• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.07.2020

07:38

NA BATAJNIČKOM AERODROMU OBNOVLJENA SVETLOSNA SIGNALIZACIJA! Vulin: Ovo su najbolja svetska rešenja, a mi smo najbolje pilote na svetu uvek imali

Politika

NA BATAJNIČKOM AERODROMU OBNOVLJENA SVETLOSNA SIGNALIZACIJA! Vulin: Ovo su najbolja svetska rešenja, a mi smo najbolje pilote na svetu uvek imali

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je sinoć radove na rekonstrukciji sistema svetlosnog obeležavanja na batajničkom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović".


Ministar Vulin je istakao da smo, 21 godinu nakon što je batajnički aerodrom bombardovan tokom NATO agresije, konačno obnovili njegovu svetlosnu signalizaciju i učinili ga bezbednijim, sigurnijim, boljim i izjednačili ga sa svim vojnim aerodromima u Evropi i svetu.


"Od večeras ovaj aerodrom je osposobljen da naši piloti bezbedno lete i noću i u otežanim vremenskim uslovima. Od večeras, letenje na batajničkom aerodromu će biti mnogo sigurnije i mnogo bezbednije i uslovi u kojima rade naši piloti se neće razlikovati od njihovih kolega u svetu", istakao je ministar odbrane.

Nastavićemo sa ulaganjem u vojno vazduhoplovstvo, poručio je ministar Vulin, kao i u aerodromsku infrastrukturu.

"Nećemo stati sve dok u potpunosti ne budemo izjednačili uslove rada naših pilota sa njihovim kolegama, bez obzira za kakve velesile oni leteli. Ovo je za nas jedna velika pobeda, ovo je za nas istorijska noć, ovo je za nas jedan trenutak kada smo batajnički aerodrom vratili tamo gde je bio pre bombardovanja i suštinski značajno unapredili. Ovo je najsavremenija rasveta, ovo su najbolja svetska rešenja, a mi smo, inače najbolje pilote na svetu uvek imali. A sada, osim što imaju i najbolje vazduhoplove, sada imaju i aerodromsku infrastrukturu koja je kao i u bilo kom drugom aerodromu na svetu", naglasio je Vulin.

Foto: www.mod.gov.rs

Ministar je dodao da ćemo nastaviti da ulažemo u infrastrukturu i u vazduhoplove, ali i u ljude, jer su oni to što je najbolje i najvažnije.

Pomoćnik komandanta za operacije 204. vazduhoplovne brigade potpukovnik Dejan Beda rekao je da je na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" završena prva faza rekonstrukcije svetlosnog obeležavanja aerodroma i da su u prvoj fazi završeni pista broj jedan i deo manevarskih površina.

"Pista broj jedan je posle 1999. godine ponovo dobila sistem svetlosnog obeležavanja i dobila je svoju upotrebu u noćnim uslovima i upotrebu u lošoj vidljivosti za vojne vazduhoplove, dok je za civilne vazduhoplove samo u uslovima vidljivosti ili loše vidljivosti sa većim meteo minimumima", kazao je on.

Foto: www.mod.gov.rs

Na aerodromu je, kako je naveo, instalirana svetlosna signalizacija savremenih lampi koja je primenjiva svuda u svetu i koja zadovoljava i civilne i vojne standarde istoka i zapada.

"Za 204. vazduhoplovnu brigadu ovo je veoma bitno, jer će se operacije u noćnim uslovima povećati", rekao je potpukovnik Beda i dodao da osim toga aerodrom dobija i savremeni sistem koji će moći da se nadograđuje.

Prema njegovim rečima, to je važno i za obuku mlađih pilota, jer se dovode na nivoe koji su primenjivani u civilnom i drugim vazduhoplovstvima u skladu sa savremenim tokoma.

Rekonstrukcija sistema svetlosnog obeležavanja je, po projektu, podeljena u šest faza, a trenutno je završena prva faza gde se u upotrebu pušta pista broj 1, za sada samo za vojne vazduhoplove, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto: www.mod.gov.rs

U prvoj fazi, na pisti broj 1, ugrađuje se potpuno nov sistem svetlosnog obeležavanja koji je bio potpuno uništen nakon 1999. godine, a na pisti broj 2, u okviru druge faze, vršena je rekonstrukcija postojećeg.

U prvoj fazi, ugrađena su ivična svetla na pisti broj 1, svetla na rulnim stazama na stajanci A i B, rekonstruisana je stanica za upravl?anje svetlosnog obeležavanja, kao i nova prilazna svetla i sistem PAPI svetala sa vetrokazima, koji do sada nisu postojali u tom delu piste.

U drugoj fazi, koja je započeta, vrši se rekonstrukcija postojećeg sistema na pisti broj 2, kao i dela manevarskih površina za potrebe dežurne jedinice.

Foto: www.mod.gov.rs

Od treće do šeste faze, pažnja će se posvetiti rekonstrukciji i izgradnji preostalih elemenata svetlosnog obeležavanja na posebnim delovima aerodroma, nakon čega će se steći uslovi da aerodrom u potpunosti zadovolji sve standarde međunarodnog civilnog saobraćaja i vojne standarde STANAG i GOST sistema.

Obilasku je prisustvovao i državni sekretar Bojan Jocić, zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadni general Željko Bilić, komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić i načelnik Uprave za infrastrukturu pukovnik Radmilo Kravić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija