• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.06.2020

15:52

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TAČIJA I VESELJIJA ZA RATNE ZLOČINE OVK NA KOSOVU I METOHIJI! TERETE SE ZA 100 UBISTAVA, MUČENJE...

Politika

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TAČIJA I VESELJIJA ZA RATNE ZLOČINE OVK NA KOSOVU I METOHIJI! TERETE SE ZA 100 UBISTAVA, MUČENJE...

Podeli vest

Portparol Specijalnog tužilaštva u Hagu Kristofer Benet saopštio je danas da je ovo tužilaštvo Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje

 

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici, saopštio je Benet.

„Optužnica predstavlja isključivo optužbu. Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi“, istakao je on.

Foto: AP/Photo

Specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća.

Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde.

Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva u Hagu.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo imaju nadležnost za procesuiranje zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela prema "kosovskim" zakonima, "koja su započeta ili izvršena na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine od strane građana Kosova ili Savezne Republike Jugoslavije, odnosno protiv njih", navodi se na sajtu suda.

Istraživanje ovih krivičnih dela i formiranje suda inicirano je nakon izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011, poznatijeg kao Izveštaj specijalnog izvestioca Dika Martija.

Uskoro opširnije na informer.rs


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
LjutiČetnik

pre 3 godine

nema ništa od toga.....to je samo igra amerike

Marko

pre 3 godine

Zlotvori treba da trunu u Hagu ,a ne da se brane da su nevini. I vrapci na grani znaju sta su radili Srbima u Zutoj kuci ,sve uzase ovog sveta !!! Ako ih hasko tuzilastvo oslobodi svake krivice ,onda je stvarno EU u velikim problemima!!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija