• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

24.08.2020

23:00

PANIKA! CRNOGORSKI DIKTATOR OBRUŠIO SE NA MITROPOLITA! Milo: Amfilohije želi okupaciju Crne Gore!

Politika

PANIKA! CRNOGORSKI DIKTATOR OBRUŠIO SE NA MITROPOLITA! Milo: Amfilohije želi okupaciju Crne Gore!

Podeli vest

Mitropolitu okupacija Crne Gore nije smetala i ni danas mu ne bi smetala, poručio Milo Đukanović. Amfilohije: Ne dajte glas politici koja proteruje sveštenike, ruši crkve i hapsi vladike

Crnogorski predsednik Milo Đukanović optužio je mitropolita Amfilohija da priziva okupaciju Crne Gore!

Đukanović je ovim skandaloznim rečima reagovao na poziv mitropolita građanima da na izborima 30. avgusta glasaju protiv vlasti i politike koja hoće da uništi Crkvu. Prvi čovek SPC u Crnoj Gori rekao je da ljudi treba da glasaju za "večno ljudsko dostojanstvo, a ne za one koji su krvlju obagrili Božić 1919. i 1941. godine, i koji danas na toj lažnoj, bezbožnoj i antibožnoj ideologiji temelje budućnost države".

Reagujući na to, Đukanović je čak optužio Amfilohija da je "spreman i da proliva bratsku krv"!?

Protiv bezakonja

Prema Đukanovićevim rečima, jasno je šta Mitropolija crnogorsko-primorska želi da se desi 30. avgusta.

- Amfilohijeva izjava je na tragu onoga što je o ljudima koji su učesnici Božićne pobune 1919. i Trinaestojulskog ustanka 1941. govorio prethodnik mitropolita Amfilohija, mitropolit Joanikije Lipovac, koji je ostao zapisan kao najpoznatiji saradnik italijanskog okupatora. Lipovac je govorio o božićnim ustanicima i o trinaestojulskim ustanicima kao o otpadnicima koji su spremni na prolivanje bratske krvi. Dakle, kvalifikovati borce protiv okupatora i domaćih izdajnika kao otpadnike koji prolivaju bratsku krv može samo onaj kome okupacija nije smetala i kome ni danas ne bi smetala okupacija Crne Gore - rekao je Đukanović.

Na drugoj strani, mitropolit Amfilohije juče je ponovio da građani Crne Gore treba da glasaju protiv vlasti koja istrajava na duhu bezbožnog antizakona.

- Crkva nema stranku, niti izbornu listu, ali je prirodno da se raduje onima koji su protiv bezakonog zakona i koji brane svetinje, bez obzira na to kojoj stranci pripadaju. Ne dajte glas politici koja mimo svakog pravila proteruje sveštenike iz zemlje, ruši crkvene objekte, hapsi i privodi vladike, sveštenike i vernike. Takvi se politički faktori, baš tokom ove kampanje, sami od sebe prepoznaju, pa nema ni potrebe, niti bi imalo smisla da ih mi, sa crkvenog amvona, imenujemo - poručio je Amfilohije.

Komentarišući sve ove navode, sveštenik SPC u Crnoj Gori Miajlo Backović kaže da Amfilohije dobro zna koliko aktuelnom režimu smetaju litije i sloboda.

- Oni su narod i zemlju osiromašili, a sebe obogatili. Ta "okupacija" Crne Gore o kojoj govore je ljubav koju SPC pruža čuvajući sve ono što je bila, što jeste i što će biti Crna Gora. Sloboda je blizu, a to pokazuje i narod koji se više ne boji. Svi oni koju budu glasali za stranke koje su digle ruke i glasale za ovo bezakonje na sebe i svoje porodice prenose prokletstvo Svetog Vasilija - ističe Backović.

Sve u svoj džep

Politikolog Vladislav Dajković podseća da je Đukanović pre trideset godina zajedno sa prijateljima okupirao Crnu Goru i strpao je u svoj džep.

- Naše fabrike više ne postoje, plaže su nam pod katancem, izbori su pokradeni, a naša mladost je kidnapovana. S tim u vezi Đukanovićeva izjava da mitropolit hoće okupaciju Crne Gore podseća na ono kada lopov viče držite lopova. Ne padamo više na njegove trikove i izanđale fore. Milo je gotov! - zaključuje Dajković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17