• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.07.2020

07:37

HAŠIM TAČI DANAS U HAGU PRED SPECIJALIZOVANIM TUŽILAŠTVOM zbog ratnih zločina na Kosovu i Metohiji!

Politika

HAŠIM TAČI DANAS U HAGU PRED SPECIJALIZOVANIM TUŽILAŠTVOM zbog ratnih zločina na Kosovu i Metohiji!

Podeli vest

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači trebalo bi danas u Hagu da bude saslušan u Specijalizovanom tužiilaštvu tzv. Kosova, koje je krajem juna podiglo optužnicu protiv njega zbog niza ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiju.


Kako je javila prištinska televizija Kljan Kosova, Tači je juče "oko 15 časova napustio aerodrom u Tirani" kako bi stigao na "saslušanje u Hag, gde će ga braniti britanski advokat Džefri Najs".


Tanjugu je u tom tužilaštvu ranije rečeno da nikada nisu govorili o tome, niti će davati izjave tim povodom.

Tači je u sredu na svom Fejsbuk nalogu objavio da će u Hagu razgovarati sa tužiocima, nakon što je 24. juna Specijalizovano tužilaštvo saopštilo da je protiv njega podnelo sudu optužnicu za ratne zločine, kao i protiv Kadrija Veseljija i drugih osoba.

S obizrom na postupanje ovog tužilaštva, koje nikada nije htelo da potvrdi ili saopšti da li nekoga poziva i u kom svojstvu - osumnjičeni ili svedok, saopštenje tužilaštva da je podiglo optužnicu protiv Tačija, Veseljija i drugih bilo je iznenađenje za sveopštu javnost.

Tužilac je ukazao da saopštenje o optužnici daje zbog kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća, u želji da ona budu ukinuta kako bi izbegli izlazak pred lice pravde.

Foto: Rojters

Optužnica se sada nalazi kod sudije, zaduženog za njeno preispitivanje i donošenje odluke o potvrđivanju, saopštilo je krajem juna Specijalizovano tužilaštvo.

Prema saopštenju tužioca, Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice terete se za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici.

U decembru 2011. godine, švajcarski senator Dik Marti objavio je izveštaj Saveta Evrope u kome je navedeno nekoliko bivših vođa Oslobodilačke vojske takozvanog Kosova koji su umešani u ratne zločine.

Takozvana kosovska skupština usvojila je zakon o osnivanju Specijalnog suda u avgustu 2015. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija