• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.08.2020

11:17

(VIDEO) RAZGOVARALI SMO O PAPIRIMA KOJE SAM DOBIO! Vučić: Stav Srbije je apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma, OČUVANJE MIRA I STABILNOSTI JE OD PRESUDNOG ZNAČAJA

Politika

(VIDEO) RAZGOVARALI SMO O PAPIRIMA KOJE SAM DOBIO! Vučić: Stav Srbije je apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma, OČUVANJE MIRA I STABILNOSTI JE OD PRESUDNOG ZNAČAJA

Podeli vest

Predsednik VučIć i premijerka Brnabić sastali su se danas sa članom Predsedništva BiH Dodikom i predsednicom Republike Srpske Cvijanović

 

 

11. 35 - Obraćanje Milorada Dodika

 

Član predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su veoma zadovoljni i zahvalni Srbiji na podršci i istakao da politika RS nije eskalacija rata, već mira.

- Razgovarali smo kao nastavak saradnje. Veoma smo zadovoljni i zahvalni na podršci i razumevanju. Hvala za razunmevanje statusa u kojem je srpski narod u Republici Srpskoj. Srbija želi da podrži Republiku Srpsku i mi to umemo da cenimo. Ono što smo ranije rekli predsedniku Vučiću i dostavljanja dokumenta koji pokazuje stanje stvari u vezi sa sprovođenjem Dejtonskog sporazuma. Naša politika nije eskalacija rata, već mira. Srbija treba da bude upoznata sa svim detaljim sprovođenja sporazuma. Izgubili smo Sarajevo i čiste srpske opštine u Republici Srpskoj. Čitava politika harange prema srpskom stanovništvu Stavarju od Srpske ljušturu u kojoj neće biti srpskog stanovništva. Pretnje koje dolaze od bošnjačkog dela političke javnosti prema Republici Srpskoj.

- Namenska industrija je uništena različitim idejama. U Federaciji postoji šest fabrika municija i opreme. Oni kažu da to proizvode za ne daj Bože. Mi ćemo o tim stavovima obavestiti i druge zemlje. Imamo pravo da se branimo i očuvamo status Republike Srpske. Danas imate Ustav koji se krši i smanjuje se snaga Republike Srpske. Visoki predstavnik kreira ideje o razgradnji Republike Srpske. Tražio sam od predsednika Srbije garancije da se neće silom uništavati srpski narod - rekao je Dodik.

Foto: Tanjug

On je istakao da Bosna i Hercegovina nikada neće priznati Kosovo.

- Nema nikakvog tajnog dogovora. Imamo pravo na razgovore zarad očuvanja mira.” Postavili smo pitanje i tražili odgovore. Kako je moguće da se BiH separatiše od Jugoslavije, a republika Srpska ne sme ništa da traži. Kakvi su to aršini. Radimo u veoma složenim okolnostima. Srbija nam egzistencijalno pomaže. Nećemo od ovih pitanja da odustanemo. I ovde, danas i uvek ću upozoravati da je neoprostivo da se krši Dejtonski sporazum. Neki se zalažu ua Ustavne promene, a one će da naruše Republiku Srpsku. Ukoliko se proces ne vrati na procese koji su dogovoreni, mi ćemo tražiti od Srbije pomoć. Mi razumemo da Srbija ima važno pitanje o KiM. BiH nikada neće priznati Kosovo. Trpimo velike pritiske oko toga. Stalno nam traže da promenimo stavove, ali mi ćemo isključivo pratiti politiku Srbije na tom planu - rekao je Dodik i dodao da narod Bih ne treba da se plaši Srbije i Republike Srpske:

- Nametnuli su nam propise da organi BiH imaju pravo da uđu u Banjaluku i da odnesu dokumentaciju u Sarajevo i da je zaključaju. Ne treba narod BiH da se plaši Srbije i Republike Srpske, ali treba da se boji svojih političara i njihovih odluka. Mi razmišljamo o drugačijem statusu, ali to je normalno. I uvek ćemo razgovarati o tome. Bošnjaci su devastirali Hrvate u Federaciji to hoće da urade i sa Srbima. U Srpskoj su kuće Bošnjaka obnovljene i sređene, a srpske kuće u Federaciji se ruše. Ko će doneti napad na Republiku Srpsku, pa Izetbegović. Mi smo veoma dobro pročiutali proglam SDA u njihovom planui nema Republike Srpske. Mi smo veoma zabrinuti. Sankcije koje je komantarisao ambasador Amerike u Federaciji kaže da su uvedene jer Milorad Dodik sprečava funcionalnu BiH. A funkcionalna BiH je to da nema Republike Srpske.

11.17 - Obraćanje Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije je pozdravio delegaciju BiH i rekao je da su analizirali sve naše zajedničke projekte što se ekonomije tiče i da će Srbija uputiti dodatnu pomoć RS.

- Razgovarali smo o mnogim važnim temama, o svim aspektima odnosa i saradnje Srbije i Srpske. Analizirali smo sve projekte i pre kraja godine uputićemo dodatnu finanaisjku podršku RS. O iznosu novca javnost će biti obaveštena - rekao je Vučić.

- Želimo da ljudi koji žive u RS sačuvaju svoja ognjišta, ono što su im ostavili pradedovi, dedovi i očevi. 

 

Avion za Trebinje 

- Razgovarali smo o jednoj o najznačajnijih tema, kao što je aerodrom u Trebinju. Prvi avion će poleteti do marta 2022. godine, a mi ćemo se potruditi da to bude i brže. Napravićemo interesantne planove za trebinjski aerodrom. Verujem da ćemo imati podršku RS - rekao je Vučić.

- Ono što je takođe važno je da razmatramo i opciju učešća u rekonstrukciji i renoviranju aerodroma u Banjaluci, ali o tome ćemo tek pričati - rekao je Vučić.

Kako kaže, to nisu mala ulaganja, ali dodaje da veruje da će projekat biti isplativ i od velikog interesa za Srbiju, kao i narod u Hercegovori i Crnoj Gori.

- Takođe je važno, razmatramo i opciju učešća u rekonstrukciji aerodroma u Banjaluci, ali o tome ćemo tek pričati - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Dodaje da će se formirati zajednička industrijska zona sa RS, gde bi trebalo zajedno da radimo na deonici autoputa od 18 kilometara.

- Razgovarali smo i o podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji - rekao je Vučić.

Kako kaže, takođe je važno da preduzeća kojima upravlja Srbija imaju pravo na različitim tenderima na nivou BiH.

Biće ujednačen školski program

- Pričali smo i o obrazovanju. Ići ćemo na ujednačavanje školskog programa, bukvara, kao i u zajedničkim ekskurzijama - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će organozivati zajednička takmičenja učenika Srbije i Srpske.

Foto: Tanjug

Sastanak sa Dodikom u četiri oka

Ističe da je imao sa Dodikom sastanak u četiri oka, pre ovog sa delegacijama.

- Razgovarali smo o statusu Republike Srpske, ne moram nikome da govorim koliko je nama stalo do njih. Stav Srbije je apsolutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Odgovorio sam na svako pitanje i naglasio da je očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja za nas, a verujem i za njih - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je poštovanje sporazuma najbolja garancaija za sigurnost naroda i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

- Nastavićemo našu najbližu saradnju. Dosta pomažemo RS, ali imam obavezu da to kažem. Činimo sve što možemo. Moja molba je da uvek i u svakom trenutku vode računa i o našim interesima, a naš najviši interes je očuvanje mira, kao i očuvanje RS kako je uređena Dejtonom - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Ističe da će nastaviti da blisko sarađuju, i dodao da su danas doneli odluku koju će sprovesti u delo.

- Imaćemo zajednički praznik, predložili smo datum. To bi bio Dan srpskog jedinstva, 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front. To bi bio praznik u svim srpskim sredinama širom sveta - rekao je Vučić, i rekao da želi da se pošalje poruka da niko neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda.

Vučić dodaje da je dosta bilo muka i ratova, kao i da je vreme mira i svih drugih mogućnosti.

- Pokušaćemo da na bilo koji način sačuvamo i Srbiju i Srpsku, dosta smo imali rata, vreme je mira i razmišljanja o budućnosti. Oni koji misle da pretnjom sukobima i ratovima mogu da ostvare svoje ciljeve, mi ćemo reći da je to opasno, da smo uplašeni tim pretnjama, ali da se zaista nadamo da nikome neće pasti na pamet da ih ostvaruje. Spremni smo da čuvamo i mir i stabilnost i da popuštamo, ali nećemo dozvoliti progon, proterivanje ili pogrom nad srpskim narodom - istakao je Vučić.

10.06 - Počeo sastanak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastali su se danas sa predstavnicima Republike Srpske, srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predsednicom RS Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem.

Vučić i Brnabić srdačno su dočekali prijatelje iz RS ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, gde je sastanak počeo nešto posle 10 sati.


Nakon razgovora planirane su izjave za medije.

 

Vučić dobio ''određene papire'' iz Banjaluke

Predsednik Srbije ranije je izjavio da je reč o uzvratnoj poseti državnog vrha Srpske, posle njegove nedavne posete Banjaluci, a izvesno je da će se na Andrićevom vencu razgovarati o dokumentu kojim Banjaluka želi da skrene pažnju na dvostruke standarde međunarodne zajednice kada je reč o RS i KiM.

Vučić je ranije potvrdio da je dobio ''određene papire'' iz Banjaluke, ali nije želeo da preciznije govori o njihovom sadržaju, dok su u Banjaluci izričiti da se u dokumentu ne tretira pitanje Kosova, već Republike Srpske i ukazuje na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Dodik je kazao da su to učinili kako bi Vučiću predočili kako zapadne zemlje Republici Srpskoj oduzimaju prava što je, kako je naveo, potpuno obrnuti proces od onog koji je viđen na primeru KiM.

U dokumentima, koje je u dva navrata usvojila Narodna skupština RS, instistira se na poštovanju Dejtonskog sporazuma, ukazuje na kršenje Ustava BiH i traži odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Inače, slanje dokumenata u Beograd u Stranci demokratske akcije (SDA) i najavljene razgovore u Beogradu protumačili su kao nastavak agresije na BiH i koordinisano delovanje predsednika Srbije sa državnim vrhom Republike Srpske i povezivanje statusa KiM sa Srpskom pred nastavak pregovora Beograda i Prištine.

S druge strane, analitičari u takvom tumačenju ne vide opravdanost i smatraju da je pitanje KiM ''samo za sebe'', kao i da Dejtonski mirovni sporazum funkcioniše od potpisivanja i da su jasni njegovi kriterijumi.

Istovremeno vide potrebu Republike Srpske da govori o dokumentima i njena očekivanja da će se na dnevnom redu pred međunarodnom zajednicom uskoro naći pitanje budućnosti Federacije posebno posle izjava pojedinih međunarodnih zvaničnika da bi trebalo promeniti Ustav BiH i izvorni Dejton u prilog jačanja institucija BiH.

Jedna od tema sastanka biće i realizacija važnih infrastrukturnih projekata poput najavljene izgradnje aerodroma u Trebinju za koji bi u narednim nedeljama, prema najavama ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, trebalo da bude doneta odluka o lokaciji za izgradnju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Miki

pre 3 godine

Odlično je jačati ekonomsku saradnju sa susednim zemljama

Dragan

pre 3 godine

Trenutno kako sada stoje stvari saradnja između Srbije i Republike Srpske nikada nije bila bolja nego što je sada a tako treba i da ostane u budućnosti jer smo mi upućeni jedni na druge. Mi smo jedan srpski bratski narod i bližeg od njih nemamo niti oni imaju nekog bli'eg od nas.

TM

pre 3 godine

Dobra stvar je sto je sve konkretizovano i sto ce se i realizovati u bliskom periodu. Srbija i RS imaju odlicnu saradnju..

Vera

pre 3 godine

Kvalitetna saradnja sa Dodikom kao i uvek, aerodrom u Trebinju bice odlicna stvar,a da ne pominjemo ostale investicije.

Marko

pre 3 godine

Svaki put kada imamo ovakvu posetu, ponosni smo i to je prilika da se razgovara o vaznim projektima, o planovima za buducnost.

Mica

pre 3 godine

Ekonomska saradnja je veoma znacajna sa Republikom Srpskom.Uz veliko postovanje i uvazavanje nasih prijatelja.

Nikoleta

pre 3 godine

Uvek mogu da racunaju na podrsku nasa braca preko Drine.

ksenija

pre 3 godine

Zajednickom saradnjom mozemo da prebrodimo sve prepreke.

KAKO MOŽE PRIŠTINA, A NE MOŽE SRPSKA? Dejton nam brani pravo na SAMOOPREDELJENJE!
Balkan

KAKO MOŽE PRIŠTINA, A NE MOŽE SRPSKA? Dejton nam brani pravo na SAMOOPREDELJENJE!

Radovan Kovačević, portparol vladajuće SNSD u Republici Srpskoj, izjavio je da Srbija definitivno treba da postavi pitanje kako je moguće da konstitutivni narod, koji oduvek živi na ovim prostorima i Republika Srpska, čiji je status međunarodno potvrđen u Dejtonu 1995. godine, nemaju pravo na samoopredeljenje, a jedna nacionalna manjina koja je naselila deo teritorije Srbije ima to pravo

25.08.2020

16:33

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija