• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.06.2020

13:38

TREBALO BI DA KRITIKUJEMO, ALI NEMAMO ŠTA! Sindikati u zdravstvu nakon sastanka sa Lončarom: SISTEM ODLIČNO REAGOVAO TOKOM BORBE PROTIV KORONE!

Politika

TREBALO BI DA KRITIKUJEMO, ALI NEMAMO ŠTA! Sindikati u zdravstvu nakon sastanka sa Lončarom: SISTEM ODLIČNO REAGOVAO TOKOM BORBE PROTIV KORONE!

Podeli vest

Značajno povećanje plata, nova radna mesta, sanacija objekata, izgradnja kliničkih centara, sve to je doprinelo da se zdravstveni sistem snađe bolje u toku pandemije nego razvijenije zemlje, sumirali su predstavnici reprezentativnih sindikata u zdravstvu nakon sastanaka sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić rekao je nakon sastanka da misle da je saradnja sa Ministarstvom zdravlja donela dobre rezultate poslednjih nekoliko godina, pogotovo za vreme pandemije korona virusa, kada je sistem, kako kaže, odlično reagovao.

- Naši rezultati u zdravstvu su neuporedivo bolji nego rezultati mnogo razvijenijih zemalja. Razgovarali smo o tome koliko je urađeno u aktuelnoj situaciji, ali i koliko je još posla pred nama. Smatramo da udruženi možemo da uradimo mnogo više. Urađeno je dosta u sanaciji objekata, u izgradnji kliničkih centara, opremanju objekata i pružanju kvalitetnije zdravstvene zaštite - istakao je.

Prema njegovim rečima, svemu tome je značajno doprineo prijem 4.500 zdravstvenih radnika u poslednja dva meseca, a tokom naredne nedelje biće primljeni i najbolji studenti medicinskih fakulteta i učenici srednjih Medicinskih škola.

- Veoma je bitno i značajno povećanje plata, a koje je sada bilo od 1. aprila za sve zaposlene, a do kraja godine sledi novo povećanje - rekao je Savić.

Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" Zoran Ilić je rekao da imaju izuzetnu saradnju i da su na dnevnom nivou u komunikaciji sa predstavnicima Ministarstva zdravlja u cilju još većeg unapređenja zdravstvenog sistema.

- Iako naša sindikalna aktivnost treba uvek da bude kritična, ne možemo da budemo maliciozni, već iskreno da kažemo da od kada je ministar Lončar na čelu ministarstva zdravlja mi imamo sjajnu saradnju i tu uvek kucamo na otvorena vrata. Razgovarali smo o tome kako bismo novi talas dočekali bolje i spremnije, iako mislim da smo se i u ovom prvom dobro snašli. Stalno smo na onlajn seminarima Evropske i Svetske konfederacije i sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i oni su svi iznenađeni kako je naš sistem izdržao KOVID-19 - rekao je Ilić.

Osvrnuo se i na plate, za koje kaže da je nekada bio prosek 300, dok je sada u oko 500 evra.

- Mi kao predstavnici sindikata, naravno tražimo da taj prosek bude nekih 900 evra. Ohrabrujuća je činjenica da uz sve ekonomske teškoće Vlada najavljuje rast plata. Ne samo zaposleni u zdravstvu, svi zaslužuju bolje plate, a pogotovo oni koji su podneli najveći teret u borbi sa KOVID-19 - dodao je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija