• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

21.05.2020

19:32

EU "PRETI" DA ĆE JEDNOM I ZAUVEK ZAVRŠITI SA BEOGRADOM I PRIŠTINOM! Srbijo, pametno i bez žurbe, VREME RADI ZA TEBE!

Politika

EU "PRETI" DA ĆE JEDNOM I ZAUVEK ZAVRŠITI SA BEOGRADOM I PRIŠTINOM! Srbijo, pametno i bez žurbe, VREME RADI ZA TEBE!

Podeli vest

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak kaže su sve strane spremne na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a da se samo čeka da situacija sa virusom dozvoli fizički susret i nastavak razgovora

Ovoga puta moramo da dovedemo dijalog do kraja tako što ćemo postići sporazum koji će jednom i zauvek rešiti sva otvorena pitanja i normalizovati atmosferu ne samo između Beograda i Prištine već i čitavom regionu", kazao je Lajčak za TVCG.

Opoziciju zahvatio „virus" bojkota izbora

On je naglasio da je u svakodnevnom kontaktu sa partnerima iz Srbije i sa Kosova i najavio da očekuje brzo pokretanje dijaloga o normalizaciji odnosa.

- Uzmimamo u obzir i politički kalendar u Srbiji i političku situaciju na Kosovu oko vlade, ali glavni faktor je epidemiološka situacija koja mora da nam dozvoli da se sretnemo - kaže Lajčak.

Specijalni predstavnik EU za dijalog i ostala otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu dodao je da je na Balkanu, osim korona virusa opoziciju zahvatio "virus" bojkota izbora.

TRAMP OPTUŽIO MOSKVU DA NE POŠTUJE KLJUČNI DIL SAD I RUSIJE! Sporazum o otvorenom nebu više ne postoji, KRAJ ERE SARADNJE!

On naglašava da su izbori najdemokratskiji način pokazivanja ko ima podršku građana.

- Moramo jasno da kažemo da EU nema razumevanje za bojkot izbora niti u jednoj zemlji na Balkanu - poručuje Lajčak.

On je dodao da se izbori dešavaju pod nadzorom evropskih posmatrača koji daju svoju procenu o njihovoj legitimnosti.

- Ako verujemo u demokratiju i verujemo u demokratske institucije onda moramo da igramo po evropskim pravilima. Nekad se pobeđuje, nekada se gubi. Ne znači ako izgubimo da ne moramo da poštujemo pravila - ocenio je Lajčak.

Foto: Fotoilustracija

Miroslav Lajčak je izrazio očekivanje da će rezulati izbora, koji se očekuju ove godine u više zemlja Zapadnog Balkana, imati "proevropski rezultat", jer "ne postoji bolja ponuda od one koju ima EU, a to je evropska perspektiva".

- Vi ste geografski, istorijski i mentalno zemlje koje su evropske i ne postoji bolja ponuda za vaše zemlje nego što je evropska ponuda - kaže Lajčak.

Pitanje slobode veroispovesti emotivno

U razgovoru za TVCG Specijalni predstavnik EU je naglasio i stav da je pitanje slobode veroispovesti vrlo "osetljivo i emotivno" pitanje.

ZAHAROVA RASKRINKALA AMERE ZBOG HAPŠENJA JOANIKIJA I NAPADA NA SPC! Vašington čini sve da unese raskol u pravoslavni svet i uništi duhovno jedinstvo na Balkanu!

- Zato je bitno da se niko ne igra sa emocijama i da se sve dešava u zakonskom okviru, uz poštovanje ustava i da se traži rešenje koje će normalizovati atmosferu u društvu, a ne da se dižu strasti - zaključio je Lajčak.

Foto: Tanjug

Miroslav Lajčak je najavio da će od sledeće nedelje preći iz Bratislave gde se do sada nalazio zbog mera restrikcije kretanja u Brisel i konačno i fizički preuziti svoju kancelariju Specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i druga otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Anarhista

pre 3 godine

Када Србин стави руку на нуклеарну бомбу, сви проблеми овог света бит ће решени.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija