• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

22.05.2020

18:08

AMERI SU "PRSLI", ALI DEFINITIVNO! ZA 220.000 DOLARA BI DA SRBIMA ZGADE RUSIJU I KINU! Takvih pokušaja bilo je i do sada i to uz daleko veće svote, ali SRBI SU NESALOMIVI!

Politika

AMERI SU "PRSLI", ALI DEFINITIVNO! ZA 220.000 DOLARA BI DA SRBIMA ZGADE RUSIJU I KINU! Takvih pokušaja bilo je i do sada i to uz daleko veće svote, ali SRBI SU NESALOMIVI!

Podeli vest

Pod firmom pomoći srpskim medijima da se izbore sa navodnim dezinformacijama, koju je najavio američki Stejt department, krije se bitka za uticaj u javnom mnjenju Srbije, na šta teško mogu da računaju, pogotovo sa sumom od par stotina hiljada dolara

U toj oceni slažu se predsednik Uduženja novinara Srbije (UNS), Vladimir Radomirović i novinar Nikola Vrzić, podsećajući da je takvih pokušaja bilo i do sada i to uz daleko veće svote, pa su ostali bez rezultata.

Amerika u borbi protiv uticaja Rusije i Kine

Kako je saopšteno iz Stejt departmenta, a prenela televizija Raša tudej (RT), Amerika će izdvojiti 220.000 dolara za podršku programa pripreme stručnjaka u oblasti medija koji bi pomogli Srbiji u borbi protiv dezinformacija. U tu svrhu će, kako je najavljeno, biti organizovane brojne debate i konferencije sa učešćem raznih interesnih grupa sa ciljem da se, kako navode,  kod građana razvije svest o tome šta je istinita informacija, a šta propagandna vest.

- Ovo nije veliki iznos. Američka vlada je kroz razne agencije poslednjih godina davala mnogo veće iznose  medijima i organizacijama u Srbiji koje istražuju navodne lažne vesti, tako da je ovo očekivano. Kad god Rusija bude napravila nešto kao što je Sputnjik i pokazala da na taj način ima uticaj na srpsko javno mnjenje može se očekivati reakcija Amerike i pokušaj da korišćenjem lokalnih organizacija smanji uticaj Rusije ili Kine na dešavanja u Srbiji -  nedvosmislen je predsednik UNS-a.

PAŽNJA! NA LETOVANJE U GRČKU NEĆE MOĆI SVAKO: Atina će objaviti listu zemalja iz kojih su turisti dobrodošli, EVO SPISKA!

Radomirović za Sputnjik ističe da se iza te borbe protiv lažnih vesti krije borba za uticaj u javnom mnjenju ne samo Srbije, nego i celog Balkana.

Amerika se bori protiv onog što je iznedrila

Na pitanje da li se to Amerika sada bori protiv onoga što je sama iznedrila, jer je do skora bila usamljen igrač čiji je uticaj na javno mnjenje bio jedini i neometan, predsednik UNS-a kaže da su prvo Rusija, a u poslednje vreme i Kina, počeli da primenjuju recept koji su Amerikanci decenijama primenjivali u širenju vesti koje im odgovaraju.

- Imamo sada i rusku globalnu televiziju Raša tudej i agenciju Sputnjik, kao i Kinesku globalnu televizijsku mrežu (Si-DŽi-Ti-En), čiji uticaj, takođe, raste na zapadu. Imamo sve više medija koji su pod direktnom kontrolom država. Kao što sa američke strane imamo Glas Amerike i Slobodnu Evropu, tako i sa istočne strane imamo više medija koji profesionalno rade svoj posao i izveštavaju o nekim  dešavanjima koje mejnstrim mediji na zapadu ne pokrivaju - konstatovao je naš sagovornik.

Foto: Informer

On navodi primer RT koji je stekao veliku popularnost u Francuskoj, izveštavajući o protestima „žutih prsluka" koje glavni francuski mediji nisu pokrivali kako je tamošnja javnost očekivala.

VELIKO HVALA RUSKIM PRIJATELJIMA! Premijerka Brnabić razgovarala sa Bocan-Harčenkom!

- Sada imamo situaciju da, pre svega, Rusija i Kina, nečim što je do skoro bilo američko oružje, uzvraćaju udarac na planu propagande", kaže Radomirović, ali i napominje da ti mediji i njihovi novinari odlično rade svoj posao. Tako pomažu  da o onome što se dešava u svetu steknemo sliku koja nije jednostrana - dodaje on.

Ni sa većim parama nisu promenili svest  

Na pitanje kako će izgledati ta podrška koju Stejt depratment koristi za „pripremu stručnjaka u medijima", predsednik UNS-a smatra da 220.000 dolara nije iznos koji bi omogućio da se napravi neki veliki poziv za medije da konkurišu za sredstva. Može biti da je to poziv za neke eksperte iz Amerike koji bi došli da obučavaju organizacije i stručnjake u Srbiji, dodaje Radomirović.

JASNA PO(R)UKA! PRIŠTINA NE MOŽE U NATO, MAKEDONIJA SE NUDI DA "POGURA STVAR"! Srbija ima saveznike čak i u zapadnoj vojnoj alijansi!

Iznos nije veliki i očekujem da će ubuduće biti više interesovanja iz Amerike da se ti budšeti povećaju, smatra on, ali i dodaje da to nije najbolja situacija za Srbiju jer nije dobro kada smo na meti velikih sila i kada se preko nas vode sukobi pa i propagandni.

Novinar Nikola Vrzić ukazuje na to da je reč o relativno maloj svoti novca, s obzirom na to da je ranije bilo znatno većih suma koje su Amerikanci ovde ulagali u istu svrhu, ocenivši da je borba protiv lažnih vesti samo formalno opravdanje.

Foto: fotomontaža

- Reč je, naravno, o njihovom pokušajau da potpuno, ili što više ovladaju srpskom medijskom scenom. Usuđujem se da prognoziram da je i ovaj pokušaj unapred osuđen na neuspeh. Mediji bliski američkom pogledu na svet su posle 5. oktobra 2000. suvereno vladali srpskom medijskom scenom dugi niz godina, pa nisu uspeli da promene svest i ljude ubede u to da su lažne vesti isključivo ono što ne odgovara američkim nacionalnim interesima. Kako nisu do sada uspeli, tako sigurno ni sa ovih dvestotinak hiljada dolara neće uspeti u tome - ubeđen je Vrzić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zokson

pre 3 godine

Zar oni nerazmiju da ovdje vise nisu dobrodosli ! Sacuvaj nas boze Americke pravde i Americke pomoci !

milosobilic1389

pre 3 godine

Америчке "стипсе"...?! Без милиончета у "коферчету" - нема разговра...!

Johan

pre 3 godine

Kad čujem nekog, da kaže, "volite coca colu, youtube, dolare...", a ne volite USA, popi..im, jer takve nebuloze se često čuju, a ne mogu da shvate, ameri su davno propustili šansu da postanu prijatelji Srbima, postaju sve veći neprijatelji. Sada da i ponište status KiM , ništa ne bi vredelo, Srbi bi i dalje više voleli Ruse i Kineze. Srbin ne podnosi stege, ultimatume, a kad mu pomogneš kada mu je teško, znaj da si dobio brata. Kad mu naneseš zlo i nepravdu, nikad više nećeš imati prijatelja u njemu, eventualno poznanika. Zato smo mi uvek u nekom sr..u, nedamo se podjarmiti. Samo da smo složniji, niko nam ne bi mogao na crtu.

ponosanS

pre 3 godine

Njima niko nije objasnio da se kod nas ljubav ne kupuje. Mi smo uceni od svojih pra predaka, oko za oko zub za zub. Putnika namernika ili zalutalog primi, nahrani, napoj ugosti, ako ti ljubavlju i postovanjem uzvrati imas brata, ako ti silom uzvrati ne zaboravi i ne oprosti i nikad ga vise u kucu ne primaj. Mi smo primili sve sto je stizalo u Srbiju a najvise one iz Albanije koji nam 70 godina ubijaju nejac i otimaju zemlju, imovinu pa i grobove. Sto je previse, previse je. Sad bi neko da kupi nasu ljubav i naklonjenost. Iscupaju ti srce i traze da ih volis. Krvavim se srcem ne voli.

milosobilic1389

pre 3 godine

Oko za oko je starozavetni MOTO...Srbi kao narod Hrista davno su odbacili taj MOTO koji drže još samo Katolici i Muslimani...Zapamtite to nerazumni čoveče...Još je Sveti Sava u Srbiji ZABRANIO krvnu osvetu...Slabo Vi stojite sa Svetosavskom naukom...Srbi pamte i opraštaju...Neka BOG SUDI...To je Njegova volja...!!

Rade

pre 3 godine

Neka daju te pare bošku. Skoro je završio štrajk "glađu", valjalo bi mu da se malo oporavi i izvede društvo na klopu. Taman bi mu to bilo!

Deda Nole

pre 3 godine

Ameri su pukli u Srbiji po svim pitanjima,oni u skolama uce decu da su srbi zlocinci,da je Nikola Tesla,Novak Djokovic deo naroda koji su ubili 200000 muslimana u ratu u BiH i na stotine sitnih lazi koji blate srbe i Srbiju.Ova donacija samo ima za cilj da se u srbiju plasiraju lazi iz SAD.I da ne okolisamo mnogo amerikancima ne treba verovati koliko god se trudili da budu"dobri" i ona stara jednom ubica uvek ubica!!!

Makoni

pre 3 godine

A ono jes austrijanci traze savez mi ih odbijemo i od saveznika dobijemo nista a od neki da negrešim dušu neupotrevljivo oruzije i pogresan kalibar za topove. Doje drugi svjeski švabe kazu predajte se e onda nas i oni i nasi saveznici pregaze i bombarduju. Doslo kosovo ameri tražili mjesto za bazu i da nam reše kosovo.... E onda nas jeljcin ostavi na cjedilu sve bas sve preko naših ledja a djeca i unuci nam rastu

Miro

pre 3 godine

Mozda bi trebali da procitaju Kapora i pricu o Peri se*i,poucna je. Ovde ce ljudi da jos generacijama mere vreme sa odrednicom prebi posle agresije. Naravno da necemo zaboraviti uostalom nemamo pravo na to. Posle 1999. za njih ovde mesta nema.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija