• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.07.2020

16:57

DAČIĆ: Policija je reagovala kada je napadnuta, a napad na policiju je nešto što nije apsolutno dozvoljeno i neprihvatljivo

Politika

DAČIĆ: Policija je reagovala kada je napadnuta, a napad na policiju je nešto što nije apsolutno dozvoljeno i neprihvatljivo

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova i predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da apsolutno podržava stavove predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da svako ko ima drugačije političke stavove može slobodno da ih izražava na protestima i demonstracijama, ali da to bude u skladu sa zakonima Srbije



Dačić je naglasio da je laž i farsa da su sinoćnji protesti ispred Narodne skupštine Srbije bili spontani, te da je bilo veoma jasno da su demonstranti koji su bili u prvim redovima došli organizovano i sa preciznim ciljem.

Kaže da je policija bila veoma suzdražana, iako je izvršen napad i upad u državni objekat prve kategorije i naglasio da to nije dozvoljeno ni u jednoj zemlji svetu, te da niko ne može slobodno da upadne u američki Kongres ili rusku Dumu.

- Policija je reagovala kada je napadnuta, a napad na policiju je nešto što nije apsolutno dozvoljeno i neprihvatljivo - kazao je Dačić.

Podsetio je da su novinari pitali danas predsednika Vučića o pozivima na društvenim mrežama za večerašnje proteste ispred skupštine i naglasio da upravo to predstavlja dokaz da sinoćni protesti nisu bili organizovani zbog najavljenog policijskog časa tokom vikenda.

- Bez obira što najverovatnije Krizni štab neće usvojiti meru o policijskom času kako je bilo najavljeno, pozivi za današnji protest se nastavljaju - kaže Dačić i dodaje da je to dokaz da su sinoćni protesti organizovani sa drugim ciljem, te da je pravi razlog bio nasilno preuzimanje vlasti.

Kako je kazao, on je pre izbora imao nagoveštenja da će doci do nasilnih pokušaja za zauzimanja državnih institucija ali, dodaje, da to nije shvatio ozbiljno.

- Šta znači osvajanje zgrade Skupštine? To nije prihvatljivo ni u jednoj zemlji na svetu. Bitno je reći da je ovo jedan deo političke ikonografije kod ekstremističkih grupa, za koje su povod bile najavljene mere protiv korone, a u suštini cilj je bio drugi - objašnjava Dačić.

Prema njegovim rečima, cilj sinoćnih protesta je bio nasilno osvajanje vlasti, te da je bilo procenjeno da je ovo dobar trenutak zbog najavljenih mera policijskog časa koji bi mogli da izazovu, kako navodi, dodatno nezadovoljstvo kod običnih građana.

- Ostali su samo ektremisti koji nisu spontano došli, već organizovano i ne po prvi put - rekao je Dačić i naglasio da srpske vojne službe, MUP, BIA i Savet za nacionalnu bezbednost treba da provere i ocene sinoćna dešavanja sa aspekta umešanosti stranog faktora, uključujući i naš region.

- Apsolutno je nemoguće da se neko iz kriminogenih grupa tu slučajno zadesi. Nisu to teorije zavere, to je realnost i to nije ništa novo. Gotovo da ne postoji zemlja u svetu gde se takve ekstremističke demonstracije ne organizuju. Cilj je bio da se nanese šteta Srbiji, da se nasilno preuzme vlast i da se ugrozi zdravlje Srbije - ocenjuje Dačić.

Dačić je naglasio da apsolutno podržava ono što je rekao predsednik Vučić da je potrebno da se svi posvete na očuvanju javnog zdravlja i da se suoče sa ovom pandemijom.

- Nije reč o ljudima na drugom kraju sveta. Situacije je alarmantna i to treba da bude politika u narednom periodu, politika narodnog jedistva - kaže on.

Dodaje da je pritisak na Srbiju u takvim uslovima sve veći i veći.

- Sutra predsednik Vučić ne ide nešto da potpiše, nego na obnavljanje pregovora koji su bili prekinuti. Pritisak na Srbiju je i to što EU nije otvorila ni jedno novo poglavlje u pristupnim pregovorima. Mi smo jedina zemlja gde se otvaranje pogavlja ne meri samo po sprovedenim reformama, već i na osnovu dijalogu sa Prištinom - objašnjava Dačić.

Zaključuje da je dobro uradio predsednik Vučić što je pozvao na nacionalno jedinstvo i još jednom ponovio da je učinjena velika politička šteta na račun Srbije protestima, koji nisu doneli nikakvu korist političkim protivnicima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija