• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.07.2020

13:37

PITANJE KOSOVA I METOHIJE ZASIGURNO PREDSTAVLJA NAJVAŽNIJU TEMU Dačić: Uprkos izazovima, postoji pozitivna dinamika odnosa sa SAD

Politika

PITANJE KOSOVA I METOHIJE ZASIGURNO PREDSTAVLJA NAJVAŽNIJU TEMU Dačić: Uprkos izazovima, postoji pozitivna dinamika odnosa sa SAD

Podeli vest

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je danas da uprkos realnim izazovima postoji pozitivna dinamika u odnosima Srbije i SAD koje su, između ostalog i važan partner u procesu postizanja trajnog, prihvatljivog, rešenja kosovskometohijskog problema.


"Srbija je opredeljena da otvorenim pitanjima pristupa na diplomatski i konstruktivan način vodeći računa o široj stabilnosti, spremna je za jačanje bilateralnih odnosa, a takav pristup je doveo da saradnja Srbije i SAD uprkos realnim izazovima koje ne skrivamo, ima pozitivnu dinamiku", rekao je Dačić i podsetio da je poslednjih godina intenziviran politički dijalog na svim nivoima što je doprinelo stvaranju stabilnog osnova za razvoj ukupnih odnosa.


Ministar je na otvaranju drugog ciklusa Srpsko-američke akademije za lidere - na predavanju na temu srpsko-američkih odnosa, rekao da o toj pozitivnoj dinamici između Beograda i Vašingtona govori i inteziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou i poziv predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju.

"Pitanje Kosova i Metohije zasigurno predstavlja najvažniju temu našeg političkog dijaloga", rekao je Dačić i dodao da Beograd ostaje potpuno otvoren za dalje razgovore o rešavanju tog pitanja.

Ministar je podsetio i na kontinuiranu podršku iz SAD u ostvarivanju članstva u Evropskoj uniji koju Srbija dobija, i izrazio očekivanja da će tako nastaviti obzirom da je očuvanje pozitivne dinamike u procesu evropskih integracija od izuzetnog značaja za stabilnost i razvoj ne samo Srbije već i celog regiona.

Dačić je ukazao i na važnost sagledavanja istorijskog konteksta odnosa Srbje i SAD kroz savezništva u kojima su se ogledale zajedničke vrednosi i udruženost za borbu za očuvanje slobodarskih načela, a sve kako bi se predvideli budući pravci razvoja odnosa dveju zemalja koji će u 2021. godini navršiti 140 godina.

Foto: Tanjug

Šef srpske diplomatije rekao je i da u sagledavnju odnosa Beograda i Vašingtona treba biti realan i priznati da je u njima oduvek bila prisutna asimetričnost.

Ali uprkos tome Srbija je pokazala da je moguće da jedna ne tako velika zemlja bude američki saveznik i važan prijatelj.

Podsetio da su glavnu notu odnosima sa SAD dali Nikola Tesla i Mihailo Pupin kao i da se predsednik Vudro Vilson zalagao za obnovu Srbije kao nezavisne države i njen izlazak na more, što je bio zahtev, koji je postao deo i njegovih 14 tačaka iz 1918. godine.

Ministar je istakao i važnost najdirljivijeg momenta u istoriji odnosa - 28. jula 1918. godine kada se na Beloj kući vijorila srpska zastava.

Dačić je podsetio i na bomardovanje i da je poslednja decenija 20 veka bila i najteži period u srpsko američkim odnosima, ali i nešto kasnije prizanje nezavisnosti Kosova što je, kako kaže tema u vezi sa kojom Srbija i SAD i danas imaju suštinski različite pozicije.

Podsetio je i na podršku koju je dobila incijativa Mini Šengen iz Vašingtona, ali i na onu tokom pandemije kovida.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija