• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.07.2020

14:30

DA MOGU, IZ KOŽE BIH ISKOČIO! Vučić o imenima ulica i škola u Beogradu: Kako je moguće da je Nazor više zadužio Srbiju od vojvode Mišića?

Politika

DA MOGU, IZ KOŽE BIH ISKOČIO! Vučić o imenima ulica i škola u Beogradu: Kako je moguće da je Nazor više zadužio Srbiju od vojvode Mišića?

Podeli vest

Beorgad je kosmopolitski grad i takav grad čuvaće Sarajevsku ulicu, ili Vladimira Nazora u imenu neke škole, ali ne sme i neće da zaboravi svoje, Živojina Mišića, vojvodu Putnika, Petra Bojovića i druge, i toga se neće stideti, istakao je danas predsednik Aleksandar Vučić, povodom "bure" koja se u javnosti podigla nakon najave o promeni imena ulica nazvanim po toponimima bivše Jugoslavije.



Beograd je, ističe, kosmopolitski grad, ali se neće stideti značajnih ličnosti naše istorije, kulture...

- Da li vam je lepše ime Zadarska ili Dobrice Ćosića? Ja mislim da je Ćosić sa veličanstvenim književnim opusom mnogo više zaslužio ulicu, nego Zadar, koji svakako poštujemo - rekao je Vučić.

Podsetio je da je Zagrebačka ulica dobila ime Koče Popovića, koji je, kaže, oslobađao Beograd, zajedno sa Pekom Dapčevićem.

- Zar se time ne ponosimo? Prethodna vlast je ukinula ulice generalu Ždranovu i maršalu Tolbuhinu, mi smo ih vratili. Zamistlite sramotu da ukidate najveće borce protiv fašizma. Kakve ćemo ulice da imamo, ako ne onih koje su pobedili fašizam - upitao je Vučić.

Ilustrujući podacima kako su se lako menjali ulice ranijih godina, naveo je da su "oni koji su za stalne vrednosti, a ne za menjanje imena ulica" od 2000. do 2013. godine promenili nazive 1.162 ulice u Beogradu, dok su za osam godina ove vlasti promenjeni nazivi 76 ulica.

- Kako su im čvrste vrednosti...pri čemu smo morali da vratimo sve antifašiste i borce za oslobođenje Beograda - primetio je Vučić.

Kako je rekao, promena imena ulica se dešava kroz istoriju, iako bi, kaže, voleo da imamo neke trajnije vrednosti i da se to ređe dešava.

Naveo je da nije imao poseban motiv da zamoli da ostane ime Sarajevskoj ulici,osim što je to legendarna ulica zbog zanatskih radnji, prepoznatljiva po njima, mnogima orijentir...

- Interesantno kako su, pomalo histerično, mediji u Sarajevu javili o promeni ulica Sarajevska, a svojevremeno su samo usput obavestili o ukidanju Beorgadske u Sarajevu... To treba ljudi u Srbiji da znaju - rekao je Vučić.

Obrazloženje je, kaže, bilo da "nisu oni iz Sarajeva bombardovali Beograd".

- Ne bih da ulazim u istoriju, ali nisu baš ni oni iz Beograda, a još manje su Šantić, Zmaj, Meša Selimović bombardovali Sarajevo, a nijedan više nema ulicu u tom gradu - rekao je Vučić.

Kako je rekao, u Beogradu se dve-tri škole zovu po vojvodi Živojinu Mišiću, a čak šest po Vladimiru Nazoru.

- Kako je moguće da je Nazor našu zemlju zadužio više nego Mišić? Da mogu iz kože bi iskočio - rekao je Vučić i dodao da bi voleo da greši u podacima.

Dodao je da je od ''70-ih godina bilo prisutno to da je "beogradska čaršija bila vođenja zagrebačkom čaršijom", odnosno, kako kaže, - krene Maspok, hrvatski liberali, na primer, a onda se pojave Nikezić i drugi u Beogradu...

- Uvek su u Beogradu imali kompleks i gledali da prate to što se tamo zbiva. Mi nećemo to da pratimo. Beograd je kosmpolitski grad u kojem neće biti ulica ni Mile Budaka, ni srpskih fašista, ni Dimitrija Ljotića. A takav grad čuvaće i Sarajevsku ulicu i Vladimira Nazora, ali ne sme da zaboravi ni Mišića, Putnika, Bojovića i druge i nehe toga da se stidi - rekao je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
BozaB

pre 3 godine

Srbija svojih velikana koji su je izuzetno zaduzili ne moze i ne sme nikada da se stidi. Kao takvi oni zasluzuju da budu zastupljeniji u imenima ulica i institucija.

Stanko

pre 3 godine

Nazvati neku ulicu u srpskoj prestonici Hrvatskom ulicom bi bilo jedno veliko foliranje.

Stanko

pre 3 godine

Nazvati neku ulicu u srpskoj prestonici Hrvatskom ulicom bi bilo jedno veliko foliranje.

Gana

pre 3 godine

Srbija svoje velikane treba da kroz nazive ustanova i ulica pamti. Na taj nacin ce njihov doprinos biti vecan.

Zoran

pre 3 godine

Toliko nasih heroja sa Kosara, pa sa ponosom svaka ulica da nosi njihovo ime. Stvarno nekad ne razumem nas narod.

Mara

pre 3 godine

Značajne ličnosti su obelezile nasu istoriju i zasluzuju da budu ispostovani i upamceni.

Miro

pre 3 godine

Sta tu ima da se objasnjava, promeniti sve sto pre. Reciprocitet je u vecini slucajeva prevencija.

nikola

pre 3 godine

Napadaju i osporavaju promenu imena ulica oni koji ni jednu knjigu nisu procitali,niti znaju delic srpske istorije.

Filip

pre 3 godine

Odlična poruka predsednika. Imamo mnogo znamenitih ličnosti po kojima treba nazvati ulicu.

Postar

pre 3 godine

Ma sve sto ne pripada nama kao narodu i znacaju treba promeniti. Samo napred!Dosta vise uvlacenja. Dati imena ulica poginulim na kosarama i bombardovanju od strane agresora!

Marko

pre 3 godine

Pre 15tak godina, u vreme bivše vlasti grada Beograda, u Sremčici su masovno promenjeni nazivi ilica.. Između ostalih, postoje imena: Hitrih kosača, brzih pletilja.., čak su i ulice, u kojoj žive neke porodice dobile naziv po njima.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija