• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

31.08.2020

18:01

TRAMP I MERKEL U KLINČU ZBOG SRBIJE! Beograd je za njih "zlatna koka" koja im može produžiti život! ULOG JE PODIGNUT NA NIKAD VIŠI NIVO!

Politika

TRAMP I MERKEL U KLINČU ZBOG SRBIJE! Beograd je za njih "zlatna koka" koja im može produžiti život! ULOG JE PODIGNUT NA NIKAD VIŠI NIVO!

Podeli vest

Animozitet koji postoji između Nemačke i Amerike sada ulazi u jednu od najdinamičnijih faza i pretvorio se u neku vrstu odmeravanja snaga preko Kosmeta, odnosno Srbije

Ovo je ocena Zorana Milivojevića, diplomate u penziji, na temu razgovora o Kosovu i Metohiji između nemačke kancelarke Angele Merkel i srpskog predsednika Aleksandra Vučića, uoči odlaska delegacija Beograda i Prištine u Vašington.

Odmeravanje snaga preko Kosmeta

Milivojević smatra da je razgovor Merkelove i Vučića očekivan, s obzirom na to da i Nemačka i Amerike žele da budu dominatne po pitanju rešavanja kosovskog problema.

- Na sceni je, u finišu predizborne kampanje u Americi, kosovska tema interesantna i za američku administraciju i koliko god da ovaj sastanak u Vašingtonu ne odlučuje o tamošnjim izborima, ipak ne može se sasvim ni isključiti iz tog konteksta. Takođe, ne može se isključiti ni iz konteksta ni relacija Berlin - Vašington - uveren je Milivojević.

MATIJA BEĆKOVIĆ IMA PORUKU ZA KRIVOKAPIĆA I EKIPU: VREME JE DA CRNU GORU VRATITE SA STRANPUTICE U KOJU JE BILA DO GRLA ZABASALA!

I Amerika i Nemačka bi da kapitalizuju svoj ulog

Trampova admnistracija, dodaje, koja je pred kraj mandata, ne želi da politički kapital, koji je uložila u Kosovo svojim direktnim angažovanjem u pregovorima, prepusti nekome drugom.

- Nemačka, odnosno Angela Merkel, kojoj je ovo poslednja značajna politička funkcija u globalnim razmerama, predsedava Evropskom unijom i želi da nadležnost EU, i na neki način i Nemačke kao vodeće države, potvrdi na kosovskom pitanju. Ona neće dozvoliti da ovo pitanje pređe u ruke velikih sila, bez uticaja EU, ali pre svega Nemačke. Za Nemačku je ovo ulog da se potvrdi kao sila koja ima globalni značaj - ocenjuje sagovornik Sputnjika.

Foto: AP/fotomontaža

Da bi Nemačka u tome uspela, kosovski problem vidi kao jedini način, podsećajući Srbiju na svoj evropski put.

Evropski put Srbije u nemačkoj „šaci"

- To što je uopšte došlo do tog dijaloga uoči puta u Vašington je zbog toga što je Srbija na evropskom putu, a ulog vezan za Kosovo je vezan za evropsku budućnost i članstvo u EU. S druge strane, Nemačka je veoma važna za Srbiju bilateralno, posebno na ekonomskom planu gde je njen uticaj jedan od suštinskih u narednom periodu. Pod predsedavanjem Nemačke bi trebalo i da dođe do nove dinamike u srpskim ervointegracijama gde mi očekujemo i da se otvore i neka pregovaračka poglavlja. Ono što je za nas još bitno je i da vidimo da li je Nemačka ostala pri svom čvrstom stavu prema Kosovu i Metohiji, ili je možda postala fleksibilnija - tumači Milivojević.

Foto: tanjug ap

Međutim, on ovome dodaje da ono što se bude desilo u Vašingtonu, nikako ne može ostati bez uticaja na dijalog koji se bude odvijao pod okriljem EU.

(FOTO) NAMENJENA ZA IZVIĐANJE U SVIM BORBENIM OPERACIJAMA NA KOPNU I VODI! Vozila BRDM-2MS značajno pojačanje izviđačkim jedinicama Vojske Srbije

Razgovor u Vašingtonu ostaviće trag na susret u Briselu

- Interes Nemačke je potpuno prirodan, ali i Srbija ima obavezu, pod znacima navoda, da vodi računa o stavu EU iz ekonomskih i političkih razloga. U meri u kojoj Vašington i Berlin ne mogu da se usaglase i jedan drugog iskuljučuju u tom dijalogu, Srbiju stavlja u položaj da ne može sebe da isključi iz toga jer su uticaji i jedne i druge strane važni i od posebnog značaja za Srbiju - zaključuje Milivojević.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 3 godine

Да сиђемо ми мало са тог "ЕВРОПСКОГ ПУТА"...? Да ипак мало... - Одморимо...!?

srbo

pre 3 godine

Eh da Bog da, da Tramp povuče priznanje ili vrati sve u SB i UN. Glasaće i svi pravoslavni za Trampa.

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Tramp i Merkel u sukobu zbog Srbije - ma da, baš je tako, a uskoro će i da međusobno ratuju.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija