• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

08.08.2020

17:21

ZAPAD JE DAO "ZELENO SVETLO" ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA! Jelena Guskova raskinkala moćnike, pa objasnila kako su ustaše SRAVNILE srpska sela!

Politika

ZAPAD JE DAO "ZELENO SVETLO" ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA! Jelena Guskova raskinkala moćnike, pa objasnila kako su ustaše SRAVNILE srpska sela!

Podeli vest

Hrvati su odsustvo reakcije međunarodne zajednice na ubijanje Srba shvatili kao podstrek za uništavanje Vojske RSK, ali i za iživljavanje i ubijanje mirnih građana

Zapadni moćnici prećutno su Hrvatima odobrili i dali "zeleno svetlo" da sprovedu masovno etničko čišćenje Srba iz te države, posebno u vojnoj akciji "Oluja" 1995. godine!

Ovo tvrdi Jelena Guskova, ruski stručnjak za Balkan i rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka. Guskova ističe da su Hrvati odsustvo reakcije međunarodne zajednice na progon i ubijanje Srba shvatili kao blanko kartu, kao podstrek za iživljavanje i ubijanje nedužnih ljudi!

Predani u ubistvima

Prema njenim rečima, progon Srba, odnosno etničko čišćenje koje su sproveli Hrvati, protekao je uz prećutnu saglasnost Evrope.

Čisto ustaško zlo

Hrvati su veoma predano čistili osvojene teritorije. Uništili su sva naselja u kojima su živeli Srbi. Nisu imali milosti ni prema nepokretnim starcima i staricama
Jelena Guskova, ruski ekspert za Balkan

- Hrvati su veoma predano "čistili" osvojene teritorije. Uništili su i sravnili sa zemljom sva naselja u kojima su živeli Srbi. Nisu imali milosti ni prema nepokretnim starcima i staricama. I njih su ubijali! - podsetila je Guskova.

Sa njom je saglasan i ruski istoričar Dmitrij Okunjev, koji ukazuje na činjenicu da su Srbi bili prinuđeni da se brane od ustaškog terora.

- Sagledavajući događaje od pre 25 godina, podsećam da su upravo separatističke težnje Hrvata stvorile pogodno tlo za sve ono što je usledilo. Srbi su bili prinuđeni da se brane, iako su od strane hrvatskih i zapadnih medija odmah satanizovani i proglašeni za ekskluzivne krivce za sve ratne događaje u Hrvatskoj - naglašava Okunjev.

Zločin i večna mrlja

Istoričar Nemanja Starović, komentarišući sve ove navode, kaže da proterivanje Srba iz Hrvatske, posebno tokom "Bljeska" i "Oluje", ostaje večita mrlja na obrazu Hrvatske.

Posebna sramota

Posebna sramota za savremenu Evropu jeste to što je primila Hrvatsku u članstvo EU uprkos sistemskoj diskriminaciji Srba
Nemanja Starović, istoričar

- To je mrlja i svih onih u zapadnom svetu koji su najmasovnije etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata javno ili prećutno podržali. Posebnu sramotu za savremenu Evropu predstavlja to što je propustila svaku priliku da se odredi prema zločinu hrvatske države, koju je primila u članstvo EU uprkos sistemskoj diskriminaciji kojoj su preostali Srbi u toj državi svakodnevno izloženi. Krajnje su licemerni zahtevi za poštovanje ljudskih prava koji se danas iz Brisela ispostavljaju kandidatima za članstvo u EU, kada se ima u vidu to da je Hrvatska pristupni proces okončala čak i bez povrata stanarskih prava prognanim Srbima - ističe Starović.

Da se ja pitam
SAŠA ADAMOVIĆ
ISTORIČAR

Istina je, Evropska unija, Nemačka i SAD dale su blanko dozvolu Hrvatskoj za etničko čišćenje Srba iz Krajine. Bez toga, "Oluja" ne bi bila moguća. Pavelićev zločin nad Srbima započet 1941. dovršio je Franjo Tuđman 1995. godine.

 

Moj ugao
MIODRAG LINTA
SAVEZ ZA SRBE IZ REGIONA

Hrvati se nisu suočili sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću. Dobro je poznato koji su bili ciljevi i posledice zločinačke akcije "Oluja" i šta je sve Hrvatska učinila da spreči masovan povratak proteranih Srba.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija