• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.07.2020

12:02

VUČIĆ IZ PARIZA: Ne prihvatamo ultimatume i naređenja!

Politika

VUČIĆ IZ PARIZA: Ne prihvatamo ultimatume i naređenja!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti posle video-konferencije o Kosovu i Metohiji, čiji su domaćini predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelarka Nemačke Angela Merkel

- Imali smo težak razgovor - rekao je Vučić i dodao da je Srbija bila jedina koja je imala različite stavove.

- Verujem da će Nemačka i Francuska izaći sa svojim zajedničkim, predsedničkim saopštenjem, pošto je bilo stvari oko kojih nismo imali isto viđenje - rekao je Vučić novinarima u Parizu.

On je istakao da je albanska strana izašla sa svojim zahtevima, koje je nazvao "spiskom lepih želja", pošto Srbija ne prihvata nikakve ultimatume i naređenja, te predočio novinarima šta je to što Priština traži.

- To su očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, očuvanje Ustava i ustavne organizacije Kosova, trajno uzajamno priznanje, a ne model dve Nemačke, članstvo u UN i da druge evropske zemlje priznaju Kosovo. A, tek onda će da se bave pitanjem nestalih i ratne štete - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je na to poručio da je svaki razgovor potpuno besmislen ako su ti zahtevi smisao svega.

- Spremni smo da razgovaramo o svim koracima koji bi popravili odnose naroda, protok ljudi, roba, kapitala, ali da ne prihvatamo ultumatume. To nije moguće i realno - rekao je Vučić.

- Ali, jedno je sigurno - ne prihvatamo nikakve ultimatume i naređenja.

Predsednik je rekao da će se dijalog nastaviti u četvrtak.

(FOTO) ZAVRŠENA VIDEO-KONFERENCIJA Vučić sa Makronom i Merkel o Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da su nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron na današnjem video samitu o kosovskom pitanju bili korektni i da Srbija nije bila izložena pritiscima, ali je podsetio da su obe zemlje priznale nezavisnost Kosova.

- Ne moram ništa dalje da objašnjavam i govorim - rekao je Vučić.

On dodaje da su Merkel i Makron iskusni političari koji znaju šta je moguće i realno, a šta nije.

- Jedno su želje, a jedno je stvarno i ozbiljno razumevanje političke situacije - rekao je Vučić.

Dodaje da ne može da kaže da je Srbija bila izložena pritiscima od strane Markona i Merkel.

Kaže da se trudio da danas na hrabar, racionalan i pragmatičan način odgovori na zahteve i "spisak lepih želja" albanske strane, te da veruje da su Merkel i Makron to razumeli.

- Moraćemo da razgovaramo, ali nije lako razgovarati sa nekim ko živi van realnosti. Kad kažu da im je cilj da se ukine Rezolucija 1244, mi pitamo šta je tu srpski interes, oni kažu ''pa ne znamo''... U svakom sučaju, nije lako vreme pred nama, ali borićemo se i čuvaćemo zemlju - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da očekuje da će Francuska i Nemačka izaći sa svojim predsedničkim saopštenjima u kojima će biti njihovi stavovi.

- Kada govorite Srbija i Kosovo, tražimo da napišete Beograd i Priština i to sam nekoliko puta naglasio. Težak put je pred nama, tako da oni koji misle da mogu lako Srbiji da uzmu sve, a Srbija ne dobije ništa neće ni njima biti lako. Ponosan sam na naš tim u svakom slučaju - rekao je predsednik.

MOŽETE DA PROTESTUJETE I DO IZBORA 2030. GODINE, NE SMETA MI! Vučić: Nikome neće biti dozovljeno da nasiljem uzima vlast, VLAST SE DOBIJA NA IZBORIMA!

- Ozbiljni ljudi ne beže sa pregovaračkog stola - kaže Vučić.

Na pitanje da li su SAD umešale prste, Vučić kaže da ne želi da se meša u odnose SAD i EU. Isitiče da je danas naveo šta je sve što je srpska strana ispunila iz Briselskog sporazuma, a da, kada se ulazi u razgovore, sporazumi se prilagođavaju zakonom država.

- Rekli su da ZSO nije u skladu sa njihovim ustavom, a potpisali su ga 2013. godine. Ako to nisu u stanju da ispune, onda ne znam šta jesu. Počelo je, biće teško - kaže predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da dijalog neće, kao što je bilo planirano, biti nastavljen u nedelju u Briselu.

- Sada se sve promenilo - u nedelju ćemo da imamo video konferenciju, a nastavak dijaloga je planiran za četvrtak u Briselu, uz učešće obe delegacije - kazao je Vučić posle video samita u Parizu.

Kazao je da se, umesto sutrašnje večere sa zvaničnima EU, delegacija Srbije vraća u zemlju, da bi u nedelju učestvovala na videokonferenciji, a potom, za četiri dana ide u Brisel na nastavak dijaloga.

- Ovog leta ćemo, čini mi se, imati puno video konferencija - konstatovao je on.

Očigledno, naglasio je, da će biti još mnogo posla i mnogo zadataka u narednom periodu.

Rekao je da je naša delegacija bila odlično pripremljena za današnji samit.

- Zadovoljan sam onim što je naša argumentacija. Neće biti lako u budućnosti. Bićemo izloženi velikim, da ne nazovem pritiscima, ali očekivanjima naših evropskih partnera. Istovremeno nailazimo na nerealističan pristup kosovskometohijskih Albanca koji zele sve, a da Srbija ostane bez ičega - kazao je on.

Istakao je da će Srbija morati brže da gura ka EU, a istovremeno štiti svoje interese.

Uskoro opširnije na informer.rs


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sumadinac

pre 3 godine

Vucicu cenim te znam da si dobar politicar i da gledas za dobro svog naroda ali sa Albancima nema pregovora Kosovo je nasa vekovina i zemnja Albanci mogu biti samo gradjani nase zemnje a i da zive tu gde su a ne njihova drzava, u Turskoj zivi milioni Kurda i nemaju pravo na svoju drzavu cak ni svet to nemoze da im ispuni a kamoli na Kosovu gde zivi kazimo Milion Albanaca, sve pregovore prekinuti i ponovo uspostavit rezoluciju 1244 jel iskteno ni Amerika vise nije ista a ni EU pa da mogu da nam komanduju a kao drugo sad imamo dobre saveznike i prijatelje koji mogu da nam pomognu u svako doba.

ROSULJAC

pre 3 godine

A naši zahtevi su: Očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, Očuvanje Ustava i ustavne organizacije Srbije, Primena Rezolucije 1244 UN o povratku naše vojske na granice Kosova i Metohije Povlačenje priznanja svih država koje su priznale "Kosovo"!!!!

Čarapan

pre 3 godine

SZR nije po njihovim zakonima pa nije u skladu sa našim zakonom a i sa međunarodnim pravim da Srbiji oduzmu deo suverene teritorije

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija