• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

15.06.2020

13:25

AKO TVOJI UĐU JOŠ 100 METARA, DIŽEM AVIONE NA ZAGREB! Isplivali tajni razgovori Miloševića i Tuđmana! A ONDA SE UKLJUČIO GOTOVINA

Politika

AKO TVOJI UĐU JOŠ 100 METARA, DIŽEM AVIONE NA ZAGREB! Isplivali tajni razgovori Miloševića i Tuđmana! A ONDA SE UKLJUČIO GOTOVINA

Podeli vest

Momčilo Mandić, nekadašnji bliski saradnik bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i ministar pravde tokom njegove vladavine, odlučio je da posle dve decenije ćutanja progovori o mnogim stvarima.

Čovek koji je godinama važio za kontroverznog političara otkriva kako je izgledao sastanak državnog vrha na kojem se 1995. odlučivalo o sudbini Banjaluke, te kako je tada tekao razgovor srpskog i hrvatskog predsednika - Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana. Otkriva i da li je pomagao Karadžiću dok je bežao od Haga, zatim kog srpskog političara je finansirao, kakva je bila uloga stranih službi u Srbiji posle promene vlasti 2000. godine...

Da li je tačno da ste godinama finansirali Karadžića dok se skrivao od Haškog tribunala?

- Ne. Bio sam direktor državne banke Republike Srpske i mi smo za Karadžićevo skrivanje i eventualno suđenje u Hagu izdvojili neki novac. Do 1998. smo znali gde se nalazi i dali smo mu određenu svotu novca. Posle toga je prekinuo veze sa svima nama, osim sa malobrojnim ljudima s kojima je, kako se posle ispostavilo, ostao u kontaktu.

Foto: Tanjug/AP

Tih godina smo on i ja kriminalizovani u medijima, govorili su da švercujemo duvan, drogu i naftu, a on je za to vreme bio sa šampanjcem po zapadnim ambasadama, letovao u Hrvatskoj... Bilo mi je posle žao kad je uhapšen. Isto kao i za generala Ratka Mladića. Tad je Boris Tadić, kao predsednik Srbije, izašao u javnost da se time hvali, sav ushićen i srećan što je general uhapšen. Nije trebalo tako, mogao je da pusti nekog drugog da to radi, ako je već morao da bude uhapšen...

I vi ste hapšeni, i to u akciji „Sablja“ 2003. godine.

- Hapšen sam isključivo zbog sumnji engleske i američke obaveštajne službe da pomažem haške optuženike, a posebno Karadžića. Uhapšen sam po nalogu tadašnjeg ambasadora Britanije u Beogradu, koji je 8. aprila 2003. godine, na sahrani Ivana Stambolića, naredio svom saradniku Dušanu Mihajloviću, tadašnjem ministru policije, da me uhapsi. Kad mu je ovaj rekao da nemaju ništa protiv mene i da su sve pretresli, ambasador mu je rekao: „Nisam te to pitao, pitao sam te zašto nije uhapšen, morate ga uhapsiti.“ Mihajlović je sve radio po nalogu Britanaca, njihove službe... Uhapšen sam posle nekoliko dana, i to nije, dakle, bilo na početku „Sablje“, već kasnije. Bio sam u pritvoru 154 dana. U pritvoru su me tretirali engleski i američki obaveštajci, odnosno haški istražitelji koji su tragali za haškim optuženicima. U nekoliko navrata su dolazili posle ponoći i odvodili me u neku prostoriju gde su me ispitivali po dva-tri sata i pretili mi da ću biti optužen i odveden u Hag.

Kakvo je vaše iskustvo s Miloševićem?

Foto: Zoran Sinko

- Moram da priznam: da nije bilo Srbije i Miloševića, ne bi bilo Republike Srpske. Srbija nas je hranila, dala oružje, smestila naše porodice ovde tokom rata...

Da li ste se često sretali s njim?

- Ne baš često, uglavnom sam bio u nekim delegacijama s Momčilom Krajišnikom, a poslednji put 1995. kad je padala Krajina. Tu smo bili Milošević, Krajišnik, Jovica Stanišić, Badža Stojičić, Momčilo Perišić i ja. Da nije bilo Miloševića, pala bi Banjaluka. Tad sam, na tom sastanku u Botićevoj ulici u Beogradu, prisustvovao telefonskom razgovoru Miloševića i Tuđmana. Milošević je tad rekao Tuđmanu: „Uđu li tvoji još 100 metara, dižem avione na Zagreb.“ Onda je Slobodan uključio telefon da svi čujemo kako Tuđman razgovara sa Antom Gotovinom (hrvatski general), koji kaže: „Evo, na centrali palim i gasim svetlo Banjaluci. Predsedniče, za 15 minuta ću biti u Gospodskoj (glavnoj ulici u Banjaluci).“ Onda je intervenisao i Ričard Holbruk, koji je Hrvatima rekao da ih neće braniti, da sva podrška ide drugoj strani i da će Srbi doći do Zagreba ako krenu 100 metara napred. Holbruk i Milošević su spasli Banjaluku. Inače, na tom sastanku sam takođe video i da vlada rasulo u rukovodstvu Srbije.

Foto: Beta

U kom smislu rasulo?

- Badža je napadao i vređao Perišića i njegove oficire, a Jovica Stanišić je napadao Miloševića i jako loše mu govorio o Miri Marković i JUL, vređao, govorio da je loše što ona preuzima vlast i bavi se nečim što ne zna da radi, upropaštava državu... Sramota me je bilo sve to da slušam. Eto, oni su o tome govorili, svađali se dok je ovamo Krajina padala...

Ima teorija da su Tuđman i Milošević zapravo imali dogovor u vezi sa ratnim sukobom devedesetih.

- Bili su bliski, oslovljavali su se imenima... Šta su dogovarali, a šta nisu - to ne znam.

Šta je Miloševićeva najveća greška?

- Mira Marković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 3 godine

Kakve je Milošević imao debile oko sebe, na čelu sa Mirom Marković....od stotinjak ministra i neposrednih savetnika i saradnika, jedva da je njih pet imalo mozga u glavi.

Karlobag

pre 3 godine

Ako su se nešto dogovarali onda je Tuđman izigrao Miloševića ko malog majmuna da ga ostavio bez kapi mora(Babi Aliji ga dao u Neumu) a za to more se i ratovalo ko i milijarde od njega i moreske luke ko i za ravnu Slavoniju.....i za Kosovo su se isto dogovorili a?A jeste jadni da je to divota gledati. Inače avioni su mogli na Zagreb i napali su i bombardovali Banske dvore jer Hrvati nisu imali ništa baš nikakav PVO ali posle do kraja 95g se narućali pa su srušili 31 srpski avion šta niko neće da piše...

Ljube

pre 3 godine

Govoriti o nekoj Srbiji u to vreme ,o Srbima ,to je bespotrebno .U to vreme postojala je samo neka minijaturna Juga ,ateisti ,komunjare ,profiteri .Oni su bili na celu svega i svacega .Oni su odlucivali .Mali broj vernika ,patriota srpskih pravoslavnih ,to nije imao priliku .Znaci Srbija nije postojala u to vreme ,samo na geografskoj karti . Bilo tada ,tako i sada ,bili ambasadori tada i sada odlucuju .Dogurali smo dosta daleko ,da smo konacno svi videli ,da i Srbija ima " duboku drzavu " a ne samo Amerika . UDBA prije devedesetih ,UDBA do danasnjeg dana .

Mhp

pre 3 godine

Izgleda mi da je gospodin zaboravio da mu je prilikom hapšenja 2003. u šahtu dedinjske vile pronađen laki prenosni PVO sistem Strela 2M što je veoma egzotično oružje.

Mauser

pre 3 godine

Kakav Milošević, pa vojska mu je bila u rsdulu kao i država od nametnutih sankcija, a o kriminalu da i ne govorim. Može zahvaliti Holbrooku što je zaustavio HV, jer bi dobio još par stotina tisuća izbjeglica, što bi još zakomplicirali situaciju u Srbiji.

Mate

pre 3 godine

Uh, nema šta, premrli smo od straha od srpskih aviona.. Hahahah Ko i od Martićevih raketa na Zagreb. Sve što biste dobili, jeste da bi vas natamburali preko Drine, da ste digli avione, a možda biste ih i digli da niste vidjeli ono pola S300 u Zagrebu.. Ono su Ukrajinci dali besplatno, a za još 150mil S bi bio kompletiran s softverom. Pa bi vam skida li te avione odma nad Beogradom. Možete dignuti spomenik Holbruku, koji je zaprijetio bombardiranjem HVa i sankcije Hrvatskoj. NATO vas je spasio, a ne Milošević. I bolje da su naši stali, vratili smo sve naše i cijelu zapadnu Bosnu. Nismo agresori da nam treba išta tuđe, i da se zbog toga kačimo s cijelim svijetom. Nismo Srbi. Uveli smo reda, zaustavili rat, i sad riješavajte Bosnu kako želite, Amerikanci. Mi više nećemo da ginemo za njih.

BIJEDO OD ČOVJEKA

pre 3 godine

Ovo kaže ratni profiter! Prijeratni policajac, inspektor u CJB Sarajevo, sudija za prekršaje, a pred sami rat držao osrednji kafić na Grbavici. Sada jedan od najbogatijih "ljudi" u bivšoj Jugoslaviji, Najveći pljačkaš BiH, onog dijela koje su držale srpske snage. Opljačkao je do tada svjetski čuvene firme, poput Energoinvesta, Unisa, Tasa fabrike golfova i još mnogo drugih firmi i preduzeća. Tjelohranitelji, egzikutori, oni koji su radili prljave poslove za ministra, možeš misliti Pravde, odavno su eliminisani kao svjedoci, Vule i Škrba. Većinu rata je proveo u Beogradu u vili Bosna, kao glavni čovjek za uvoz naftnih prerađevina, cigareta i drugih akciznih roba. Treba poštovati njegovu inteligenciju da je kao pljačkaš uspio do danas ostati na slobodi. Sada je odlučio da progovori!? E moja srpska braćo, nikad nama sreće, dok nas ovakvi budu lagali i za nos vukli. Ovaj lažov će pisati istoriju rata u BiH. Istinu znaju oni koji su položili živote u temelje Republike Srpske i oni koji preživiše, a sada zavide onima koji poginuše.

MILOŠEVIĆ NIJE OTROVAN U HAGU, EVO OD ČEGA JE ZAPRAVO UMRO! Toma Fila otkrio nepoznate detalje: SAVETOVAO SAM MU OVO, ALI ME NIJE POSLUŠAO... (VIDEO)
Politika

MILOŠEVIĆ NIJE OTROVAN U HAGU, EVO OD ČEGA JE ZAPRAVO UMRO! Toma Fila otkrio nepoznate detalje: SAVETOVAO SAM MU OVO, ALI ME NIJE POSLUŠAO... (VIDEO)

Ugledni beogradski advokat Toma Fila gostujući u emisiji "Bez ustručavanja" otkrio je do sada nepoznate detalje sa suđenja bivšem predsedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću. Fila, koji je bio Miloševićev advokat, rekao je da je Sloba u Hagu umro od iscrpljenosti. On je preminuo 11. marta 2006. godine

04.06.2020

20:50

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17