• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs

01.07.2020

14:20

ŠOKANTAN PREDLOG BIVŠEG ŠEFA CIA! "Srbi, dajte deo Kosova i Preševo, tražite Republiku Srpsku i pola Makedonije!"

Politika

ŠOKANTAN PREDLOG BIVŠEG ŠEFA CIA! "Srbi, dajte deo Kosova i Preševo, tražite Republiku Srpsku i pola Makedonije!"

Podeli vest

Stiven Mejer bio je pomoćnik direktora američke Centralne obaveštajne agencije za Balkan u periodu rata u Bosni, inače čovek koji je radio kao viši menadžer i analitičar specijalizovan za evropsku i rusku politiku

Srpskoj javnosti je poznat po neuobičajenim stavovima oko pitanja od nacionalnog značaja, pogotovu ako se u obzir uzme da je vrhunac karijere imao u vreme intenzivnih sukoba Srbije i Zapada na čijem su čelu Sjedinjene Američke Države. Sa svojim višedecenijskim iskustvom naučio je da na Balkanu važe neka Zapadu nepojmljiva pravila.

PRITISAK AMERIKE, ILI?! EU VIŠE NIJE PROTIV PODELE KIM I RAZMENE TERITORIJA! Samo Nemci ne pristaju, Beograd čeka pakleno leto!

Stiven Mejer nema ništa protiv velike Albanije i velike Srbije, u koju bi bio uključen i makedonski deo Severne Makedonije. On je u intervjuu izneo svoje viđenje modernog Balkana, Evrope i sveta.

- Želim da počnem time da je jedna od stvari koje mi je moje dugotrajno iskustvo ovde pokazalo ta da vlada Sjedinjenih Država i američki političari zaista ne razumeju probleme ovde. To je bilo naročito jasno tokom ratova devedesetih kada su američka vlada, Stejt dipartment i Klintonova administracija odlučile kakva će biti politička budućnost Balkana. Najvažnija stvar koju je administracija promašila, a mnogo nas u CIA je osećalo to, jeste dubina i važnost etničkih dimenzija. Koliko je važno etničko poreklo, koliko je pripadnost narodu važna. Tokom 20 godina sam više puta rekao i napisao da nije moguća u ovom trenutku u vremenu izgradnja međuetničkih i multietničkih država. To će doći u budućnosti, ali sada države koje postoje na ovim prostorima treba da budu monoetničke - zajednice samo jednog naroda. Zbog toga Bosna ne funkcioniše, zato je Kosovo u haosu i poteškoćama, zato Makedonija ima značajne probleme.

Srbija u NATO?

Foto: Reuters

Amerika bi obožavala da se Srbija pridruži NATO, to je cilj. NATO ima i Partnerstvo za mir, deo toga je i Rusija, i mislim da je to dovoljno. Ali, Sjedinjene Države će nastaviti da pritiskaju Srbiju da pristupi. Bila bi velika greška za njih da to urade.

Kosovsko pitanje su rešavale Ujedinjene nacije, Evropska unija, mišljenje je dao Međunarodni sud pravde, a svi pokušaji da se približie dve strane su propali. Koji je vaš stav o promeni granica?

- Mora se razmotriti promena nekih granica. Znate, ima tu par stvari. Da, bilo je ljudi u Klintonovoj adiminstraciji koji su govorili u korist razgraničenja. Uzeo bih to za ovaj prostor i počeo sa tim. Malo je komplikovanije. Tramp je rekao da je za razgraničenje ako može da se postigne mirno, Džon Bolton je rekao istu stvar. Problem je što Stejt dipartment nije postigao dogovor, Stejt dipartment nije promenio politiku 25 godina, ono što imate od njihovih službenika je formula "to je - što je". E, pa, ta formula ne radi. Ne znam koliko će ideja o razgraničenju biti u američkoj vladi, ali kada bih savetovao vlade ovde, rekao bih da je zgrabe, uzmu i rade sa tim. Iskoristite to da idete napred. Da, mislim da bi bilo veoma inteligentno, na primer Srbima, da na kraju, posle dve tri godine pregovora, kažu - mi dobijamo sve severno od Ibra, vi dobijate sve južno. Imamo posebne aranžmane za zajednice i istorijske spomenike i sveta mesta na Kosovu. Ali, isto, Preševska dolina treba da bude razmotrena i Republika Srpska treba da bude razmotrena. Mislim da je jedan od razloga zbog kojih Beograd ne traži prisajedinjenje Republike Srpske Srbiji taj što Vašington to ne bi voleo. Vučić i ostali kažu da Vašington to ne bi voleo. Nije bitan Vašington, dogovorite se šta biste vi voleli i šta je vaš interes.

Vi predlažete podelu Bosne i Hercegovine?

- Znate, dugo govorim da ona nije održiva. To nije država, to je država na papiru. To je fiktivna država. Mislim da je to istina, i dalje važeća istina, i da sam u pravu. To je samo na papiru. Ima svoju zastavu i diplomatsku službu, ali čak se i ambasadori biraju na osnovu nacionalne pripadnosti i menjaju se tako. Prava moć u Bosni počiva u etničkim zajednicama.

"VAŠINGTON POST" O PLANOVIMA PREDSEDNIKA SAD Tramp pritiska Šiptare na podelu?!

Albanski lideri prete da bez prijema u EU sledi ujedinjenje tzv. Kosova i Albanije. Kojim mehanizmima mogu da se izbore balkanske zemlje koje ugrožava albanski iredentizam?

- Moja pozicija za ovo je uvek bila: Zašto Srbiju brine velika Albanija? Kako to može da šteti Srbiji? Srbija je mnogo jača, mnogo moćnija, mnogo važnija, ima bolju ekonomiju. To ne šteti Srbiji uopšte. To čak može da bude i prednost, ako Srbija kaže: „OK. Mi podržavamo veliku Albaniju, ali i vi morate podržati veliku Srbiju." Umesto što govorite da se plašite velike Albanije. Pa šta? Kakve to veze ima? To nema nikakve veze sa Srbijom. To čak može da pomogne Srbiji.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
trifke

pre 3 godine

pa mi se neplasimo nego ti se izgleda da se drogiras u tvom slobodnom vremenu kakva velika Albanija moze samo cela Albanija da bude opet Srbija a ako nece napravicemo Cunami. pozdrav

arsa

pre 3 godine

Обрни окрени, ви и даље гурате исту политику као и оних претходних 20 година а вероватно и много дуже.Вашом политиком и вашим утицајем промењена је етничка структура на Косову.Деценијама су вршени притисци да се срби етнички очисте са Косова а истовремено насељавају албанци из Албаније.Није Титова идеја закон о забрани повратка срба на КИМ након 2 св. рата него ваша-западна.Сада када видите да ствари иду у правцу да вам се вишедеценијски прљав посао доводи у питање, нудите србима њихово за њихово.Нема ништа од тога, правда мора да победи до краја.Албански народ као остатак турске империје мора да доживи судбину турске након ослобађања Србије јер они имају генетику за освајањем туђег и то неће другачије престати.

spasitelj

pre 3 godine

Americi i CIA je cilj da destabiliziraju mir i ekonomije , povecavaju tenzije i konflikte protiv Srbije , znaci zato je sada ovaj sef CIA ubacio pricu o Makedoniji isto kao i sa Kosovom i Crnom gorom da bi i sa Makedonijom napravio sto veci politicki konflikt Srbiji i onda to kroistio da unisti Republiku Sprsku i celu Srbiju .

Solo

pre 2 godine

Kad radis dogovor od vaznosti za zemlju sa Zapdnjacima i kad ti podnose papir da potpises znaj da sa tim papirom mozes guzu da obrises posle tog razgovora jer to vise pij puke nevazi...Zato Srbi neverujte nikome cak ni svome ...proveravajte i cekirajte stalno da vam proradi instikt ko je za a ko nije..

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija