• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.09.2020

14:18

NEMAČKA BESNA ZBOG PREGOVORA U VAŠINGTONU! Evo šta kažu u Berlinu na Vučićev boravak u Beloj kući!

Politika

NEMAČKA BESNA ZBOG PREGOVORA U VAŠINGTONU! Evo šta kažu u Berlinu na Vučićev boravak u Beloj kući!

Podeli vest

Štampa na nemačkom jeziku izveštava danas o razgovorima Beograda i Prištine u Beloj kući uz primetne rezerve kad je reč o značaju dogovora u aranžmanu SAD, koji se i dalje doživljava kao neka vrsta puča protiv Evropske unije

Tako uticajni nemački Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) izražava sumnju da će iz vašingtonskih razgovora proizići nešto više nego iz prethodne Grenelove šatl-diplomatije između Beograda i Prištine, prenosi Dojče vele.

List, naime, piše da je specijalni izaslanik americkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel rešen da svom predsedniku po svaku cenu podari jedan spoljnopolitički uspeh koji će mu pomoći u kampanji.

VUČIĆ I TRAMP OČI U OČI TAČNO U 17 ČASOVA! Potvrđeno vreme susreta srpskog i američkog predsednika!


Stoga je, piše FAZ, potrebno je u Vašingtonu postići mirovni dogovor dve strane ili barem neki sporazum koji se može prodati kao "istorijski".

GRENEL POTVRDIO - ISTINA JE, HTELI SMO DA IZNENADIMO VUČIĆA! Izaslanik Bele kuće o famoznoj tački 10!

Navodeći da bi na pregovorima u petak Grenelu, srpskom predsedniku Vučiću i kosovskom premijeru Hotiju trebalo da se pridruži i Tramp, list podseća da je Vučić unapred isključio mogućnost priznanja nezavisnosti Kosova, reagujući na takve najave iz Prištine.

List ističe da "čak ni Grenel - iako neopterećen znanjem o ovom regionu - teško da veruje kako može na brzinu da isposluje istorijski dogovor, već se, umesto toga, od početka koncentrisao na ekonomiju: gradnju autoputa od Niša na jugu Srbije do Prištine te obnovu direktnog leta i železničke veze dva glavna grada.

Foto: AP/Photo

Ričard Grenel



- To što su neki od tih projekata odavno pogurani od strane Evropske unije nije smetalo Grenelu da ih proda kao sopstvene ideje", piše Frankfurter algemajne i dodaje da su Tramp i Grenel na Tviteru kao istorijska dostignuća slavili „mlaka pisma o namerama koja su Beograd i Priština potpisali tim povodima".

- Dobro bi izgledalo ukoliko bi predsednik, upućujući na (tobože) rešen konflikt, mogao da najavi zatvaranje američke baze Bondstil na Kosovu i vrati kući poslednje tamošnje vojnike", "poentira" FAZ.

Bečki Standard konstatuje da već duže vreme traje borba Trampove administracije i EU kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

- EU naime ne želi da dođe u situaciju da kusa posledice nepromišljenih dilova koje bi zakuvao Tramp - piše Standard.

List podseća da je u junu tako „sprečen“ sastanak u Vašingtonu kada je objavljena optužnica za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, što je ocenjeno kao „puč Evropljana protiv Trampa“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlado

pre 3 godine

Bez obzira na sve, ali će biti uspeh, ako se nešto potpiše i sve to implementira a da bude u skladu sa našim ciljevima i interesima. EU odavno nema nikakav kredibilitet, jer pregovori koji su vođeni od strane EU nisu dali nikakvne rezultate, Gde je realizacija potpisanih sporazuma, počev od zajednice srpski opština?! Sad su se neki setili da i oni postoje. Najbolje vidimo kako nam "pomaže" oko izbora Tanja Fajon i njoj slični a da se pri tome NIKO ne oglasi iz EU i konstatuje da je to direktno i bezobrazno mešanje u izbore u Srbiji.

Atlija Milorad 60

pre 3 godine

SVE SU TO GLUPOST, DRAGI MOJI, JEBE LUD ZBUNJENOG Pozdrav

naivna

pre 3 godine

Srbija ne moze dati svoju teritoriju nikome. U Srbiji zive mnoge nacionalnosti i niko im ne brani da tu zive i rade. Tako se radilo vekovima. Ceo narod srpski mora da se pita ako neko ima ideju da pravi drzavu u drzavi. Belosvetski i domaci pravnici to dobro znaju. Kome se ne svidja da zivi u Srbiji,granice su otvorene, izvolite i idite tamo gde mislite da je bolje.

KAKO MOŽE PRIŠTINA, A NE MOŽE SRPSKA? Dejton nam brani pravo na SAMOOPREDELJENJE!
Balkan

KAKO MOŽE PRIŠTINA, A NE MOŽE SRPSKA? Dejton nam brani pravo na SAMOOPREDELJENJE!

Radovan Kovačević, portparol vladajuće SNSD u Republici Srpskoj, izjavio je da Srbija definitivno treba da postavi pitanje kako je moguće da konstitutivni narod, koji oduvek živi na ovim prostorima i Republika Srpska, čiji je status međunarodno potvrđen u Dejtonu 1995. godine, nemaju pravo na samoopredeljenje, a jedna nacionalna manjina koja je naselila deo teritorije Srbije ima to pravo

25.08.2020

16:33

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija