• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

07.06.2020

08:34

POSLEDNIH 10 DANA BIĆE PRESUDNO! Samo SNS i SPS sigurni - ČAK 12 LISTA U PAKLENOJ BORBI ZA CENZUS OD 3 ODSTO!

Politika

POSLEDNIH 10 DANA BIĆE PRESUDNO! Samo SNS i SPS sigurni - ČAK 12 LISTA U PAKLENOJ BORBI ZA CENZUS OD 3 ODSTO!

Podeli vest

Čak 12 izbornih lista boriće se za prelazak cenzusa na izborima 21. juna. Ako kao sigurne računamo naprednjake i socijaliste, pored njih najveće šanse da uđu u skupštinske klupe imaju SPAS Aleksandra Šapića i PSG Sergeja Trifunovića

 

Pored SPAS-a i PSG-a, za tri odsto boriće se još "Metla 2020", Srpska radikalna stranka, Ujedinjena demokratska Srbija, POKS, Zavetnici, Zdravo da pobedi, Narodni blok, "1 od 5 miliona", "Dosta je bilo" i Nova stranka.

Ako izuzmemo Srpsku naprednu stranku i Socijalističku partiju Srbije, kao i liste manjina, svi ostali trčaće za cenzus od tri odsto. Prema poslednjim istraživanjima, Šapićeva stranka prelazi tu granicu, a vrlo verovatno i PSG. Ipak, mnogo toga zavisiće od kampanje.

Foto: Tanjug

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar potvrđuje da SPAS i PSG imaju najveće šanse.

- Te dve opcije bile su u igri i kada je cenzus bio na pet odsto. Za njima sledi Srpska radikalna stranka, dok su u trećoj grupi po šansama u ovom trenutku Metla i UDS - navodi Klačar za "Blic".

On kaže da Dosta je bilo takođe spada u grupu onih koji jure cenzus, ali i koji bi mogli da pomrse račune drugim listama.

Foto: informer.rs

Šanse pokreta "1 od 5 miliona" u ovom trenutku su male.

- Objektivno, teško možemo govoriti o prelasku cenzusa, jer je u tom bloku gužva s dolaskom PSG-a. UDS, PSG i "1 od 5 miliona" imaju slično biračko telo, ali "1 od 5 miliona" ima mnogo manji potencijal za izvođenje kampanje od druge dve opcije - ističe Klačar.

Treba, kaže, voditi računa da će se rejtinzi i šanse menjati zato što još nismo u punom intenzitetu kampanje.

- Teško da će trendovi biti radikalno drugačiji. Pitanje je samo koliko mogu da rastu pojedine liste kad podignu predizborne aktivnosti - ističe Klačar.

Od spomenutih stranaka, mnogo manje šanse imaju Zavetnici, POKS, opcija Velimira Ilića.

- Kada pogledamo rejtinge, treba voditi računa da su moguća iznenađenja. Pre svih, to mogu biti UDS ili "Zdravo da pobedi“. Reč je o organizacijama koje u sebi sadrže brojne lokalne pokrete i organizacije, a njih je u istraživanjima veoma teško sada izmeriti - objašnjava on.

Teško je biti precizan na 3 odsto

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kaže da je najteže raditi istraživanje za male procente i da je teško biti precizan.

- Do sada smo uvek gledali ko bi mogao da pobedi i kasnije da formira vladu. Sada smo u jednoj bizarnoj situaciji da pokušavamo da izmerimo ove koji su na dnu tabele. Posebno je teško od kada je cenzus spušten na tri odsto, jer su zaista zanemarljive razlike između 1,8 ili 3 odsto - navodi Pejić za "Blic".

Pejić je saglasan sa Klačarom da Šapić već može da se svrsta u grupu sa onima koji sigurno prelaze cenzus.

- Šapić nije sporan, mislim da mirno može da čeka dan izbora i da čak u nekoj optimističnoj varijanti može preko pet odsto. Neki kažu i šest, ali ja mislim da je to previše. Ugodna mu je pozicija i ako sam sebi ne zakomplikuje, biće dobro po njega. Najveću podršku, očekivano, ima na Novom Beogradu i u drugim beogradskim opštinama, a Srbija mu dođe kao bonus. U povoljnoj je poziciji i nakon izbora, jer nema koalicione partnere s kojima treba da deli osvojeno - objašnjava Pejić.

Foto: Beta/B. Božić

Kada je reč o Pokretu slobodnih građana, Pejić kaže da ta organizacija beleži veoma velike amplitude u istraživanjima, koje idu i do tri, četiri odsto.

- To će bukvalno biti na kom polju se loptica zaustavi na dan izbora - kaže on.

Foto: Novak Đurović

Radikali mogu da računaju na cenzus, iako su, kako naš sagovornik ocenjuje, na istorijskom minimumu. Imaju, kaže, koliko-toliko stabilnu bazu.

- Mlađi Šešelj je ostavio dosta dobar utisak u kampanji za to biračko telo, odskočio je. Ako ne na ovim izborima, na nekim sledećim će svakako biti adut Srpske radikalne stranke - navodi Pejić.

Poslednjih deset dana biće presudno

Borbu će voditi i Ujedinjena demokratska Srbija, Metla i, kako ističe, Zavetnici.

- Miloš Jovanović ostavlja dobar utisak u javnosti i mogao bi da bude iznenađenje. Za njega bi mogli da glasaju oni koji nemaju favorita, a bliska im je ta politika i umeren nastup.

Grupa građana "1 od 5 miliona" bila je blizu cenzusa po merenjima Faktora plus, ali sada su se udaljili, posebno od kada se Sergej Trifunović vratio u igru. Kaže da ne bi hteo da obeshrabri mlade ljude koji čine tu grupu građana, ali da nemaju velike šanse.

DJB su poslednji objavili da će izaći na izbore i, kako Pejić kaže, mogli bi da budu iznenađenje.

- Ako me pitate na današnji dan, mislim da neće preći cenzus. Ipak, svakako imaju veće šanse od "1 od 5 miliona". Što se tiče Čedomira Jovanovića, očigledno je procenio da nema šanse i povukao se - zaključuje Vladimir Pejić.

Foto: Tanjug



On ponavlja da je teško raditi i biti precizan s malim procentima. Da smo istraživanje radili pre samo nekoliko meseci ili pola godine, većina ovih organizacija bila bi uvrštena u odeljak "ostali“, ali su se sada stvari izmenile.

Poslednjih deset dana, saglasni su naši sagovornici, biće presudno za odluku ko od spomenutih 11 lista ide iznad tri odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SNS demonokratija

pre 3 godine

Beskorisna opozicija i korumpirana vlast nisu baš neke pametne opcije za glasanje. Izgleda da je jedino rešenje otići iz Srbije.

Ima Boga

pre 3 godine

To je "opozicija" za jednokratnu uporebu, da bi rezim igledao "bolje". Gadim se svega ovoga...

Starleta

pre 3 godine

Ma svi se tresemo, ne jedemo danima... Tik...tak...tik...takk... B O J K O T

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija