• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

20.06.2020

08:26

OVA OKLOPNA ZVER OD SADA ŠTITI NAŠE VOJNIKE! Srpska pamet i "merecedesovo" iskustvo spojeni u MOĆNU MAŠINU! Imaćemo ih više od 100!

Politika

OVA OKLOPNA ZVER OD SADA ŠTITI NAŠE VOJNIKE! Srpska pamet i "merecedesovo" iskustvo spojeni u MOĆNU MAŠINU! Imaćemo ih više od 100!

Podeli vest

FAP i "Zastava" proizveli specijalno oklopno vozilo za transport trupa M-20 MRAP. Ovaj oklopnjak, otporan i na mine, može da se meri s najboljim svetskim transporterima, a naša vojska dobiće ih više od sto

Srpske fabrike FAP i "Zastava" proizvele su specijalno oklopno vozilo za transport trupa M-20 MRAP, koje može da se meri sa najboljim svetskim transporterima ovog tipa!

Reč je o vozilu čija je namena prevoz jedinica i koje je potpuno zaštićeno od napada iz zasede, dok se ispod njega nalazi i zaštita od mina. Istovremeno, ovaj oklopnjak, koji je stopostotno srpski proizvod, opremljen je mitraljezom 12,7 mm i posebnim otvorima kroz koje mogu da pucaju vojnici u njemu. Zbog ovih fantastičnih karakteristika srpska oklopna "zver" svrstava se u rang najboljih svetskih vozila u toj kategoriji, a naša vojska dobiće ih više od 100!

Foto: Informer

Domaća pamet

Vozilo, čija je puna oznaka M-20 MRAP 6 x 6 (pogon na šest točkova), proizvedeno je u pogonu preduzeća "Zastava TERVO" iz Kragujevca na platformi FAP, koja se radi po "Mercedesovoj" licenci. Može da preveze ukupno 12 vojnika (3 + 9), a može da služi i za prevoz teškog tereta i ranjenika.
Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao prezentaciji vozila, kaže da je cilj države da se nijedan vojnik više ne prevozi u kamionu pod ceradom.

Karakteristike vozila

* Posada 3 + 9 vojnika
* Dužina 7,21 m
* Širina 2,62 m
* Visina 2,47 m
* Težina 22 t
* Snaga motora 280 KS

- Za nas je ogroman iskorak da imamo novo vozilo koje je u stanju da bezbedno, sigurno i brzo preveze jedinice i da ih pritom zaštiti od dejstava pešadijskog naoružanja, ali i različitih mina. Malo je zemalja u svetu koje su u stanju da naprave ovakvo vozilo, ima ih svega desetak. Mi smo se učlanili u klub visokotehnološko razvijenih nacija i posebno sam ponosan što je ovo produkt naše pameti. Ovo je platforma FAP, a sve na njoj proizvedeno je zahvaljujući znanju naših inženjera - ističe Vulin, dodajući da je to velika stvar za srpsku vojsku.

- Stvari se menjaju nabolje. Srbija je odgovornija prema sebi i vojsci. Ovo je vojska koja će moći da se nosi sa bilo kojom drugom zemljom, koja je u stanju da sačuva svog vojnika, da mu omogući da bude siguran i bezbedan - naglašava Vulin.

Foto: Informer

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović objašnjava da ovo vozilo predstavlja ključni faktor za obezbeđenje zaštićene mobilnosti pešadije Vojske Srbije.

- Vozilo je bazirano na pouzdanim, robustnim komponentama koje proizvodi naš FAP. To su vozila 6 x 6, kao što je ovo. To je jako kvalitetan sistem zavisnog oslanjanja mostova, koji se proizvode po "Mercedesovoj" licenci, a i ostale komponente su vrhunskog kvaliteta. Vozilo može da se koristi za prevoz jedinica, tereta, ranjenih, a može i da nosi različite vrste naoružanja - podvlači Miloradović.

Svetski nivo

Komentarišući ove navode, dekan Fakulteta za bezbednost "Edukons" Miroslav Bjegović ocenjuje da novi srpski oklopnjak spada u kategoriju najboljih svetskih rešenja za prevoz trupa.
- Mobilnost pešadijskih jedinica jako je važna jer su upravo one najugroženije na bojištu i čine okosnicu kopnenih snaga Vojske Srbije. Ovo predstavlja još jedan imperativ jačanja borbene moći i ugleda naše vojske u svetskim okvirima - zaključuje Bjegović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mika

pre 3 godine

Odlicno vozilo,ali, uvek ima ali, ko je dopustio da se zadnji deo vozila ( vrata) naprave da mogu da izdrze samo vatru pancirnog zrna 7.62mm a ne i 12.7mm.... dokle ce nasi konstruktori da se zjb na racun nasih vojnika???

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija