• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.09.2020

13:59

(VIDEO) BIĆE KOMPLIKOVANO I BIĆE TEŠKO! VUČIĆ IZ BRISELA: Čim bude formirana nova vlada iznećemo pred Skupštinu o čemu je reč u razgovorima o KiM

Politika

(VIDEO) BIĆE KOMPLIKOVANO I BIĆE TEŠKO! VUČIĆ IZ BRISELA: Čim bude formirana nova vlada iznećemo pred Skupštinu o čemu je reč u razgovorima o KiM

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije danas boravi u Briselu gde učestvuje na novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou

- Čim bude formirana nova vlada i Skupština iznećemo o čemu je reč u razgovorima o KiM, šta radimo, šta je dobro, a čemu se ne radujemo - rekao je predsednik Vučić.

- Ti razgovori za nas nisu nikada laki i jednostavni. Mi ćemo da čim se formira nova vlada, da idemo pred Narodnu Skupštinu sa temom KiM - rekao je predsednik Vučić ističući da su tri teme o kojima se razogvara i o tome su se usaglasili.

 

 

- U svakom slučaju nisam nezadovoljan današnjim sastankom. Suština je slobodan protok ljudi, roba i usluga. To je za nas užasno važno, pogotovo oni koji pristojno žive. To su pitanja od suštinskog značaja za našu zemlju. Važno nam je da imamo zajedničko tržište rada i ekonomiju. Nama je stalo do toga - rekao je i dodao da se pričalo i o nestalim licima i arhivima o njima. Kaže da je to važno da bi se pravda zadvoljila.

- Biće komplikovano i biće teško, ali moramo da nastavimo sa našim planovima i našim ciljem - rekao je predsednik.

- Ne preskačem nikoga, svi su važni. Moramo da znamo gde se nalaze, pa da pokušamo da ih sahranimo. Kada traže pravdu za svoje, zaborave Goraždevac i još neke slučajeve. Moramo da gradimo poverenje za budućnost, a ne da se doživljavamo kao neprijatelji - dodao je.

- Prištinska strana će doneti Zakon o interno raseljenim lica. Očekujemo pomak u smislu naše borbe. Onome ko želi da doćeka starost na svom ognjištu, imaće priliku - dodao je.

Foto: printscreen RTV Pink

 

Kako je ranije najavljeno na današnjoj, trećoj po redu, rundi obnovljenog dijaloga na visokom nivou, lideri bi trebalo da potvrde finalizaciju dogovora oko pitanja nestalih, raseljenih i ekonomskih odnosa i otvore nove teme koje obuhvataju Zajednicu srpskih opština, međusobna finansijska potraživanja i imoviska pitanja.

Dve nove teme

Predsednik Vučić preneo je danas da su, tokom nove runde dijaloga Beograda i Prištine, otvorene dve nove teme - Zajednica srpskih opština, kao i imovina i finansijski zahtevi.

Kazao je, u izjavi novinarima, da je razgovarano danas o nestalim osobama, interno raseljenim i ekonomskim pitanjima, a da je usaglašeno da se otvore dve nove teme.

Preneo je da će razgovori o ZSO biti nastavljeni 17. septembre na nivou šefova pregovaračkih tima, a potom 28. septembra na visokom nivou.

Vučić je rekao da dolaze najteža pitanja, prema kojima postoje potpuno suprostavljeni stavovi, zbog čega će biti razgovori komplikovani i teški.

Osvrnuvši se na akutelnu situaciju u Hrvatkoj, kaže da je zadovoljan izveštavanjem hrvatskim medija o radu srpske vlade. Kaže da je Srbija uvek spremna na razgovore sa hrvatskim kolegama.

- Spremni smo da razgovaramo, ali ne i da insistiramo. Za nas je to važno, ali ne mogu da se radujem Oluji. Spremam sam samo da položim cvet na svako mesto gde su ubijenin Hrvati, jer je to civilizacijsko dostignuće. Uvek treba da pokažemo želju da saslušamo jedni druge. Jedino što tražimo je poštovanje koje smo spremni da pružimo Hrvatkoj strani - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Podsetimo, predsednik Vučić se danas sastao na radnom doručku sa Oliverom Varheijem.
 

Varheji: Vučić me je obavestio o važnim sastancima i sporazumima potpisanim u Vašingtonu

Komesar za poroširenje EU Oliver Varheji kaže je imao odličan razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tokom kojeg ga je srpski predsednik informisao o sporazumima potpisanim u Vašingtonu

"Pozdravljam današnji nastavak dijaloga kome posreduju šef diplomatije EU Žosep Borel i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak. Predsednik Vućić me je obavestio o važnim sastancima i sporazumima potpisanim u Vašingtonu, a razmotrili smo i mogućnost da se to isprati i zajedničkom izjavom sa EU", napisao je Varheji na Tviteru.

 

U 11 časova održan bilateralni sastanak sa šefom EU diplomatije Žosepom Borelom i specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčkom.

(FOTO) VUČIĆ SE SASTAO SA BORELOM I LAJČAKOM!

BONUS VIDEO:
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Poslednji mohikanac

pre 3 godine

Ono što razlikuje vlast SNS-a od svih prethodnih jeste apsolutno čisto stanje stvari. Nema skrivenih ugovora, aneksa, tačaka i tome slično. Bilo da je nešto dobro ili loše, to je tako i aktuelna vlast ništa ne krije.

Filip

pre 3 godine

Nije lako, ali predsednik će učini sve što je u njegovoj moći da odbrani interese Srbije.

Tanja

pre 3 godine

Sve ce biti javno i transparentno jer Vucic nista ne krije od javnosti.

Ivana

pre 3 godine

Aleksandar vučić ekonomski želi da osnaži ceo Zapadni Balkan, Srbija ima predsednika kojem je stalo do toga da građani Srbije žive bolje.Srbija je na pravom putu razvoja.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija