• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

15.07.2020

23:35

BRUKA! HAŠKA FARSA SA TAČIJEM! Prave komediju od nastrašnijih zločina!

Politika

BRUKA! HAŠKA FARSA SA TAČIJEM! Prave komediju od nastrašnijih zločina!

Podeli vest

Hašim Tači i juče saslušavan u Specijalnom sudu za OVK, ali je odgovarao samo na 'tehnička pitanja', umesto o više od sto ubistava za koje se tereti * Stručnjaci: Od optužnice nema ništa!

Saslušanje predsednika lažne države Kosovo Hašima Tačija u Specijalnom sudu za OVK pretvorilo se juče u još jednu hašku farsu!

Posle šestočasovnog ispitivanja u ponedeljak Tači se i juče pojavio ispred zgrade kako bi ono bilo nastavljeno. Haške sudije, međutim, Tačija uopšte nisu ispitivale o optužbama za više od sto ubistava Srba, Albanaca i Roma, već je šiptarski krvnik, kako je sam priznao, odgovarao samo na 'tehnička pitanja'!?! Iako su tužioci podneli optužnicu protiv Tačija i njegovog saradnika iz OVK Kadrija Veseljija, stručnjaci su uvereni da ovakvo saslušanje ukazuje na to da optužnica verovatno neće biti potvrđena, te da će Tači proći bez bilo kakve kazne!

BRUKA I SRAMOTA! DO OKTOBRA NEĆEMO SAZNATI ZA ŠTA JE HAŠIM TAČI OPTUŽEN! Tapušković: Najs nije dostavio dokaze za zločine u Žutoj kući

HOĆE LI SE AMERIKA ODREĆI TAČIJA?! NE KOLJE SE VO ZA KILO MESA, NE RUŠI SE TAČI ZBOG... Zmija je deo velike političke igre...

Sve je nejasno

Advokat Toma Fila, komentarišući ove navode, kaže da nije jasno u kom statusu Tači uopšte razgovara u Hagu sa predstavnicima specijalizovanog tužilaštva i suda, jer je optužnica već podignuta, a nije potvrđena.

Dejan Miletić
istoričar

Žuta kuća je činjenica o kojoj je pisala i Karla del Ponte i koja se pominje u izveštaju Saveta Evrope Dika Martija. Iako postoje dokazi, niko prstom nije mrdnuo. Šta da očekujemo? Ovo je poražavajuće za pravdu.

- Sve ide u pravcu da sudija tu optužnicu ne potvrdi. Za saslušanje kod tužioca je kasno, jer je optužnica podignuta, a za saslušanje u sudu je rano. Dok optužnica ne stane na pravnu snagu, faktički nije potvrđen Tačijev status optuženog, već je on građanin koji čeka na odluku o statusu. Ako se razgovara o tehničkim pitanjima, to je potez u pravcu da sudija ne potvrdi optužnicu. Sve je to farsično, smešno... - ističe Fila, dodajući da je Specijalni sud za OVK sa sedištem u Hagu osnovan po kosovskim zakonima.

- Taj sud će izgubiti svaki smisao ukoliko bude sudio samo 'običnim koljačima', a ne i Tačiju, Kadriju Veseljiju, Ramušu Haradinaju... - naglašava Fila.

Foto: AP/Photo

Branislav Tapušković
advokat

Tači sa tužilaštvom nema šta da razgovara, jer je optužnica podignuta i čeka se potvrda. Sa sudom će imati šta da razgovara ako se optužnica potvrdi. Očigledno je Tači iz drugih razloga u Hagu, verovatno da izgladi svoj status.

Istoričar Saša Adamović kaže da ne veruje mnogo u međunarodnu pravdu, jer se u Haškom tribunalu uglavnom sudilo samo Srbima.

- Međunarodna pravda se zloupotrebljava u funkciji konkretnih političkih ciljeva. Preuranjeno obelodanjivanje optužnice protiv Tačija imalo je samo za cilj da se on izbaci iz nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Tači se ne brani ćutanjem, već odgovara na pitanja, što govori u prilog tome da se pripremao. Ne verujem previše u međunarodnu pravdu, jer je ona previše u funkciji ostvarivanja interesa velikih sila, pogotovo onih koje su 90-ih godina žarile i palile Balkanom, uništile nam državu, izazvale građanski rat i prouzrokovale stradanje stotina hiljada Srba... - objašnjava Adamović.

Čeka se potvrda

Haški tužioci su, podsetimo, 24. aprila podigli optužni predlog protiv Tačija i Veseljija za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, koji se sada nalazi kod sudije zaduženog za njeno preispitivanje. Prema saopštenju tužioca, Tači i Veselji terete se za najmanje sto ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su ljudi čiji je identitet poznat i među kojima se nalaze Srbi, Albanci, Romi i osobe drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici Tačija i Veseljija. Osim toga, još u decembru 2011. godine švajcarski senator Dik Marti, tada izvestilac Saveta Evrope, objavio je izveštaj u kome je navedeno nekoliko bivših vođa OVK, među kojima je i Tači, koji su umešani u ratne zločine i trgovinu organima koji su vađeni otetim Srbima sa Kosova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vuki

pre 3 godine

Da li je iko mislio da on (i ostali teroristi) ide tamo da bi mu se sudilo i bio osudjen? Oni idu tamo da bi bili jednom za svagda oslobodjeni zločina. Srbi su se na Kosmetu ubijali sami, sami sebi vadili organe, sami sebe otimali. Tačka.

Rade

pre 3 godine

Pa naravno, farsa, sprdnja! Zar će da im sude oni koji su ih finansirali da prave zločine, treba onda i sebi da sude, a to teško da će da bude, nikako!

NEBOJŠA

pre 3 godine

зар у србији постоје и такве будале које ,заиста,мисле да ће неко од шиптара бити осуђен ,за злочине над србима???зар и после хага??? па ако има такви нису ни за ''лазу лазаревића''

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija