• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.05.2020

12:18

POSTOJI SJAJNA PRILIKA DA SRBIJA BUDE LIDER U REGIONU Gofri: Rešenje za KiM može biti samo dogovor dve strane

Politika

POSTOJI SJAJNA PRILIKA DA SRBIJA BUDE LIDER U REGIONU Gofri: Rešenje za KiM može biti samo dogovor dve strane

Podeli vest

Ubeđeni smo da se može pronaći rešenje za Kosovo i Metohiju, ali to mora da bude dogovor između dve strane, a ne nešto što će biti nametnuo spolja, izjavio je danas američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri.

"Ako se budemo fokusirali na konrektne stvari koje su u svačijem interesu, onda ćemo možda postići izvestan napredak", rekao je Godfri gostujući na TV Prva.

Upitan da li vara ustisak da SAD žele da pokrenu sa mrtve tačke pitanje KiM, on je rekao da je pitanje Kosova i Metohije veoma važno i da SAD podržavaju dijalog, "kojim na neki način predsedava EU, između Beograda i Prištine".

"Ubeđeni smo da se rešenje može pronaći, ali u tom cilju moraju da vladaju obe stane, to rešenje ne može biti nametenutno spolja. (Specijalni izaslanik SAD Ričard) Grenel je energičan čovek koji smatra da ako uvedemo ekonomske podsticaje i ako ljudi u regionu shvate i kakve će biti ekonomske koristi imati i ako uklonimo političke razlike, da će biti motivisaniji za dijalog. Takođe, (izaslanik za Zapadni Balkna) Metju Palmer detaljno razume politiku, istoriju i kulturu ovog reigona, ne samo u Srbiji već u čitavom regionu", rekao je Godfri.

Kako je rekao, sa njima dvojicom se vidi koliko je Vašington zainteresovan da ovde stvari krenu putem uspeha.

"A, to za nas znači prospritet, stabilnost, zemlja u kojoj se poštuju demorkatske norme i zemlja koja će biti izvoznik stabilnosti i mira u regionu. Rezultati Srbije u borbi protiv korone i saradnja sa zemljama u regionu za vreme pandemije, pokazuju da postoji sjajna prilika da Srbija bude lider u regionu i nadam se da će Srbija preuzeti tu ulogu", rekao je američki ambasador.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Upitan da li ima utisak da SAD polako gube uticaj po pitanju KiM i da li ih je Nemačka na tom planu potisla u stranu, on je rekao:

"Često me to pitaju, da li je ovo neka bitka između globalnih interesa. Ne vidim tako situaciju, mislim da ovde imamo različite aktere i lidere koji su zainteresovani za realizaciju istog cilja, a to je stabilan reigon koji će moći da pomogne prosperitet i bezbedost regiona, mislim da Srbija može da bude lider".

Na pitanje ko će, ipak, voditi glavnu reč u rešavanju problema KiM i konstataciju da Beograd smatra da je Kosovo i Metohija srce Srbije, Godfri kaže da to jeste teško pitanje, i da se potraga za odgovorom ne nalazi izvan regiona.

"Ko će rešiti to pitanje, za nas to nije dobro pitanje, već kako ćemo mi rešiti to pitanje. Trajno rešenje može biti isključivo ono koje će postići strane. Mi želim to da podržimo i podsticajima, dok ako pokušamo da nametnemo rešenje spolja, to neće biti dugotrajno", poručio je Godfri.

Dodao je i da ne misli da razgovora između Beograda i Prištine nema već godinu i po dana.

"Ne bih rekao da razgovora nema, nadam se da možda saradnja u domenu koronavirusa da će možda dati nove teme za razgovor. Bio sam prisutan na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu kada se Grenel sastao sa Vučićem i Tačijem i govorili smo o konkretnim stvarima koje možemo da uradimo", rekao je Godfri.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija