bombe Srbiji. Na moje pitanje dali ga je žao nevine dece, žena i muškaraca, odgovorio je da on to nije video, prema tome nema grižu savesti. On je danas jedan od IOSA auditora iz Frankfurta i predsednik jednog od aeroklubova. Drugo, nemci isto tako održavaju vezu sa Kinom i Rusijom. Interesantno, o tome nemačke novine ne pišu zbog slobode štampe. Nikada nisu ni imali nameru, nemaju ni sada nameruiniti će ikada imati nameru da Srbiji dozvole članstvo u EU. KOJE LICEMERSTVO?

Marija

pre 3 godine

Džaba im novac, koga je još stvarno briga za EU?

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Za Srbiju ničeg lošeg nema što je u prijateljskim odnosima sa Rusijom i Kinom a bilo bi još bolje ako Srbija ne bi bila članica EU.

Milentije

pre 3 godine

Nemci nam nikad ali bas nikad nisu bili prijatelji niti ce kad biti - samo to treba uvek imati u vidu ali nazalost takva su vremena da se i sa neprijateljem mora suradjivati.

Dzjordje milosavljevic

pre 3 godine

Predlozite policiji da u poljoprivrednim mestima policija 2 dana odrzi besplatna predavanja za vlasnike traktora, lose manevrisu i zbog toga ginu, ko hoce nek dodzje od poljoprivrednika i nek im daju cd komjutersku igru tractor simulator, nek im daju po pivo i neku kafu da "razvezu jezik"

Marko

pre 3 godine

A ako oni kazu svojim investitorim da povuku investicije iz Srbije, gotovi smo, 90% investicija su firme iz EU, nesto malo kinezi i rusi nista, uostalom mi smo jedina zemlja dobra sa Kinom u ovom periodu, svi su protiv nbjih zbog korone cak i nasi prijatelji rusi

Rada

pre 3 godine

Zeznuli se, Srbija se ne prodaje i ne odrice prijatelja

arsa

pre 3 godine

Da nam vrate Kosovo, da se izvine za sva razaranja i zlo od 1990-1999 i kasnije, da plate ratnu stetu, pa ce tek onda moci da nam se obrate.

Majstor

pre 3 godine

Arsa-stvarno mislis da vam se netko mora izvinit?Mozda obratno?

ZAvram

pre 2 godine

Који си ти одвратан лицемер? Нашао си да у српским новинама газиш по српским ранама? А и ви сте се, као, овајдили што сте ушли у ту лицемерију? Испразнише вам државу, и тек ће! И сво зло, које сте починили нама, вратиће вам се многоструко! Надајте се, и чекајте свој усуд!

Majstor

pre 3 godine

Mos mislit,bas uniju i ostale boli kuda Srbija ide

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija