• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.08.2020

10:22

ČEKA SE NOVA VLADA SRBIJE, ALI ŽIVOT NE ČEKA! KORONA KRIZA JE PRIORITET! Aktuelni sastav neumorno nastavlja DA OBAVLJA POSLOVE I PROPISUJE MERE!

Politika

ČEKA SE NOVA VLADA SRBIJE, ALI ŽIVOT NE ČEKA! KORONA KRIZA JE PRIORITET! Aktuelni sastav neumorno nastavlja DA OBAVLJA POSLOVE I PROPISUJE MERE!

Podeli vest

Dok se čeka fomiranje nove Vlade Srbije, aktuelni sastav kabineta premijerke Ane Brnabić nastavlja da obavlja poslove i propisuje mere, koje se uglavnom tiču prevencije bolesti kovid-19, ali i finansijske pomoći privredi, jer je očuvanje radnih mesta u vreme korona krize označeno kao jedan od prioriteta


Po isteku mandata vlada nije mogla da predlaže zakone, ali jeste mogla i donosila je mere u vezi sa nošenjem maski, ograničavanja rada objekata, broja ljudi u njima, organizacijom nastave u školama…


Najviše posla u prethodnom periodu, po prirodi stvari, bilo je za Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo finansija, ali i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Ministar finansija Siniša Mali ocenjuje da je period pandemije korona virusa verovatno jedan od najvećih izazova sa kojima se Srbija suočila i ističe da se snaga jedne države ogleda upravo u tome na koji način će reagovati za vreme krize.

"Ministarstvo finansija je u tom smislu u poslednjih nekoliko meseci imalo aktivnu ulogu. Doneli smo dva paketa pomoći privredi i građanima ukupne vrednosti 5,8 milijardi evra, što čini 12 odsto našeg BDP-a", rekao je Mali za Tanjug.

On je podsetio da je paket bio širokog spektra i da je u prvom i drugom naletu obuhvatio više od million zaposlenih u privatnom sektoru, koji su od države dobili ukupno po oko 1.100 evra.

Mali ističe da je bilo i mogućnosti odlaganja poreza i doprinosa na zarade, što je, prema njegovoj oceni, bilo veliko rasterećenje za poslodavce i na taj način su sačuvana radna mesta i očuvana je fleksibilnost privrede.

Foto: Tanjug

Kaže da sve to omogućava da firme i u "post-korona" periodu budu spremne za repozicioniranje i borbu u tržišnoj utakmici u regionu i šire.

Stvoren je potencijal da banke odobravaju kredite privrednim subjektima pod povoljnim uslovima, a da garant tih kredita bude sama država, kaže Mali i podseća na jeftine kredite preko Fonda za razvoj.

Tu je i program "Moja prva plata" u okviru kojeg je predviđeno da za devetomesečnu obuku u firmama mladima koji su početnici i bez iskustva država obezbedi mesečnu naknadu u iznosu od 20.000 dinara za one sa srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara sa visokim obrazovanjem.

"U drugoj polovini godine nas uvek čeka krojenje budžeta za narednu godinu, tako da nam je to sada prioritet. U Ministarstvu finansija imamo posebno odgovorne i ozbiljne zadatke, i tu ne sme da bude greške", rekao je Mali.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je za Tanjug da započeti poslovi moraju da se završe bez obzira na to ko će biti novi ministar.

"Radi se u otežanim uslovima, i to ne samo u smislu kako organizovati nastavu nego kako je i unaprediti", istakao je Šarčević.

Šarčević kaže da imaju svakodnevne sastanke sa aktivima direktora, načelnicima školskih uprava, a to je, napominje, "samo jedan nivo priče".

Foto: Tanjug

Drugi nivo je, kaže, adaptacija 192 školska objekta. Neki objekti će, kaže Šarčević, biti završeni do početka školske godine, neki su planirani da se završe do kraja godine. Ministar dodaje da se nije stalo sa reformama u obrazovanju i da su tokom leta vršene i obuke nastavnika, a radilo se i na organizaciji učeničkih i studentskih domova.

"Sa studentima imamo niz pitanja i tema kao što je polaganje ispita, izrada novih pravilnika kojima bi se kroz uredbe omogućnilo da studenti u vanrednoj situaciji ispite mogu da polažu na daljinu", rekao je Šarčević.

U Ministarstvu zdravlja kažu da su u prethodnom periodu sve svoje kapacitet usmerili u pravcu kontrole epidemije korona virusa, navodeći da je to ministarstvo čitav zdravstveni sistem transformisalo na način koji je omogućio zbrinjavanje i lečenje velikog broja kovid pozitivnih pacijenata.

Dodaju da je posebna pažnja usmerena i ka zdravstvenim radnicima i unapređenju njihovog položaja, obezbeđivanju adekvatnih uslova za rad, naročito u pogledu svih neophodnih zaštitnih sredstava i opreme.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija