• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.08.2020

13:21

POLAZNICI UNIVERZITETA ODBRANE NOVU ŠKOLSKU GODINU ZAPOČEĆE SMEŠTENI U REKONSTRUISANI OBJEKAT! Vojno školstvo uspešno se prilagođava svim izazovima

Politika

POLAZNICI UNIVERZITETA ODBRANE NOVU ŠKOLSKU GODINU ZAPOČEĆE SMEŠTENI U REKONSTRUISANI OBJEKAT! Vojno školstvo uspešno se prilagođava svim izazovima

Podeli vest

Polaznici Univerziteta odbrane novu školsku godinu započeće smešteni u rekonstruisani objekat u krugu Vojne akademije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane


Objekat za smeštaj u krugu Vojne akademije prostire se na 3.300 kvadrata, sa 66 klimatizovanih soba, kancelarijama i pomoćnim prostorijama, a radi se o prvom velikom ulaganju u Vojnu akademiju još od 1980. godine.


Novu školsku godinu i učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole započeće iz smeštaja u rekonstruisanim učeničkim sobama i zajedničkim prostorijama internata Vojne gimnazije.

"Sudeći po velikom interesovanju za vojne škole koje je obeležilo i ovu godinu, uprkos pandemiji virusa Kovid-19 koja je posebno uticala na obrazovni sistem u celoj zemlji, za mnoge mladiće i devojke vojnički poziv još jednom se potvrdio kao pravi izbor za sticanje znanja i veština za budućnost", konstatuje se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se i da, u vreme pandemije virusa Kovid-19, zahvaljujući inovacionim platformama koje je Vojna akademija pripremila i primenila, nije izgubljen ni jedan čas.

Platforma je omogućila kadetima Vojne akademije da putem video-linkova prezentuju naučeno gradivo čime su stvoreni uslovi za njihov nesmetani rad, iako su, zbog propisanih mera, bili van školskih klupa.

Na platformi koju je koristilo više od 4.000 ljudi je 401 predmet i kurs koji su dostupni 24 časa dnevno učenicima, kadetima i polaznicima svih oblika usavršavanja.

U uslovima Kovida - 19 vojno školstvo je sprovelo različite specifične vežbovne aktivnosti, praktičan rad, upoznavanje sa naoružanjem i korišćenje naoružanja, kao i sve vrste obuke, što je izvedeno su na vreme i u skladu s preporukama zdravstva.

"Momci i devojke koji se spremaju za prve dužnosti, kao njihovi profesori, pokazali da ni vanredno stanje ne može da poremeti nastavni plan pokazujući i veliku vrednoću i motivaciju u izvršavanju svih obaveza", navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug

Budući piloti i učenici završne godine Srednje stručne vojne škole nisu prekidali školovanje tokom pandemije, a u skladu sa lekarskim preporukama, zbog specifičnosti njihovog budućeg zanimanja školovali su se u kasarnsko-karantinskim uslovima.

"Ove godine, prvi put posle 20 godina izvedena je i obuka kadeta Vojne akademije u zimskim uslovima sa novom opremom na 51. skijaškom poligonu „Kopaonik“, a programom obuke obuhvaćeno je i nordijsko skijanje", navodi Ministarstvo odbrane.

Kadeti završnih godina Vojne akademije i slušaoci Kursa za rezervne oficire, zajedno su sa kadetima Medicinskog Fakulteta VMA, koji su prvi put učestvovali, uspešno izveli završnu vežbu "Diplomac 2020" - krunu njihovog vojničkog osposobljavanja na Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade".

Vojna akademija obezbedila je i sve uslove da slušaoci za rezervne oficire školovanje završe uspešno, a zakletvu je položilo 34 slušalaca.

Odškolovana je i 44. klase Vojne gimnazije tokom čiji period školovanja su obeležila značajna investiciona ulaganja u bolje uslove internatskog života i rada.

"Nastavni proces uspešno je priveden kraju i na najvišim nivoima usavršavanja u vojnom školstvu, a svečanostima na Vojnoj akademiji obeležen je završetak školovanja polaznika Škole nacionalne odbrane - 9. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, 63. klase Generalštabnog usavršavanja i završetak školovanja oficira 66. klase Komandno-štabnog usavršavanja", dodaje se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija