• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.08.2020

10:44

REZULTATI SARADNJE SU ZADIVLJUJUĆI! Čen Bo: Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, razume i podržava njene legitimne interese na KiM

Politika

REZULTATI SARADNJE SU ZADIVLJUJUĆI! Čen Bo: Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, razume i podržava njene legitimne interese na KiM

Podeli vest

Kina je uvek smatrala da je pravi način da se pitanje Kosova i Metohije reši u okviru važeće Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ocenila je ambasadorka Kine u Srbije Čen Bo


U autorskom tekstu za časopis "Napredak" koji izdaje Fondacija za srpski narod i državu čiji je osnivač Srpska napredna stranka, a čiji deo danas prenosi "Politika", ona je napisala da se Kina zalaže da se dijalogom između relevantnih strana pronađe međusobno prihvatljivo rešenje za pitanje Kosova i Metohiju.


"Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, razume i podržava njene legitimne interese na Kosovu i Metohiji i ceni napore da se pomoću dijaloga pronađe rešenje", navela je Čen Bo.

Rezultate saradnje Kine i Srbije u okviru inicijative "Pojas i put" ona je oceneli kao zadivljujuće.

"Kinesko-srpski projekti saradnje nisu zaustavljani tokom epidemije, a normalna proizvodnja železare Smederevo i rudnika "Ziđini" u Boru, projekat izgradnje železnice Beograd - Budimpešta, deonice Preljina - Požega, i izgradnja obilaznice oko Beograda - stabilno napreduju", istakla je ona.

Navela je i da je "Saradnja 17+1" važan sastavni deo inicijative "Pojas i put" koja se zasniva na zajedničkoj težnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope da naprava platformu za saradnju.

Za sedam godina u okviru inicijative "Pojas i put" potpisano je 200 sporazuma o saradnji a prošle godine ukupan obim trgovine robom između Kine i partnera prešao je hiljadu i 300 milijardi američkih dolara.

"To je porast od šest procenata, uz dodatni kineski kapital od 15 milijardi dolara. U prvom kvartalu ove godine trgovina između Kine i partnera u okviru ove inicijative ostvarila je porast od 3,2 odsto a direktne investicije uvećale su se za 11,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine", napisala je kineska ambasadorka.

Foto: printscreen/tanjug

Kina i EU ove godine obeležavaju 45 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa a Čen Bo konstatuje da iako postoje razlike, konkurencija i razmimoilaženje dve strane, prosperitetna, stabilna i ujedinjena Evropa je u interesu Kine.

"Saradnja između Kine i EU veća je nego njihova međusobna konkurencija", konstatovala je ona.

Čen Bo je ocenila da su pod uticajem epidemije postali vidljiviji rastući jaz između bogatih i siromašnih koji su prouzrokovani globalizacijom.

"Kina je najavila dve milijarde dolara međunarodne pomoći tokom naredne dve godine kako bi pomogla zemljama pogođenim epidemijom Kovida 19, posebno zemljama u razvoju, da spreče i kontrolišu epidemiju i ubrzaju ekonomski i socijalni oporavak", napisala je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17