• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.07.2020

09:34

OKO 66 MILIJARDI DINARA DODATNE POMOĆI I U AVGUSTU I SEPTEMBRU! Mali: Vlada sutra o novom paketu ekonomskih mera

Politika

OKO 66 MILIJARDI DINARA DODATNE POMOĆI I U AVGUSTU I SEPTEMBRU! Mali: Vlada sutra o novom paketu ekonomskih mera

Podeli vest

Vlada Srbije će na sutrašnjoj sednici usvojiti pravni okvir koji se odnosi na drugi paket pomoći za privredu, kako bi se ublažile posledice epidemije virusa korona, najavio je ministar finansija Siniša Mali


On je za TV Pink naveo da će svi privrednici koji su već koristili mere, koji na njih imaju pravo, biti automatski prijavljeni te ne moraju da se dodatno prijavljuju.


Prema njegovim rečima, na ove mere imaće pravo i privredni subjekti koji su osnovani posle 15. marta, odnosno koji su osnovani do 20. jula.

Foto: TV Pink printscreen

Mali je naveo da je u novim paketom mera obezbeđeno 60 odsto od minimalne zarade za zaposlene u avgustu i septembaru, a da će preduzeća dobiti i dodatni mesec dana odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade.

"To je oko 66 milijardi dinara dodatne pomoći i u avgustu i septembru. Pomoć države se ogleda u 155 evra za svakog zaposlenog", naveo je ministar i podsetio da je prethodni paket mera koristilo 1.050.000 zaposlenih, 235.000 preduzeća.

Navodi da će pojedinci, ali i preduzeća, imati moratorijum na plaćanje kredita još dva meseca.

Prvi paket mera bio je 5,1 milijardu evra i podrazumevao je tri minimalne zarade za zaposlene, 100 evra za sve punoletnog građanina, kredite Fonda za razvoj.

Uprava za pranje novca radi svoj posao

Ministar finansija Siniša Mali kaže da Uprava za pranje novca radi svoj posao i da je neverovatno "političko divljanje" pojedinih nevladinih organizacija i političara, nakon što je od banaka zatražen uvid u sve njihove transakcije.

Mali je za TV Pink naveo da je Srbija pre par godina bila na sivoj listi FATF-e i da je tada bilo pitanje zašto je Srbija na toj listi.

"U međuvremenu protekle dve godine mnogo toga smo uradili u sprečavanju pranja novca i borbi protiv terorizma", rekao je ministar.

On je naveo da Srbija radi sve što rade razvijene zemlje sveta kako bi se sprečilo pranje novca, kako bi se kontrolisali tokove novca i sprečilo finansiranje terorizma.

"To je normalna aktivnost bez ikakve političke pozadine", naglasio je on.

Ne vidi zašto bi uvid u transakcije pojedinaca ili nevladinih organizacija bio problem, ukoliko se nešto ne krije. Podseća da se tako prate tokovi novca i u Francuskoj, Nemačkoj, Francuskoj.

Ministar finansija, Siniša Mali, rekao je da je Srbija dobro odreagovlaa na ekonomsku krizu koju je uzrokovala pandemija koronavirusa.

- To je bilo moguće zahvaljujući tome što je predsednik Vučić 2014 . godine krenuo u odgovorne ekonomske reforme. Danas imamo novca, imamo stabilne javne finansije - kaže Mali i dodaje:

- Kada je najteže i kada je kriza, država je najveći teret te krize preuzela na sebe kako bi pomogla državi i građanima - naveo je on.

Objasnio je da se u velikim zemljama razvijenog Zapada trenutno bore sa višemilionskom nezaposlenošći u propalim poslovima.

- Ovde u Srbiji smo najgori scenario uspeli da izbegnemo. Imajući u vidu i naš rast od 5 odsto BDP-a, mi smo u prvom kvartalu bili prvi u Evropi po stopi rasta.

Kako je on rekao, ohrabruje ga paket mera pomoći koji EU planira da omogući državama članicama EU u koje Srbija dosta izvozi.

- Još dva meseca podrške srpskoj privredi mnogo će značiti našim privrednicima. Srbija je država koja je na sebe peuzela najveći teret i pomogla privredi i građanima - napomenuo je Mali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija