• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.08.2020

14:41

SLUŽBENI PSI OLAKŠAVAJU ŽIVOT NAŠIM VOJNICIMA, ALI I ČUVAJU ŽIVOTE! Vulin: Centar za obuku pasa značajno razvijen u odnosu na prethodne godine

Politika

SLUŽBENI PSI OLAKŠAVAJU ŽIVOT NAŠIM VOJNICIMA, ALI I ČUVAJU ŽIVOTE! Vulin: Centar za obuku pasa značajno razvijen u odnosu na prethodne godine

Podeli vest

Svaki segment Vojske Srbije zaslužuje podjednaku pažnju i poštovanje zato što ima razloga zašto postoji. Centar za obuku pasa je takođe veoma važan deo naše vojske, službeni psi olakšavaju život našim vojnicima, ali i čuvaju živote. U svim segmentima naše vojske postoje delovi gde su službeni psi veoma važni - istakao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin posle obilaska obuke u Centru za obuku pasa u kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu

Prema njegovim rečima, Centar za obuku pasa je značajno razvijen u odnosu na prethodne godine.
 

- Povećano je brojno stanje, povećana su formacijska mesta, omogućeno je da nabavi novu opremu, nova vozila, ali i da zanovi pse. Vojska Srbije vodi računa o svakom segmentu svog rada i da, šta god da radi, uvek bude najbolje opremljena, najbolje obučena i da može da odgovori na sve zadatke - naglasio je ministar Vulin i dodao da Centar za obuku pasa ima svoje mesto i da će svaki segment u našoj vojsci biti podjednako jačan i podjednako unapređivan.
 
Prema rečima komandanta Centra za obuku pasa majora Zdenka Cvijetića, danas je prikazana osposobljenost vodiča pasa i pasa, odnosno pripadnika koji su na usavršavanju te naglasio da je u toku realizacija tri kursa.

- To su kursevi za pripadnike koji su sa psima na usavršavanju za vodiče i za pse zaštitne službe, Čuvarska služba - redresura i jedan od najsloženijih oblika kursiranja Kurs za obuku vodiča pasa i dresuru pasa za specijalne namene tokom kojeg se obučavaju pripadnici 72. brigade za specijalne operacije - rekao je major Cvijetić i dodao da su danas predstavljeni i novi planovi i projekti kako bi unapredili trenutne i razvili nove sposobnosti.

Foto: www.mod.gov.rs

On je istakao da su vodiči na obuci veoma motivisani za rad i da vole pse, iako je reč o „veoma zahtevnoj obuci“. Takođe, major Cvijetić je naglasio značaj formiranja Centra za obuku pasa, jer će imati veću mogućnost da se bavi svojom osnovnom delatnošću, mnogo bolje nego što je to mogla Četa za obuku vodiča pasa, uzgoj i dresuru pasa.
 
Instruktor obuke stariji vodnik 1. klase Dejan Veličković istakao je da je danas prikazano nekoliko vrsta obuke službenih pasa.

- Prikazane su osnovna obuka predresure štenadi starosti sedam meseci, zatim obuka koja traje od 30 dana do šest meseci, rad pasa na uvežbavanju poslušnosti, savlađivanje prepreka, rad tragačkih pasa za otkrivanje eksploziva i eksplozivnih naprava i rad zaštitnih odnosno pasa napadača. Za obavljanje poslova vodiča službenih pasa mora da postoji ljubav prema životinjama, pre svega psima, a razlog tome je veoma kompleksna i zahtevna obuka – naglasio je stariji vodnik 1. klase Veličković.

Foto: www.mod.gov.rs

Obilasku su prisustvovali i načelnik štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović i zamenik komandanta Centra za obuku logistike potpukovnik Milan Terzić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PLAŠI ME ŠTO MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ĆUTI NA IDEJU VELIKE ALBANIJE! Vulin: Priština želi da administrativna linija bude granica, TO PREDSTAVLJA BEZBEDNOSNU PRETNJU
Politika

PLAŠI ME ŠTO MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ĆUTI NA IDEJU VELIKE ALBANIJE! Vulin: Priština želi da administrativna linija bude granica, TO PREDSTAVLJA BEZBEDNOSNU PRETNJU

Vojska Srbije godinama jednovremeno patrolira sa predstavnicima Kfor i kreće se po tačno utvrđenoj liniji koja se unapred zna, kaže ministar odbrane. Ističe i da bi Priština volela da kosovska policija, koju inače sporazumi ne prepoznaju, patrolira sama administrativnom linijom, kako bi je, u tom slučaju, mogli nazvati granicom.

11.08.2020

09:39

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Šokantno, ali istinito! April je crni mesec za Partizan na "Marakani"!
Fudbal

Šokantno, ali istinito! April je crni mesec za Partizan na "Marakani"!

Na stadionu Crvene zvezde danas (18.00, Arena 1 premijum) je na programu 173. po redu "večiti derbi"! Biće to 36. duel Crvene zvezde i Partizana odigran u aprilu. Crveno-beli su uspešniji sa 14 ostvarenih trijumfa, naspram devet pobeda koliko su u četvrtom mesecu u godini ostvarili crno-beli!

20.04.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija