• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.09.2020

16:22

DAČIĆEVA PORUKA AMERIKANCIMA! Ako neko razume vaše stradanje, to su Srbi!

Politika

DAČIĆEVA PORUKA AMERIKANCIMA! Ako neko razume vaše stradanje, to su Srbi!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom 19 godina od terorističkih napada u SAD, da Srbija i danas, kao što je i ranije kroz svoju istoriju činila potvrđuje solidarnost sa SAD u borbi za očuvanje zajedničkih vrednosti i sećanja, kao jedinog načina da se spreči neki novi 11. septembar

- Ako neko dobro razume značaj održavanja kulture sećanja i solidarnosti i značaj koji američki narod pridaje ovom datumu - to smo mi", rekao je Dačić na Konferenciji "Pamtimo i stojimo uz SAD - u Beogradu, u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva,

Po njegovim rečima, 11. septembar 2001. bio je jedan od "definišućih datuma" u savremenoj istoriji - jedan od onih dana nakon kojih malo šta ostaje isto i koji je, kako je naveo, uzdrmao ne samo osnove međunarodnih odnosa, već i živote svih onih koji osećaju solidarnost s nevinim žrtvama terorističkog napada.

- Srbija je deo globalnih napora u borbi protiv terorizma, posebno imajući u vidu da ova asimetrična pretnja ima za cilj ugrožavanje i razaranje poznatog i na pozitivnim vrednostima zasnovanog načina života naše civilizacije - rekao je Dačić.

Prema negovim rečima, današnje obeležavanje secanja na 11. septembar deo je napora da se očuva kultura sećanja na tragične događaje, što je ujedno i zajednički doprinos odgovornom odnosu prema budućnosti.

Foto: Reuters



- Nalazimo se u centru regiona, koji je oduvek bio opterećen viškom istorije. Srpski narod je toliko puta bio suočen sa situacijama i tragedijama koje su ostavljale dubok trag u našoj kolektivnoj svesti i definisale budućnost našeg regiona - ukazao je šef srpske diplomatije.

Prošlonedeljni dogovor u Vašingtonu Beograda i Prištine, koji zasigurno ne bi bio postignut bez presudne uloge SAD-a i predsednika Donalda Trampa, dokazuje da je američka strana jedan od naših ključnih partnera u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja problema Kosova i Metohije, ocenio je Dačić.

- Pozdravljamo nameru SAD da bude više prisutna u regionu, kako ekonomski tako i politički, posebno imajući u vidu da svi zajedno stremimo istom cilju - očuvanju mira i izgradnji prosperitetnijeg i za život privlačnijeg Zapadnog Balkana - dodao je Dačić.

Ministar je podsetio da se danas navršava 19 godina od terorističkih napada u SAD, u kojima je poginulo gotovo 3.000 nedužnih ljudi iz više od 90 zemalja.

Situacija u kojoj se trenutno, na globalnom planu nalazimo, nosi dvojak izazov, upozorio je Dačić, i dodao da su se na jednoj strani javile nove globalne pretnje za koje se pokušava da nađu adekvatna rešenja.

Događaji, kako kaže, poput pandemija u velikoj meri menjaju naš dosadašnji način života - možda ne uvek tako naglo i dramatično, ali ipak, slično onome što se desilo nakon 11. septembra 2001. godine.

S druge strane, današnji datum nas podseća da ne smemo zaboraviti ni na stare probleme, koji su veoma prisutni poput terorizma koji za cil ima ne samo ljudske i materijalne žrtve, već i masovno širenje i izazivanje straha i nesigurnosti, rekao je Dačić.

Ministar je podsetio da sve što je usledilo nakon tragičnog 11. septembra pokazuje da terorizam ne nestaje, već evoluira.

- Iako se danas sećamo nevino stradalih žrtava 11. septembra, treba istaći da ujedno obeležavamo i momenat kada je stvoren širok front međunarodne solidarnosti u borbi protiv terorizma kao jednog od najvećih zala savremenog sveta - zaključio je Dačić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dr

pre 3 godine

Ovaj notorni lazov ide preko one crvene linije o kojoj on vrlo cesto i rado prica.Cuj,sada se on solidarise sa americkim narodom,a sa kim se solidarisao kad se palila americka ambasada u Beogradu? Dobro kaze vucic na yutubu (preporucujem ti da pogledas)da je dacic jedan notorni lazov i cim otvori usta znajte da laze.To su reci vucica,,pogledaj ivice i uzivaj.

SAD, BEOGRAD I PRIŠTINA NOMINOVANI ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR!
Politika

SAD, BEOGRAD I PRIŠTINA NOMINOVANI ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR!

Švedski poslanik demohrišćana Magnus Jakobson podneo je inicijativu za nominovanje vlada Sjedinjenih Država, Beograda i Prištine za Nobelovu nagradu za mir, prenosi Klan Kosova. Kako se navodi, na to ga je podstakao Vašingtonski sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa što smatra trasiranjem puta za postizanje mirovnog sporazuma dveju strana

11.09.2020

15:20

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija