• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.06.2020

13:17

BEZ KULTURE NEMA EKONOMSKI JAKE ZEMLJE! Ana Brnabić u Novom Sadu predstavila novi projekat ''Nacionalna prestonica stvaralaštva''

Politika

BEZ KULTURE NEMA EKONOMSKI JAKE ZEMLJE! Ana Brnabić u Novom Sadu predstavila novi projekat ''Nacionalna prestonica stvaralaštva''

Podeli vest

Bez kulture i stvaralaštva nema ekonomski jake zemlje, poručila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Novom Sadu, gde je predstavljen projekat mreže kulturnih stanica koji je nastao kao rezultat projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Brnabić je najavila i novi projekat ''Nacionalna prestonica stvaralaštva'' u okviru kojeg će svake godine jedan grad ili opština u Srbiji poneti tu titulu i dobiti sredstva za finansiranje kulturnih projekata, ali i drugih oblasti stvaralaštva.

Kako je rekla, cilj tog projekta je decentralizacija kulture i osnaživanje gradova i opština u Srbiji kroz otvaranje kulturnih stanica i podršku mladima i njihovom stvaralaštvu.

''Ono što je Novi Sad uradio prethodnih godina na promociji grada kao Evropske prestonice mladih i Evropske prestonice kulture dalo nam je vetar u leđa i pokazalo put za celu Srbiju. Svake godine u Srbiji imaćemo jedan grad koji će biti domaća prestonica stvaralaštva, sa najvećim akcentom na mlade i perspektivne umetnike i kreativce'', rekla je Brnabić.

Premijerka je kazala da će za Nacionalnu prestonicu stvaralštva moći da konkurišu svi gradovi i opštine osim Beograda i Novog Sada, a da će prva titula biti proglašeni 2023,godine.

Foto: Tanjug

Dodala je da će krajem godine biti objavljen javni poziv gradovima i opštinama da konkurišu sa konkretnim projektima.

Brnabić je naglasila da modelom kulturnih stanica Novi Sad postavlja nove standarde na kulturnoj sceni Srbije i dodala da bi mrežu kulturnih stanica kao inovativan i autentičan kulturni model trebalo primeniti i u drugim gradovima širom Srbije.

Istakla je da je Vlada Srbija u prethodnom periodu mnogo radila na unapređenju kulturnog života u Srbiji, naglasivši da je Vlada Srbije od Evropske razvojne banke uzela kredit od 20 miliona evra za unapređenje infrastrukturnih projekata u oblasti kulture.

Podsetila je da je posle 15 godina renoviranja otvoren Narodni muzej u Beogradu, a posle 10 godina i Muzej savremene umetnosti, dok je u Novom Sadu rekonstruisana Galerija Matice srpske, u Vranju obnovljeno Narodno pozorište, kao i da se završava Narodno pozorište u Subotici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija