• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.08.2020

10:01

MI SMO DVE RAZLIČITE DRŽAVE, ALI MOŽEMO IĆI ZAJEDNO AKO JEDNI DRUGE BUDEMO POŠTOVALI! Vesić uputio inicijativu da Beograd dobije ulicu u Ljubljani

Beograd

MI SMO DVE RAZLIČITE DRŽAVE, ALI MOŽEMO IĆI ZAJEDNO AKO JEDNI DRUGE BUDEMO POŠTOVALI! Vesić uputio inicijativu da Beograd dobije ulicu u Ljubljani

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je danas, u ime Grada Beograda, uputio zvaničan predlog gradonačelniku Ljubljane Zoranu Jankoviću i nadležnim organima u tom gradu da jedna ulica u slovenačkoj prestonici dobije ime Beogradska. Vesić je za Tanjug rekao da je uputio i predlog da Beograd finansira postavljanje spomen ploče u Ljubljani srpskom pukovniku Stevanu Švabiću koji je 1918. godine, zajedno sa srpskim vojnicima i slovenačkim dobrovoljcima, branio Ljubljanu u Prvom svetskom ratu

"Moja inicijativa da Beograd razmotri da li treba da ima imena ulica po svim toponimima i ličnostima iz bivše Jugoslavije, posebno iz sredina u kojima više nema beogradskih i srpskih ulica, očigledno je uzburkala javnost u regionu i prvi put se otvorila rasprava o tome da li su drugi bili korektni prema Beogradu ili nisu", rekao je Vesić.

Naveo je da se prvi put priča o tome da li je Beograd nezasluženo izgubio ulice u određenim gradovima bivše Jugoslavije i da je veoma zadovoljan zbog toga jer, kako kaže, i dalje smatra i uvek će smatrati da glavni grad Srbije sa drugim gradovima treba da sarađuje po principu reciprociteta – da poštujemo one koji poštuju nas i zajednički gradimo bolju budućnost.

Vesić je rekao da je telefonom razgovarao sa gradonačelnikom Ljubljane o saradnji dva grada i šta još mogu zajedno da urade po tom pitanju.

"Sporazum o bratimljenju Beograda i Ljubljane potpisan je 2010. godine i na osnovu tog sporazuma saglasili smo se da ja, u ime Grada Beograda, uputim inicijativu njemu, kao gradonačelniku Ljubljane, i organima u tom gradu koji o tome odlučuju da glavni grad Slovenije jednu ulicu nazove Beogradskom ulicom", rekao je Vesić.

Foto: Grad Beograd

Podsetio je da u Beogradu već dugo postoji Ljubljanska ulica i dodao da veruje da ćemo u Ljubljani, gradu koji je zvanično pobratimljen sa Beogradom, dobiti Beogradsku ulicu i na taj način pokazati da jedni druge poštujemo.

Vesić je rekao da je saradnja sa Ljubljanom posebno intenzivirana od kada je Zoran Janković gradonačelnik Ljubljane.

Podsetio je da je u Ljubljani postavljena bista Vuka Stefanovića Karadžića, što je poklon Beograda Ljubljani, a da će u Beogradu narednih meseci biti postavljena bista Jerneja Kopitara, koja je poklon Ljubljane Beogradu.

Vesić je rekao da je danas, u ime Grada Beograda, uputio zvaničan predlog gradonačelniku Jankoviću i nadležnim organima u Ljubljani da jedna ulica u tom gradu dobije ime Beogradska. Takođe, dodao je da je uputio i predlog da Beograd finansira postavljanje spomen ploče koja bi bila posvećena pukovniku Stevanu Švabiću koji je 1918. godine, vraćajući se iz zarobljeništva sa oko dve stotine srpskih vojnika, izašao iz voza u Ljubljani i zajedno sa građanima Ljubljane branio taj grad od Italijana.

"Njegova ulica postoji u Ljubljani, ali prilikom moje poslednje posete tom gradu složili smo se da bi to trebalo posebno obeležiti spomen pločom kako bi nove generacije znale ko je i šta je bio Stevan Švabić, koji je takođe deo naše zajedničke istorije", rekao je Vesić.

Foto: Grad Beograd

Naveo je da će biti dogovoreno šta će pisati na toj spomen ploči i dodao da je Beograd ponudio da finansira spomen ploču koja bi bila postavljena u Ljubljani.

To bi, istakao je Vesić, bio još jedan korak u zajedničkoj saradnji dva grada i dodao da je veoma zahvalan gradonačelniku Ljubljane što na svakom koraku pokazuje da poštuje svoje prijatelje iz Srbije kao što, dodao je, i mi pokazujemo da poštujemo naše prijatelje iz Slovenije.

"Mi smo dve različite države, svaka naravno ima svoje interese, imamo i deo zajedničke istorije, ali u budućnost možemo ići zajedno samo ako jedni druge budemo poštovali i pokazali poštovanje prema kulturi i istoriji onog drugog naroda", rekao je Vesić.

Dodao je da se nada da će Ljubljana prihvatiti njegov predlog i da će Beograd dobiti svoju ulicu u tom gradu. "Takođe se nadam da će primer Ljubljane slediti i neki drugi gradovi. Zahvalan sam Jankoviću na iskazanoj želji i nameri da se to dogodi. Naravno, na Ljubljani je da donese odluku da li će Beograd dobiti svoju ulicu u njihovom gradu", dodao je Vesić.

Foto: Tanjug

Napomenuo je da je nedavno razgovarao i sa ambasadom Slovenije u Srbiji o obležju Edvardu Rusijanu - Slovencu koji je u Beogradu bio veoma popularan i koji je poginuo izvodeći pokušaj letenja avionom sa Kalemegdana.

"Takođe, poznato je da je Slovenac Davorin Jenko komponovao muziku za srpsku himnu ‘Bože pravde’ tako da postoji puno zajedničkih događaja iz istorije koje možemo da obeležimo", dodao je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 3 godine

Zbog čega ćutimo i ne pominjemo slovenačke zločine nad Srbima, i pripadnicima JNA. Njihova teritorijalna odbrana, je prva napala članove JNA, i prva počela da vrši odvajanje od tadašnje Jugoslavije. Mnogo je Srba vojnika i starešina tada u sloveniji ubijeno, i mučeno. A o tome se ćuti i ni reč se ne progovara. ZAŠTO !

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set