• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.05.2020

12:29

POČEO VIDEO SASTANAK KVADRILATERALE, Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić

Politika

POČEO VIDEO SASTANAK KVADRILATERALE, Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić

Podeli vest

Video sastanak četvorke koju čine Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija, u toku je, a Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.


Tema sastanka Visokog saveta za saradnju kvadrilaterale je situacija izazvana pandemijom Kovida 19 i pitanje kako otvoriti granice između četiri zemlje i spasiti ekonomiju, uz garantovanje bezbednosti svim građanima.

Na sastanku učcestvuju i premijeri Grčke, Bugarske i Rumunije, Kirijakos Micotakis, Bojko Borisov i Ludovik Orban.
 

 

Predsednik Srbije juče je, uoči sastanka, telefonom razgovarao s premijerom Bugarske Bojkom Borisovom, a saglasili su se da je međusobni dogovor za ublažavanje ograničenja za prelazak granica jedan od ključnih elemenata za podsticanje poslovnih aktivnosti, posebno u oblasti turizma posle dužeg prekida rada zbog korona virusa.

S tim u vezi, posebno su insistirali na tome da je neophodno obezbediti primenu odgovarajućih antiepidemioloških mera, kako bi bila osigurana zaštita zdravlja građana i sprečeno dalje širenje zarazne bolesti.

Na prethodnim sastancima predstavnika četiri zemlje dominirale su teme Evropske unije i ekonomske saradnje i infrastrukturnog povezivanja.

Sastanak kvadrilaterale održan je više puta u poslednjih nekoliko godina.

Poslednji sastanak lidera četiri zemlje održan je u palati "Snagov" nadomak Bukurešta u martu prošle godine, ali u nešto drugačijem sastavu - pored predsednika Srbije Vučića i premijera Bugarske Borisova, učestvovali su i tadašnja premijerka Rumunije Vjorika Dančila i premijer Grčke Aleksis Cipras.

Na prethodnim sastancima predstavnika četiri zemlje dominirale su teme Evropske unije i ekonomske saradnje i infarstrukturnog povezivanja.

Predstavnici Grčke, Bugarske i Rumunije uvek su u razgovorima izražavali podršku Srbiji na njenom EU putu, smatrajući važnim proširenje i proces pristupanja Zapadnog Balkana Uniji.

Takođe, ključne teme, kada je reč o saradnji četiri zemlje su ekonomija, saobraćajno i infrastrukturno povezivanje i saradnja u energetici.

Tada su, kao najvažniji projekti, isticani južni i istočni krak Koridora 10, koji su u međuvremenu završeni i pušteni u saobraćaj, kao i izgradnja autoputeva koji treba da povežu Srbiju i Rumuniju.

Razgovaralo se o o energetskim pitanjima i diversifikaciji energetskih izvora i o energetskoj održivosti.

Današnji sastanak dolazi u specifičnom trenutku, kada se ceo svet suočava sa pandemijom virusa korona, pa će to biti prilika da lideri Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke razgovaraju o postizanju dogovora o otvaranju granica.

Za ekonomije četiri zemlje važno je otvaranje granica kako zbog lakšeg protoka roba, tako i građana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija