• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.08.2020

11:08

VUČIĆ O VISOKIM DEČANIMA: Tražićemo trajno obustavljanje radova u zoni manastira, to je u suprotnosti sa civilizacijskim tekovinama!

Politika

VUČIĆ O VISOKIM DEČANIMA: Tražićemo trajno obustavljanje radova u zoni manastira, to je u suprotnosti sa civilizacijskim tekovinama!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da se upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova, ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja, i da je taj čin nedvosmisleno u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i u suprotnosti sa propisima koje je donela sama Priština



Predsednik Vučić je najavio da će zato, na narednom sastanku u Briselu, od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

"Zaštita srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji je prioritet naše državne politike, i spremni smo da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formiramo specijalni tim za zaštitu naših svetinja - srpske i hrišćanske duhovne, kulturne i istorijske baštine", rekao je predsednik Vučić, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

On je naglasio da Srbija doživljava radove u okolini Visokih Dečana kao sredstvo pritiska na našu stranu i kao poruku da je naša kulturna i verska baština talac albanske samovolje.



Predsednik Vučić je naveo da Srbija naglašava da je za produktivan dijalog neophodno da među učesnicima postoji minimalni odnos poverenja i miroljubiva klima za razgovore, a putarski radovi u okolini manastira, koji su nedvosmisleno napad na Visoke Dečane, ne doprinose stvaranju takve atmosfere.

On je naglasio da je veliki broj naših crkava i manastira stradao u poslednje dve decenije pred rušilačkim besom albanskih ekstremista, i da Srbija neće dozvoliti ni nagoveštaj mogućnosti da bi takva sudbina mogla da zadesi još neko od srpskih svetih mesta.

"Očekujem da EU izvrši eksplicitan i snažan pritisak na Prištinu da prekine kampanju ugrožavanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, jer one su, osim što su naše svetinje, istovremeno i neprocenjivi spomenici evropske hrišćanske kulture, a svaki napad na njih je i napad na same temelje evropskih vrednosti", istakao je predsednik Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Daliborka

pre 3 godine

Maksimalno se moramo truditi da zaštitimo srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji je prioritet naše državne politike, i spremni smo da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formiramo specijalni tim za zaštitu naših svetinja.

BozaB

pre 3 godine

Ostra reakcija EU ono je sto ocekujemo povodom ove sramne provokacije.

Sanja

pre 3 godine

Ponasanje Albanaca je sramno, kakva je ovo bruka i sramota? Ocekujemo ostru reakciju povodom uzurpacije naseg kulturnog dobra.

Tasa

pre 3 godine

Pred razgovore Albanci provociraju ,uvek to rade.

Zoran

pre 3 godine

Sve dok ih stite strane sile, tesko mi sta mozemo uraditi.

TM

pre 3 godine

Reakacija je neophodna. Pristinski potezi su protivni u svakom smislu.

Prvoborac

pre 3 godine

Mi kao zemlja možemo da tražimo šta hoćemo ,ali ljudima sa mozgom neandertalaca poput vlasti na KiM ništa nije sveto.Njih može da umire samo njihovi nalogodavci sa zapada.

sežana

pre 3 godine

Dok Srbija čini sve da sačuva mir i stabilnost i postigne kompromisno rešenje sa Prištinom, Albanci provociraju ulaskom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani. Srbija će postupati razumno ali imovina manastira se mora zaštititi.

Marina

pre 3 godine

Ocekujemo ostru reakciju EU povodom radova u manastirskoj zoni i direktnog ugrozavanja srpske svetinje na KiM.

Emina

pre 3 godine

Maksimalno cemo se potruditi da zastitimo srpsku versku i kulturnu bastinu na tom podrucju,ali reakcija EU povodom ugrozavanja manastirskog poseda ne sme izostati.

Cole

pre 3 godine

SPC će imati punu podršku države samo tako nastavite.

Olga

pre 3 godine

Srpske svetinje na Kosovu moraju biti zasticene!

Tanja

pre 3 godine

Maksimalno cemo se truditi da Kosovo ostane srpska teritorija.

Uros

pre 3 godine

Na ovo medjunarodna zajednica mora odreagovati.

Zoki

pre 3 godine

Ovakvo ponasanje Albanaca je van svake pameti, drsko i bezobrazno...

Melanija

pre 3 godine

Zbog ugrožavanja srpske kulturne baštine na KiM potrebna je i reakcija Evropske unije.

Sandra

pre 3 godine

Ocekujem podrsku EU u ocuvanju nasih svetinja na prostoru Kosova i Metohije koji su najvece duhovne, hriscanske, kulturne i istorijske bastine srpskog naroda.

Milica

pre 3 godine

Briga o srpskoj verskoj imovini i srpskoj kulturi na KiM je nas prioritet. Na neki nacin radovi u blizini Visokih Decana predstavljaju dodatni pritisak na Srbiju i salju autenticnu poruku.

Mala plava

pre 3 godine

Decani su ne samo simbol i znacaj za srpstvo vec za ceo svet pravoslavni istvarno je strašno sta se radi od albanske strane takvoj svetinji.

Dijana

pre 3 godine

Besramni potezi albanske strane na manastirsoj zemlji moraju biti obustavljeni i sancionisani. U svakoj zemlji imovina je neprikosnovena i niko nema pravo da je uzurpira i koristi.

Tanjica

pre 3 godine

Zasticenu zonu oko manastira Decani je strogo zabranjeno koristiti. One koji to protivzakonito koriste treba strogo kazniti.

Mara

pre 3 godine

Zastiticemo nase svetinje, vera je ono sto Albanci ne mogu da oduzmu srpskom narodu.

Ksenci

pre 3 godine

Albanci namerno i neumoljivo ugrozavaju nasu kulturnu bastinu...

jelena

pre 3 godine

Branicemo nase svetinje a ovo sto rade Albanci je u najmanju ruku sramotno!

Marija

pre 3 godine

Naša država pod hitno mora da reaguje. Brisel mora već jednom stati na put albanskoj samovolji. Upad u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenje nelegalnih putarskih radova ugrožava našu svetinju. To ne smemo dozvoliti.

Brankić

pre 3 godine

Ne poštuju ni svoje svetinje a kamoli srpske

Brankić

pre 3 godine

Odličan zahtev predsednika. Radovi se moraju obustaviti.

Ivana

pre 3 godine

Trebalo bi da se SBUN zaista više reaguje na dešavanja u svetu, nego da se pita EU,koja na sve načine priželjkuje ratove širom Evrope.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija