• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

25.06.2020

18:20

OVO SU NAJVEĆI GUBITNICI IZBORA! Iako su "PUKLI", ne pada im na pamet da PODNESU OSTAVKE!

Politika

OVO SU NAJVEĆI GUBITNICI IZBORA! Iako su "PUKLI", ne pada im na pamet da PODNESU OSTAVKE!

Podeli vest

Čedomir Jovanović, Zoran Živković, Valentina Reković, Sergej Trifunović posle katastrofalnih izbornih rezultata nisu podneli ostavke. Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić, iako bojkot nije uspeo, takođe ostaju na liderskim pozicijama


Lideri opozicije koji su doživeli potpuni debakl na nedeljnim parlamentarnim izborima ne samo da nisu podneli ostavke na stranačke funkcije već ni ne pomišljaju na povlačenje.

 
Privatizovali stranke

Mnogi lideri u Srbiji tretiraju stranke kao privatne firme i neće da se povuku, bez obzira na katastrofalne izborne rezultate
Mišel Zubenica, politički analitičar


Čelnici LDP Čedomir Jovanović, Nove stranke Zoran Živković, '1 od 5 miliona' Valentina Reković, PSG Sergej Trifunović ostali su daleko ispod cenzusa, ali im nije ni palo na pamet da se momentalno povuku!?! Ostavku nije ponudio ni niko iz Ujedinjene demokratske Srbije (UDS), koju su predvodili Nenad Čanak, Marko Đurišić i Gordana Čomić. Isto tako, šefovi SZS Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić, iako im je bojkot načisto propao, ostaju na svojim stranačkim funkcijama i najavljuju 'nastavak borbe'!?!


Stručnjaci ocenjuju da ovo samo pokazuje da niko od njih nema nikakvu predstavu o političkoj odgovornosti i da su u politici samo iz lične koristi.

 

 


Poražavajuće ponašanje
Istina, lider PSG Sergej Trifunović je posle izbora rekao da će ponuditi svoju ostavku organima stranke, ali nije precizirao kada bi stranački organi mogli o tome da odlučuju. Sličnu izjavu imao je i Zoran Živković, lider Nove stranke i šef liste 'Nek maske padnu', koji je najavio da se neće kandidovati za partijske funkcije na izbornoj skupštini na jesen, ali ni u jednom trenutku nije ni pominjao ostavku. A u svakoj normalnoj demokratskoj zemlji posle tako katastrofalnih rezultata, svaki lider bi se momentalno povukao iz politike.


I lideri SRS i pokreta Metla 2020 Vojislav Šešelj i Miloš Jovanović najavili su 'nastavak borbe' i decidno poručili da o ostavkama ne razmišljaju.
- Ne planiram da se povučem - kratko je rekao Šešelj, dok je Jovanović naglasio da 'politiku vidi kao maraton'.

Foto: fotomontaža


Istovremeno, lider LDP Čedomir Jovanović čak nije ni hteo da komentariše eventualnu ostavku na mesto šefa stranke, dok je Saša Radulović, koji je predvodio listu 'Suverenisti', umesto ostavke zatražio poništenje izbora zbog nepravilnosti!?!A Boško i dalje laže, i laže, i laže...

A Boško i dalje laže, i laže, i laže...


Lider Dveri Boško Obradović, koalicioni partner Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, nastavio je da optužuje vlast da je 'lažirala izbore'!?!


- Izlaznost na izborima u Srbiji nije bila veća od 42 odsto. Ovakav izborni kriminal i lažiranje izlaznosti ne bi bilo moguće bez lažne opozicije, koja je učestvovala na izborima i čiji su članovi biračkih odbora dozvolili ovu izbornu krađu - rekao je Obradović, uprkos tome što zvanični podaci pokazuju da je izlaznost bila veća od 50 odsto i što niko od posmatrača, domaćih ili stranih, nije rekao da su izbori bili nelegalni.


Komentarišući ove navode, politički analitičar Mišel Zubenica kaže da u svim razvijenim demokratijama postoji politička odgovornost.
- To znači da oni politički lideri koji dožive poraz i neuspeh na izborima najčešće podnose sami ostavke i daju priliku nekom novom da se pokaže. Nažalost, kod nas očigledno mnogi tretiraju stranke kao privatne firme i neće da se povuku, bez obzira na katastrofalne izborne rezultate. Recimo, primer bivšeg premijera Zorana Živkovića, koji je izašao na izbore i osvojio 0,3 odsto, zaista je poražavajući! - ističe Zubenica.


Nema odgovornosti
Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da na srpskoj političkoj sceni, kada je o opoziciji reč, nedostaje odgovornost.
- Opozicionari bi mnogo mogli da nauče od SNS kada je reč o vrednovanju rada. Kada god bi neki lokalni odbor SNS ostvario loš rezultat na izborima, a za SNS je loše sve sem apsolutne pobede, lokalni lideri napuštali bi svoje pozicije. Kada opozicionari iz osnova budu promenili svoje ponašanje, moći će i da računaju na bolje izborne rezultate - zaključuje Rajić.
 

Najgori rezultati izbora

Suverenisti 2,6%
Metla 2020 2,4%
Sergej Trifunović - PSG 1,8%
Srpska stranka Zavetnici 1,6%
UDS 1%
1 od 5 miliona 0,7%
Nek maske padnu - Nova stranka - Zelena stranka 0,3%
Čedomir Jovanović - Koalicija za mir 0,3%
* Izvor: Cesid, procena na osnovu 91,1 odsto realizacije uzorka

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
NEBOJŠA

pre 3 godine

А ШТО СТЕ ШЕКИЈА ПРЕСКОЧИЛИ???ПЉУНО ЈЕ НА СВЕ ШТО ЈЕ ДО САДА УРАДИО.ПРОДАО СЕ ЗА ТЕПСИЈУ РИБЕ.''ДОКТОР НАД ДОКТОРИМА'' УС.О СЕ КО ГРЛИЦА .СРАМОТА.ВЕЛИКА СРАМОТА!!!

tomas gustafsson

pre 3 godine

Политика је ствар интереса, не емоција! Имати опозициони став у односу на власт је сасвим регуларно! Ипак, не могу да верујем да је енергија опозиционо настројених грађана артикулисана у оваквим "лидерима", њиховим "програмима" и ставовима! Ја бих пре гласао за павијане, него за ове њушке!

Hvala dezinformeru

pre 3 godine

Nisam ni znao da je bojkot uspeo, dok informer ne napisa da nije. Hvala!

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Vojislav Šešelj je neopravdano izostavljen.

Asomakum Jovanjičić

pre 3 godine

Je li DJV al sanjaš Đilasa, a??? Budiš se noću znojav i dozivaš majku... Nije lako.. A tek neće da bude..

lidija_petrovic

pre 3 godine

Ceda nije gubitnik, to i vrapci znaju

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija