• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.08.2020

18:43

SNS PRELOMIO! EVO SA KIM ĆE FORMIRATI VLAST!

Politika

SNS PRELOMIO! EVO SA KIM ĆE FORMIRATI VLAST!

Podeli vest

Nakon završenih lokalnih izbora 21. juna polako se konstituišu opštinski i gradski parlamenti, a Srpska napredna stranka kao najjača stranka na većini mesta imala je mogućnost izbora. Evo u kojim lokalnim parlamentima je izabrala SPS za koalicione partnere, gde će u vlast ući sa SPAS-om Aleksandra Šapića, a gde im su se opredelili za Rasima Ljajića

Lokalni parlamenti do sada su formirani u Ćupriji, Sjenici, Novom Pazaru, Rači, Užicu, kao i beorgadskim opštinama Stari grad, Vračar, Zemun…

Rača

U opštini Rača danas je konstituisana lokalna vlast, pa će funkciju predsednika opštine i u narednom mandatu obavljati Nenad Savković (SNS), dok je za njegovog zamenika danas izabran Dušan Ðoković (SPS).


Na konstitutivnoj sednici, potvrđeni su mandati 27 odbornika, a novi saziv činiće 23 odbornika SNS, tri odbornika SPS, kao i jedan odbornik koalicije SRS - DSS -Zdrava Srbija - Bolja Srbija.

I beogradske opštine polako se konstituišu


Danas su i u beogradskim opštinama Stari grad i Vračar konstituisane lokalne skupštine.

Skupštinu opštine Stari grad u naredne četiri godine vodiće Dušan Petrić sa liste "Aleksandar Šapić - pobeda za Stari grad", kojem su podršku glasovima, osim njegove, dale i liste oko SNS, SPS i Metle.

Najviše mandata (27) ima lista "Aleksandar Vučić - za našu decu", iza nje je lista "Čuvamo Stari grad - Ujedinjena opozicija (Čuvari Starog grada, Nova, UDS, GDF, Demokratski blok) sa odnosno devet mandata. Koalicija SPS-JS ima šest mandata, dok su po pet mandata dobile liste "Aleksandar Šapić - pobeda za Stari grad" i "Srce grada - PSG i nestranačkih komšijskih inicijativa za očuvanje Starog grada".

Lista "Metla 2020” ima četiri mandata.

Skupština opštine Vračar dobila je novo rukovodstvo, a za predsednika lokalnog parlamenta izabran je akademik Jovan Hadži Ðokić sa liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".

U novom sazivu vračarskog parlamenta biće 63 odbornika, sa sedam izbornih lista.

Novi parlament konstituisan je potvrđivanjem odborničkih mandata, a među odbornicima su i javne ličnosti poput glumca Branka Milićevića Kockice, tekstopisca Marine Tucaković, odbojkašice Jelene Nikolić Nenadić, koji će,između ostalih, predstavljati SNS.

Hadži Ðokić izabran je za predsednika Skupštine opštine, a podršku su mu, osim odbornika SNS, pružili i odbornici SPS-JS i liste Aleksandra Šapića.


Sutra sledi konstituisanje Skupštine opštine Zvezdara, dok su u Zemunu još prošle nedelje obrazovali opštinski parlament.

Prema ranijim najavama, Opština Novi Beograd mogla bi da dobije novu vlast 7. septembra za kada je zakazana konstitutivna sednice Skupštine te opštine.

Ćuprija

U naredne četiri godine lokalnim parlamentom i opštinom Ćuprija upravljaće SNS, a u ponedeljak, 17. avgusta, odbornički mandate potvrđeni su na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine.

Na lokalnim izborima, lista SNS ostvarila je ubedljivu izbornu pobedu osvojivši 78 odsto glasova, što joj je donelo 30 odborničkih mandata. a uz “naprednjake“ u skupštinu je ušla i lista SPS-JS sa pet i PUPS sa dva odbornička mandata.

Predsednik opštine Ćuprija u naredne četiri godine biće Jovica Antić, diplomirani pravnik i dosadašnji opštinski pravobranilac, a njegov zamenik Vladimir Vasiljević, koji je u prethodne četiri godine obavljao funkciju opštinskog većnika.

Foto: Pixabay/printscreen

Novi Pazar

I građani Novog Pazara dobili su juče lokalnu vlast, koju će činiti SDP Rasima Ljajića i koalicija okupljena oko SNS, dok će u opoziciji biti SPP I SDA.

Skupština grada juče je na sednici za predsednika Skupštine izabrala doktorku Anelu Šemsović (SDP), a za njenog zamenika Albina Šabotića (SDP).

Mandati su verifikovani 21. odborniku sa liste "Za evropski Novi Pazar- Rasim Ljajić", koja je u lokalnom parlamentu čini većinu, 11 odbornika sa liste "Akademik Muamer Zukorlić-Stranka pravde i pomirenja (SPP) , za devet odbrnika Stranke demokratske akcije i šest odbornika sa liste „Aleksandar Vučić , Ivica Dačić - Za našu decu".

Anketa

 

Sjenica

Prethodne nedelje Sjenica je dobila skupštinu opštine, a za predsednika parlamenta će biti kandidat Stranke pravde i pomirenja Rejhan Kurtović, a menjaće ga Veroslav Karličić, ispred grupe građana "Zajedno".

Od 39 odborničkih mandata, novu parlamentarnu većinu čine 22 odbornika: devet iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, po pet sa liste Srpske napredne stranke i grupe građana "Bez diskriminacije - Aladin Dino Kurtović", dva iz Socijalističke partije Srbije i jedan sa liste grupe građana "Zajedno".

U opoziciji su ostale SDA Sandžaka sa 10 odbornika i Sandžačka demokratska partija (SDP) sa sedam odborničkih mandata.

Užice

Skupština opštine Užice konstituisana je 13. avgusta, za predsednika Skupštine grada izabran je Branislav Mitrović.

Užički parlament broji 67 odbornika, a u ovom sazivu najviše mandata - 41, ima kolicija oko SNS-a, Zdrava Srbija ima 15, a kolicija oko SPS-a 7. Po dva odbornika imaju Spas i Užička odbrambena liga.

Na sledećoj sednici, 21. avgusta, odbornici će, između ostalog izabrati gradonačelnika i njegovog zamenika, kao i članove Gradskog veća.

Kruševac

U Kruševcu su predstavnici SNS, SPS, JS, SNP-a i POKS-a potpisali danas koalicioni sporazum o formiranju gradske vlasti u Kruševcu, dok će opoziciju činiti odbornici Pokreta Metla 2020.

U kruševačkom parlamentu SNS imaće 52 mandata, SPS-JS osam, po četiri odbornika imaće liste "Za Kraljevinu Srbiju" i "Metla2020", a lista SNP dva mandata.

Čajetina

Nedelju dana posle izbora 21. juna, kao prvi, konstituisan je novi saziv Skupštine opštine Čajetina.

Šabac i dalje neizvestan

Još je neizvesno kada će Šapčani dobiti novu lokalnu vlast, posto će tamo biti ponovljeni izbori na 27 od 100 biračkih mesta.

Izbori bi trebalo da budu ponovljeni sedam dana po ukidanju vanredne situacije u tom gradu, a lokalna organizacija SNS inače optužuje aktuelnog gradonačelnika Nebojšu Zelenovića da je korona krizu zloupotrebio da odlaže završetak izbornog procesa.
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
cardak

pre 3 godine

Da Rusiju izbacite iz SRBIJE to mozete samo da sanjate .A da i kad se probudite pogledajte u cemu vam je ruka.VUJICA JE TOLIKO RETKO IME U SRBIJI da je to opomena svakom MESETARU NARODNOM IMOVINOM:MI I RUSI a pridruzili se i KINEZI rekosmp kosovo je deo Srbije ,jedna od republika.Rezočucija EU 1244 resila sve i o cemu se pregovara.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija