• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.07.2020

13:40

DATI ORUŽJE ŠIPTARSKIM TERORISTIMA A NADATI SE MIRU I STABILNOSTI REGIONA JE ILI LICEMERJE ILI LUDILO! Vulin: Istorija se ponavlja

Politika

DATI ORUŽJE ŠIPTARSKIM TERORISTIMA A NADATI SE MIRU I STABILNOSTI REGIONA JE ILI LICEMERJE ILI LUDILO! Vulin: Istorija se ponavlja

Podeli vest

Naoružati vojsku koja po Rezoluciji 1244 ne sme da postoji je kršenje međunarodnog prava, gaženje zakona Nemačke, ali i poruka Srbiji, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin reagujući na medijske napise da je kancelarka Angela Merkel dala zeleno svetlo da Nemci naoružavaju tzv. vojsku Kosova


On je naglasio da „dati oružje šiptarskim teroristima čije vođe imaju haške optužnice za ratne zločine, a nadati se miru i stabilnosti regiona je ili licemerje ili ludilo“.


„Kada Nemačka pokazuje vojnu silu ceo svet treba da se zabrine za svoju budućnost. Istorija se ponavlja“, poručio je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema navodima Sputnjika, vlasti u Prištini mesecima pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za takozvanu vojsku Kosova, a u fokusu im je i dopuna lakog artiljerijskog oružja i savremeno pešadijsko naoružanje čiji dobar deo Kosovo već poseduje.

Kako tvrdi Sputnjik, kosovski Albanci su do sada isplatili Nemackoj oko 170 miliona evra za kupovinu oružja, opreme i obuku pripadnika KBS -a, a pregovaraju o nabavci nove ture nemackih automatski puška G-36 (Hekler i Koh) i tenkovima „Leopard 2".

Sputnjik ukazuje da Nemačka time što naoružava Kosovo, krši spostvena pravila i zakone, jer odredbom iz 1971. postoji nacelna zabrana da se oružje izvozi u zemlje koje nisu clanice NATO.

Kako bi opravdala status četvrtog najvećeg izvoznika oružja na svetu sa 5,8 odsto udela u tržištu oružja, ova odredba je zamenjena komplikovanim procesom, pa tako u „spornim“ prodajama oružja poslednju reč ima Savezni savet za bezbednost, koji predvodi kancelarka Angela Merkel i još nekoliko resornih ministra nemačke vlade, navodi se na sajtu.

Kako dodaje Sputnjik, ovaj Savet odobri oko 60 odsto zahteva proizvođača oružja za izvoz u zemlje koje nisu članice EU ili NATO, pokazala je studija Hesenske fondacije za istraživanje mira i konflikata (HSFK), urađena po nalogu nevladine organizacije Grinpis.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija