• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.06.2020

09:20

REAGOVAO GRENEL: "Njujork tajms" je sve pogrešio, nismo razmišljali o brzom rešenju i razmeni teritorija!

Politika

REAGOVAO GRENEL: "Njujork tajms" je sve pogrešio, nismo razmišljali o brzom rešenju i razmeni teritorija!

Podeli vest

Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel reagovao je na članak o dijalogu Beograda i Prištine objavljen u američkom listu "Njujork tajms", navodeći da niko nije planirao brzo rešenje, kao i da u njegovom prisustvu nije bilo govora o razmeni teritorija

Grenel je na Tviteru, komentarišući tekst Njujork tajmsa, u kojem se, između ostalog, navodi da odlaganje samita Beograda i Prištine u Vašingtonu predstavlja udarac za spoljnu politiku američkog predsednika Donalda Trampa, napisao da u članku ima mnogo grešaka.

On je naveo da je pristup SAD oduvek koncentrisan na ekonomiju i zapošljavanje, te da niko nije verovao u brzo rešenje, što je pogrešan narativ u medijima.

Napisao je i da je razgovarao direktno sa nemačkim i francuskim savetnicima za nacionalnu bezbednost kako bi uskladili "ograničen (i isključivo ekonomski) pristup".

- Mi se ne mešamo u politiku Kosova i Srbje. Mi koordinišemo sa onim ko je odgovoran - naveo je Grenel.

DA LI SU ONI NORMALNI?! Nezapamćena "greška" Njujork Tajmsa, umesto Tačija PROGLASILI VUČIĆA RATNIM ZLOČINCEM!

On je istakao i da se o razumeni teritorija pred njim nikad nije razgovaralo.

Američki list Njujork tajms piše da je odlaganje samita Beograda i Prištine u Vašingtonu predstavlja udarac za spoljnu politiku američkog predsednika Donalda Trampa.

"Njujork tajms" u tekstu navodi da se Trampova administracija nadala da bi inicijativa za stabilizaciju Balkana, pod posredstvom SAD, mogla da poboljša negova spoljnopolitička dostignuća u izbornoj godini.

Foto: AP/Photo

Međutim, podseća da je sastanak u Vašingtonu odložen u četvrtak nakon što je Hašim Tači optužen za ratne zločine.

- Američki zvaničnici nadali su se da bi taj skup mogao da otvori put za konačno rešavanje dugogodišnjih tenzija između dve balkanske zemlje - navodi list.

"Njujork tajms" ističe da su saobraćajne veze između dve strane ograničene, a ekonomske veze zategnute.

- Grenel se nadao da bi samit u subotu mogao da podstakne trgovinske i poslovne odnose između dve zemlje, pružajući zamah za formalnije mirovne pregovore krajem godine - navodi list.

OGLASIO SE GRENEL! Trampov izaslanik za Kosovo i Metohiju doneo novu odluku posle odustajanja Hotija i Tačija od sastanka u Vašingtonu!

Njujork tajms piše da je Grenel vršio veliki pritisak na političare sa KiM, a od Srbije, koju opisuje kao saveznika Rusije, imao samo nekoliko zahteva.

List tvrdi i da je zauzimao strane u političkom sporu između Tačija i Aljbina Kurtija, nekadašnjeg kosovskog premijera.

Navodi i da je Grenel govorio protiv Kurtija, kojeg su kasnije napustili koalicioni partneri, što je dovelo do kolapsa njegove vlade i izazvalo ustavnu krizu na KiM.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzioner

pre 3 godine

Treba proglasiti okupaciju Kosova i Metohije!

IDEMO UOČI VIDOVDANA, A TADA SE... Vučić o odlasku u Vašington: RAZGOVORI O KOSOVU SU KAO IGRA ŠAHA! KOMPROMIS DA, ALI PRIZNANJE NEĆETE DA VIDITE!
Politika

IDEMO UOČI VIDOVDANA, A TADA SE... Vučić o odlasku u Vašington: RAZGOVORI O KOSOVU SU KAO IGRA ŠAHA! KOMPROMIS DA, ALI PRIZNANJE NEĆETE DA VIDITE!

Priznanje Kosova i priznanje članstva u UN nećete da vidite, a videćemo o čemu ćemo da razgovaramo 27. juna u Vašingtonu, rekao je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić povodom najava Hašima Tačija o čemu će se razgovarati u Beloj kući, uz opasku da su razgovori oko Kosova kao igra šaha u kojem on ne želi da pokaže da smo protiv razgovora, i ne želi da se ponašamo kao Hoti i Tači

18.06.2020

19:50

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija