• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

26.05.2020

21:22

ĐUKANOVIĆ PORAŽEN, SRBIJA GA JE NADIGRALA! Podgorica htela da isprovocira žestok odgovor Beograda, umesto toga dobila brutalnu lekciju!

Politika

ĐUKANOVIĆ PORAŽEN, SRBIJA GA JE NADIGRALA! Podgorica htela da isprovocira žestok odgovor Beograda, umesto toga dobila brutalnu lekciju!

Podeli vest

Ukoliko se tenzije između Srbije i Crne Gore pojačaju, Podgorica će ići ka tome da se ostvari njen cilj, a to je da se dve države što je moguće više razdvoje. Oni znaju da će time i uticaj Srba u Crnoj Gori biti manji

Ovo je za Sputnjik izjavio sociolog Vladimir Vuletić, povodom zatvorenih granica Crne Gore za građane Srbije i novog javnog sukoba zvaničnika dve zemlje. 

Smišljena provokacija

Crna Gora će prvog juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje, odnosno, kako je procenjeno, zemljama čiji građani ne mogu da donesu koronavirus. Među državama za koje Crna Gora otvara granice - nema Srbije. A rampa će ostati spuštena i prema Republici Srpskoj.

Kad varniči između Beograda i Podgorice žrtva je narod

Premijer Duško Marković kaže da je otvaranje granica stvar poverenja, pa je procenjeno da koronavirus u Crnu Goru ne mogu da donesu građani Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Albanije i Grčke, ali su građani Srbije očigledno opasni.

Povodom ove odluke premijerka Ana Brnabić je izjavila da Srbija neće uvoditi recipročne mere i zatvarati granice za crnogorske građane, ali da će biti zatvorena za crnogorske mafijaše i kriminalne klanove.

DRAMA U CRNOJ GORI! EKSTREMISTI SPREMALI POKOLJ SRBA, POLICIJA IH RAZORUŽALA U "POSLEDNJI ČAS"! Milogorci, da li ste vi normalni?!

Očigledno je da se i u pitanje otvaranja granica posle epidemije virusa korona umešala politika i da su se međudržavni sporovi preselili i na to, naizgled  servisno i tehničko pitanje. Odmah je započeo i međusobni verbalni rat zvaničnika koji je, ipak, opet inicirala Podgorica.

Važno iskustvo devedesetih

Sociolog Vladimir Vuletić reakciju premijerke Srbije vidi kao dobar način da se ne ostane ravnodušan prema očigledno, kako kaže, zlonamernom pokušaju Podgorice, a istovremeno da se očuva dobar odnos između ljudi koji žive u obe zemlje. Čini mi se da je to model za budućnost i da ga treba primenjivati koristeći sve moguće pravne i svake druge metode, kaže on za Sputnjik.

UZBUNA U HAGU, MLADIĆ JE U KRITIČNOM STANJU?! Medicinska služba Tribunala priznala da general nije dobro posle operacije debelog creva!

- Treba imati u vidu iskustva devedesetih koja pokazuju da je u osnovi sukoba između političara, bez obzira čime su bili motivisani, uvek bila ideja državnosti, ali da su u praktičnom životu žrtve bili obični građani, najviše oni koji su na ovaj ili onaj način bili vezani za obe države koje su u sukobu. Iskustvo je takođe pokazalo da su političke elite najmanje trpele od tih sukoba i da su one svoje odnose regulisale na drugačiji način. To je važno istaći, jer na kraju krajeva, u ovakvim stvarima je mnogo važnije kako ćete se ponašati da pogodite metu, nego da podižete retoriku na nivo koji je zapaljiv i koji je kasnije jako teško ugasiti - ocenjuje Vuletić.

Beogradu ne odgovaraju tenzije

On smatra da Beograd sada mora da učini bukvalno sve kako ne bi došlo do tenzija između ljudi, da to mora da bude smisao svake mere koju Srbija donese i ako se kriza nastavi. Podizanje tenzija za režim u Crnoj Gori nije problem, jer su Srbi iz Crne Gore za njih „prirodni neprijatelj", kaže on.

Foto: Fotomontaža/Reuters

- To, naravno, nije interes Srbije, on bi morao pre svega biti da imamo dobre odnose između ljudi, a oni su građeni vekovima. Ti odnosi na ličnom planu nisu nešto od juče. To su porodične veze koje su stvarane nekoliko vekova unazad - podseća naš sagovornik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SNS DEMONokratija

pre 3 godine

Slika govori kao hiljadu reči! Dva diktatora razmenjuju iskustva...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija