• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.08.2020

13:57

Nemačka podržava jačanje Zapadnog Balkana

Politika

Nemačka podržava jačanje Zapadnog Balkana

Podeli vest

Nemačka će tokom predsedavanja Evropskoj uniji podržati jačanje regionalnih ekonomskih integracija i uspostavljanje čvršćeg okvira za saradnju Zapadnog Balkana i Evropske unije, rečeno je na video konferenciji predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža s nemačkim ministrom privrede i energetike Peterom Altmajerom i poslanikom Bundestaga Joahimom Fajferom


Kako je saopšteno iz PKS, Čadež i ministar Altmajer su se saglasili o značaju jačanja ekonomske saradnje zemalja Zapadnog Balkana, jer je to najbrži put do čvrstih međusobnih odnosa u regionu koji vodi ka bržoj integraciji regiona u jedinstveno tržište Evropske unije.

Tokom predsedavanja Nemačke EU, nekoliko ključnih događaja i foruma doprineće geostrateškom pozicioniranju regiona i njegovom predstavljanju kao jedinstvene investicione destinacije.

Predsednik PKS je najavio da će šest privrednih komora Zapadnog Balkana, okupljenih u asocijaciji Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6), organizovati investicionu konferenciju u Nemačkoj. Ukazao je da zbog globalne pandemije, brojne nemačke i evropske kompanije nastoje da optimizuju svoje lance snabdevanja u čemu se vidi šansa za region Zapadnog Balkana.


Veoma je važna i podrška Nemačke formiranju Poslovnog saveta KIF ZB6 na Samitu Zapadnog Balkana. Samit se u okviru Berlinskog procesa ove godine održava u Sofiji i okupiće 20 najvećih privrednika regiona.

"Saradnja privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana, udruženih u Komorski investicioni forum, u ekonomskom smislu je usmerena na stvaranje regionalnog ekonomskog prostora zasnovanog na punoj implementaciji četiri slobode na kojima počiva Evropska unija. U političkom smislu saradnja učvršćuje integraciju regiona kroz formulisanje zajedničkog interesa, čime se daje dodatni podsticaj procesu pridruživanja Evropskoj uniji", ukazao je Čadež.

Nemački ministar Altmajer istakao je značaj nastavka saradnje komora zapadnobalkanske šestorke, identifikovanja problema i otvorenih pitanja, kako bi se što efikasnije došlo do pragmatičnih rešenja.

"Redovni sastanci predsednika komora zemalja Zapadnog Balkana sa ključnim donosiocima odluka u Evropskoj uniji, doprineli bi uspostavljanju okvira za kontinuitet čvršće saradnje regiona i EU", naglasio je on. Poslanik u nemačkom Bundestagu Joahim Fajfer je poručio da će predsedavanje Evropskoj uniji Nemačka iskoristiti da preduzme konkretne korake da bi se ispunili postavljeni ciljevi i otklonile barijere u regionu.

To je, prema njegovim rečima, zadatak ne samo za Nemačku, nego i za sve druge buduće predsedavajuće EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija