• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.07.2020

10:53

DIJALOG JE DVE GODINE BIO U FAZI KLINIČKE SMRTI, MI SMO GA REANIMIRALI Dačić: Kako da imamo poverenje u Nemačku, EU i SAD dok su GLUVONEMI NA STAV PRIŠTINE I HOTIJA

Politika

DIJALOG JE DVE GODINE BIO U FAZI KLINIČKE SMRTI, MI SMO GA REANIMIRALI Dačić: Kako da imamo poverenje u Nemačku, EU i SAD dok su GLUVONEMI NA STAV PRIŠTINE I HOTIJA

Podeli vest

Ako Priština obnovi prijave za međunarodne organizacije nastavićemo sa akcijom povlačenja priznanja i bićemo u tome još uspešniji, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

Gostujući na TV Prva, on je rekao da je za nekoliko godina kontinuiranog rada 18 država povuklo priznanje i da Prištinu boli što broj zemalja koje ih priznaju sada u Ujedninjenim nacijama ne prelazi 92 glasa.

"Mi ćemo i dalje biti uzdržani, odnosno, čekati reakciju međunarodnu zajednice, ako te reakcije nema, a vidi se da Priština prijavljuje u međunarodne organizacije, nastavićemo sa našim akcijama i sigurno da ćemo biti mnogo uspešniji", rekao je on.

Dodao je da je Srbija mogla da ostvari još povlačenja priznanja, ali da je to zaustavljeno jer su zbog dijaloga stigle i molbe izaslanika SAD Ričarda Grenela.

"Zanimljiva je sada velika galama nemuštih reakcija međunarodne zajednice, sada i oni mogu da vide da Priština ne drži reč ali na zapadu se zbog toga ne uzbuđuju", rekao je on.

Ocenio je da Kosovo vodi politiku na lažnim tvrdnjama da imaju pravo na državu, lažima o genocidu nad Albancima i zapitao se kakav je to genocid kad je tamo izvršeno etničko čišćenje Srba.

"Dijalog jeste rešenje, nema drugog rešenja od nastavka dijaloga, ali često je pitanje da li dijalog ima smisla, ako se Priština ovako ponaša, jer ne postoji nijedna obaveza koju su preuzeli a da su je ispunili", rekao je on.

Foto: printscreen TV Prva

Dodao je da nema poverenja u objektivnost institucija EU, Nemačke i SAD i ocenio da Srbija teži ka Evropskoj uniji ali uz zaštitu nacionalnih interesa.

"Sve dok ne reaguju, dok su gluvonemi na stav Prištine i Hotija, kako da imamo poverenja. Mi uopšte ne znamo da li to što se dogovaramo ima bilo kakvog smisla", rekao je on.

On je ocenio da je Priština izgubila borbu, da je pitanje Kosova vraćeno na dnevni red i da se vodi politički dijalog.

"Dijalog je skoro dve godine praktično bio u fazi kliničke smrti, na reanimaciji, došli je do toga da smo ga reanimirali, a sada se opet korak vraćamo u nazad", rekao je on.

NE ZNAM DA LI OSTAJEM NA FUNKCIJI MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA U BUDUĆOJ VLADI! Dačić: Srbiji je potrebno nacionalno jedinstvo!

Dodao je da će Srbija učestvovati u dijalogu, ali i da će ako Priština krene da podnose zahteve da se učlani u međunarodne organizacije, ili da neka zemlja prizna Kosovo, uslediti srpska reakcija koju niko neće moći više da nas zaustavi.

Na pitanje da li je slučaj Aja Sofije koja je ponovo džamija rizik i za srpske crkve na Kosovu i Metohiji, Dačić je podsetio da je politika Otomanske imperije bila da naše crkve budu džamije i dodao da uz odlučnu politiku koju Srbija vodi Kosovo ne može ni u UNESCO, ni u Interpol, niti u UN.

Komentarišući izjave Sulejmana Ugljanina da se i preko maski prenosi COVID, Dačić je rekao da to podseća na vrhunac nekog ludila i da se vidi koliko je lako preći granicu normale, kada čovek ima ciljeve za koje mora da nađe opravdanje.

Foto: printscreen TV Prva

On je rekao da je neobjašnjiv potez Crne Gore koja će poslati svoju delegaciju na obeležavanje akcije Oluja u Hrvatskoj, iako to čak ni neke druge države koje nemaju zajedničku istoriju sa Srbijom ne rade.

Dodao je da Srbiju u Crnoj Gori interesuje položaj Srba a ne državni status te zemlje.

Naveo je da Srba u Crnoj Gori ima 28-29 procenata a u tamošnjem Ministarstvu spoljnih poslova radi samo jedan.

Dodao je da poziva Crnu Goru da poštuje međunarodno pravo i povelje koje garantuju i prava Srba koji tamo žive.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 3 godine

а како нас онда тако здушно водите у ''загрљај'' тих истих лажова,петљанаца и србомрзаца ???

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija