• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.06.2020

11:55

Brnabić: Stav EU nije nov, ali je rano za debatu kakav će biti sporazum o KiM

Politika

Brnabić: Stav EU nije nov, ali je rano za debatu kakav će biti sporazum o KiM

Podeli vest

Poruka iz Brisela nije nova, niko ne misli da će Srbija moći da postane članica EU bez postignutog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić, ali je istakla da je, ipak, još rano za debatu kakav će taj sporazum biti.

"Šta taj sporazum o normalizaciji znači i kako će izgledati, to je još otvoreno za interpretaciju i debatu", istakla je Brnabić.

Ona je tako odgovorila na pitanje kako tumači jučerašnju poruka iz Brisela da nema članstva u EU bez postizanja sporazuma sa Prištinom i da li i koliko ta poruka ograničava Srbiju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 



Kaže da mi razumemo da EU ne želi da uveze otvorena pitanja u zemlje koje postaju članice i da joj se čini da nije preterano reći da su se u EU mnogo puta opekli sa tim.

"Tako da je to što kažu prilično smisleno. Sa druge strane, i nama je u interesu zbog kvaliteta života naših građana i naše ekonomije i stabilnosti i prosperiteta da imamo negde nekako zatvoreno to pitanje i da radimo na normalizaciji odnosa sa Prištinom", navela je Brnabić.

Tako da mislim da je to važno za Srbiju, sa ili bez EU, a svakako je razumljiv stav EU i nije nov, dodala je Brnabić.


Ona je izjavila da se nada da će Priština povući sve odluke koje znače odsustvo ekonomske saradnje, dok je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naveo da je Brisel u potpunosti posvećen tome da dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Fabrici je naveo da je EU u potpunosti posvećena tome da dođe do potpuno sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Tu je uloga Lajčaka izuzetno značajna. On već radi, ali izdaleka, jer aviosaobraćaj još ne radi", rekao je Fabrici.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 



Premijerka je, posle sastanka sa Fabricijem, prenela da su, između ostalog, razgovarali i o formiranju nove vlade u okviru Privremenih insitucija u Prištini i daljih koraka koje, kaže, očekujemo i kojima se nadamo, kako bi se nastavio dijalog.

"Ja sam pozdravila imenovanje Miroslava Lajčaka kao specijalnog predstavnika EU za dijalog. Predsednik Vučić i ja smo sa Lajčakom u stalnom kontaktu i nadamo se da će se uskoro povući sve odluke koje znače da nema ekonomske saradnje i sprečavaju protok roba i ljudi, kako bismo mogli da se vratimo dijalogu", poručila je Brnabić.

Ona je rekla da mi hoćemo da razgovaramo i nismo ti koji biraju s kim će da se razgovara, jer je cilj dijaloga da se postigne veća bezbednost Srba na KiM, kao i veća stabilnost i blagostanje u regionu.

Brnabić je, upitana da prokomentariše najavu novog premijera privremenih institucija u Prištini Avdulaha Hotija da će on biti glavni pregovarač, te da li to znači da će se ona uključiti u dijalog, podsetila da je dijalog trenutno na predsedničkom nivou.

"Nismo od tih koji biraju sa kim će da se razgovara, ni sa kim neće. Mi ćemo razgovarati sa svima, jer je naš posao da razgovaramo, pošto jedino razgovori i dijalog mogu da dovedu do veće bezbednosti Srba na KiM, a onda i do boljeg kvaliteta života u celom regionu. Imamo jedan cilj da građani bolje žive, da plate budu veće, da ljudi ostaju ovde, imaju prosperitet, da mogu da grade karijeru, da imamo bolje puteve i zdravstvo", rekla je Brnabić.

Sve to, podvlači, zavisi i u jednom delu od dijaloga.

"Nećemo biti toliko bahati da biramo s kim ćemo da razgovaramo”, poručila je Brnabić.

Ukazala je da je dijalog ranije podignut na predsednički nivo, čime je Brisel pametno izbegao svakodnevne političke opstrukcije ili probleme koji mogu da vode ka kašnjenju u dijalogu.

„Dijalog je za sada na predsedničkom nivou. Ne može to da se menja tako da ja to odlučim, kao što to smatra Hašim Tači. Mi tako ne radimo. Poštujemo sporazume koji su potpisani i dogovore koji su ranije postignuti i dok se ne promene, mi se ponašamo u skladu sa njima”, naglasila je Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija