• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.07.2020

12:43

CEAS: Nasilne demonstracije pokušaj da se oslabi pozicija Srbije u pregovorima sa Prištinom

Politika

CEAS: Nasilne demonstracije pokušaj da se oslabi pozicija Srbije u pregovorima sa Prištinom

Podeli vest

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) ukazuje da su glavne vođe nasilnih demonstracija koje je javnost imala priliku da vidi izrazito pro-ruski nastrojeni akteri javnog života koji ne biraju sredstva da delegitimišu pokušaje Republike Srbije (RS) da pod okriljem političkog Zapada postignu kompromis o novom statusu Kosova kroz sveobuhvatni multidimenzioni sporazum koji bi uvažio argumente RS s jedne, a zadržao je na evropskom putu s druge strane. Zato trenutak njihovog održavanja, dan dva pre važnih sastanaka koje državni vrh ima upravo u vezi sa dijalogom sa Prištinom.

CEAS je o  ruskim vezama  aktera poput Srđana Noga,  Novice Antića i Mlađana Đorđevića  koji su tokom masovnijih protesta #1od5miliona pozivali vojsku i policiju da sprovedu puč i nasilno uzmu vlast u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU već ukazivao. Ukazivali smo i na to da se ostala samoproglašena demokratska opozicija koja taj aspekt njihovog delovanja nikad nije osuđivala, niti se od njega ograđivala, deluje vrlo licemerno kad se o  stanju ljudskih prava, medijskih sloboda i vladavine prava žali evropskim, a ne kremaljskim institucijama. Nogo i  slični su oni koji podržavaju ruske politike zbog kojih je EU Rusiji zavela sankcije.

CEAS je o penetraciji pro-kremaljskih struktura i u redove navodno takođe pro-EU pokreta Ne davimo Beograd, takođe upozoravao i dostavljao neupitne dokaze na koje niko nije reagovao.

Ruski nasilni nedemokratsko-autokratski pokušaji kopiranja nenasilnih iskreno pro-demokratskih  pokreta već su viđeni i u Ukrajini i u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

CEAS se nada da će pravi analitičari i ozbiljni političari na Zapadu i ove nasilne demonstracije, koje imaju iste metode delovanja i čiji  akteri dele iste vrednosti i kontakte, videti tačno tako. Njihov zajednički cilj je zaustavljanje stabilizacije i demokratizacije Zapadnog Balkana, kompromisno rešenje preostalih  otvorenih  pitanja koje bi ceo region, a i Srbiju, jače usidrio na političkom  Zapadu. To je, u ostalom i interes nekih u Moskvi.

CEAS naravno osuđuje prekomernu upotrebu sile protiv pojedinaca - koje Ministarstvo  unutrašnjih poslova mora odmah udaljiti sa zadataka, ali ukazuje da ti incidenti nikako nisu glavna okolnost koja se mora uzeti u obzir tokom praćenja ovih dešavanja.

Sa žaljenjem konstatujemo da dimne bombe, baklje i sporadična policijska brutalnost, nažalost privlače ovih dana više pažnje  Zapadnim medijima  nego mnogi pozitivni trendovi u Srbiji. Delom se ovo može razumeti u svetu u kome se vesti moraju generisati 24 časa dnevno, ali kad postaju trend onda se postavlja pitanje da li i nekim delovima Zapada odgovara da se uruši pregovaračka pozicija Beograda u iznalaženju kompromisa o novom  statusu Kosova. Iskreno se nadamo da oni neće posezati za metodama pro-kemaljskih struktura i legitimne vlasti destabilizovati vrbovanjem delova sistema bezbednosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miki veliki

pre 3 godine

Neka joj neko stavi flaster na usta pre nego sto lupi jos vecu glupost od ove!!!!!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija