• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.06.2020

15:09

SJAJNA VEST ZA SRBIJU! List Miroslavljevog jevanđelja stiže sa Putinom u oktobru!

Politika

SJAJNA VEST ZA SRBIJU! List Miroslavljevog jevanđelja stiže sa Putinom u oktobru!

Podeli vest

Dugoočekivani 166. list Miroslavljevog jevanđelja, jedini koji nedostaje najstarijem srpskom ćiriličnom rukopisu, a koji koje se nalazi u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Petesburgu, u Srbija će stići sa ruskim predsednikom Vladimiron Putinom u oktobru, saznaje Tanjug



Naime, nakon što je Ruska duma ratifikovala sporazum postignut između srpske i ruske vlade o razameni lista Miroslavovskog evanđelja za sedam slike ruskog umetnika Nikolaja Konstantinoviča Reriha, preostalo je da on stupi i na snagu, a poslednji korak do toga je da ministarstva spoljnih poslova razmene verifikaciju sporazuma.

Posle toga je potrebno da prođe mesec dana da bi ova značajna dela za srpsku i rusku kulturu mogla biti razmenjena, a uobačijano je da se to dogodi tokom poseta visokim zvaničnika.

Vladimir Putin je u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem potvrdio svoju posetu Beogradu u oktobru.

I u Narodnom muzeju u Beogradu gde se čuvaju i Miroslavljevo jevađelje i Rerihove slike, čekaju da sporazum stupi na snagu da bi srpskoj javnosti predstavili dela izuzteno vrednovanog ruskog autora, koja do sada nikada nisu izložena

Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu je ranije izjavala za Tanjug da će u Narodnom muzeju pre nego što slike budu ispraćeno u u Muzej posvećen Rerihu koji se u osniva u Moskv

Skupština Srbije usvojila je u januaru ove godine Zakon o potvrdivanju Sporazuma izmedu Vlade Srbije i Vlade Rusije o predaji lista Miroslavljevog jevandelja Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Rusiji, a Sporazum je postignut tokom posete Srbiji ruskog predsednika Vladimira Putina 17. januara 2019. godine.

Miroslavljevo jevanđelje napisano je oko 1180. godine i predstavlja najstariji sačuvani srpski ćirilični rukopis i čuva se u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu.

Oko 1845. godine arhimandrit Porfirije (Uspenski) otkrio je rukopis u manastiru Hilandar.

Uzeo je jedan list i odneo ga u Rusiju.

Sudbina Rerihovih slika bila nepoznata od 1941. do marta 2017. godine, kada je dopisnik agencije Tas otkrio platna u Narodnom muzeju Srbije.

Prema nekim podacima, Rerih je jednu sliku poklonio beogradskom muzeju, a ostale su donete u Srbiju u okviru izložbe posvećene njegovom deku.

Međutim, izbijanje Drugog svetskog rata sprečilo je vraćanje eksponata u Rusiju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 3 godine

МНОГА ЈА ЉЕТАПРЕЖИВЕСМО БЕЗ ТОГ ''ПАРЧЕТА ПАПИРА''.БИЛО БИ ЛЕПШЕ ДА СУ НАМ ПОСЛАЛИ С 400 ИЛИ БАР С350.СРБИ БИ СЕ ВИЂЕ ОБРАДОВАЛИ !!!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija