OD IGRAČKE BIĆE PLAČKE! Obavezno pročitajte autorski tekst Marka Đurića!

Tanjug

11:55 Politika 35

Informer.rs | 20. 09. 2020.

OD IGRAČKE BIĆE PLAČKE! Obavezno pročitajte autorski tekst Marka Đurića!

Za čitanje ovog teksta treba vam znatno manje od 24 minuta...

Tim uglednih harvardskih istraživača predvođenih profesorkom Erikom Čenovet objavio je nedavno istraživanje o tome koliko ljudi je potrebno mobilisati na proteste i javnu akciju da bi se u nekoj zemlji u uličnim neredima nasilno svrgnula vlast. Zaključak do koga su došli vršeći poređenje većeg broja obrađenih slučajeva novije evropske i svetske istorije (u koji su ubrojali i "buldožer revoluciju" kako nazivaju događaje 5. 10. 2000. godine u našoj zemlji - koja je u međuvremenu uprkos tome ili upravo zbog toga, zavisno iz kog ugla gledate - nestala sa mape) je da je u pitanju brojka od 3,5% stanovništva. Ovaj trend samo se ubrzava. Dekada između 2010. i 2020. je razdoblje sa najvećim brojem uličnih "obojenih" revolucija u ljudskoj istoriji. Bez obzira na to kakav je stav većine građana, ako ste uspeli da dovoljno radikalizujete i na "akciju" pripremite samo ovaj procenat stanovnika jedne zemlje, na putu ste da slomite njene institucije, parališete njene organe upravljanja i njenu ekonomiju bez ijednog ispaljenog metka. Ovaj beskrajno opasan metod političkog delovanja postao je omiljeno sredstvo vrlo raznolikim centrima političke i ekonomske moći širom sveta. Plitkoumni humor, lažne vesti i zloupotreba društvenih mreža efikasno su "vozilo" manipulacije i sprovođenja ovakvih scenarija, do savršenstva doveden i iznova oproban na svim meridijanima. Ako spadate među one koji misle da ništa loše nema u tome što orvelovskih 5 minuta mržnje u Srbiji svake subote uveče traju 24 minuta, razmislite opet.  Ljude koji nisu previše zabrinuti zbog toga što živimo u eri u kojoj se na globalnom nivou, pa i kod nas, gro političke komunikacije svodi na stalne kampanje mržnje ispoljene kroz nekažnjivu agresiju, lažne vesti i plitkoumnu satiru na TV i društvenim mrežama, vreme je da razmislite ponovo. Vaš život, bezbednost i materijalna sigurnost vaših porodica direktno zavisi od snage i stabilnosti političkih, državnih i širedruštvenih institucija. Sve ove institucije počivaju i na pisanim i nepisanim normama, tradiciji, fizičkoj sili, ali pre i iznad svega na poverenju građana i društvenom dogovoru. U funkcionalnoj demokratiji narod je korektiv rada svih ovih institucija, ali kroz učešće u njihovom radu i različite forme konstruktivne kritike. 

Tanjug

U čemu je onda problem i šta uopšte ovim tekstom hoću od vas? Zvonim za uzbunu zato što smatram da se u Srbiji ubrzava stvaranje infrastrukture nove i finalne obojene revolucije i da su naše institucije danas pod ozbiljnim i strateškim napadom krugova koji znaju da u regularnoj političkoj utakmici nemaju šta da traže. Po sto puta ispušene tajkunske muštikle, ali sa debelim bankovnim računima i novcem za ulaganje u politiku, isluženi bivši političari koje je narod odavno prozreo i prezreo odlično znaju da pod svojim imenom nemaju šta da traže na političkoj i javnoj sceni Srbije. Znaju to i veoma moćni krugovi spolja, kojima baš ni najmanje ne odgovara Srbija koja je počela da pokazuje znake uspravljanja i buđenja i to onda kada su verovali da je posao usitnjavanja i slabljenja srpskog faktora na koji su sa neprijateljstvom i nepovernjem (delimično i našom krivicom) gledali zauvek završen. Krijući se iza korisnih idiota koji nekada svesno, a najčešće nesvesno u tom nepočinstvu učestvuju, srpskom narodu poklanjaju gorku čašu otrova mržnje i podele, predstavljajući je kao slatku jabuku slobode i demokratije. O kakvoj se međutim slobodi i demokratiji radi kada tajkunski i strani faktor ne želi da nam se predstavi imenom i prezimenom, idejama i dosadašnjim učinkom, već nam umesto toga, kao dunavskim somovima koje će valjda opet da love na durdubak, podmeću Kesića, Ivana Ivanovića, Koraksa, Vesnu Rakić Vodinelić (Vesna Rakić-Vodinelić), Dražu Petrovića i druge hrabre heroje leteće cirkuske brigade... Govorim Vam ovo kao som koji se, kako bi rekao Njegoš, već jednom spuštavao niz takvo uže (2000. godine, kada sam imao 17 godina), umalo se uže ne pretrže, od tada smo viši "prijatelji". 

MARKO ĐURIĆ BIĆE NOVI AMBASADOR SRBIJE U VAŠINGTONU!

Mislite li da se ovo dešava prvi put u istoriji, i da su ovo prvi geniji koji su se setili da mase tretiraju kao stoku koju će da međusobno svađaju, dele i pujdaju do ludila mržnje mimovima, gifovima i tobožnjom satirom...? Varate se. Ni u tome nisu originalni. Mnogo pre Koraksa, Kesića i Ivana Ivanovića, dvadesetih i tridesetih godina dvadesetog veka, Evropom, a naročito Nemačkom i Italijom od pobede Hitlera i Musolinija, harao je trend ismevanja i dehumanizacije političkih protivnika i čitavih društvenih grupa. Godinama pre nego što je krenulo istrebljivanje neistomišljenika, čak i pre nego što su nacisti došli na vlast, nemačke pivnice tresle su se, a posebna novinska izdanja šarenela su se od njihovih predstava u kojima su politički protivnici i čitave nacije (pa i naša srpska) predstavljani u neljudskom, tobože smešnom, a zapravo samo prezira vrednom obliku. Da bi na protivnika mogao da podigneš ruku, kamenicu, dasku, kao pre nekoliko nedelja ispred Narodne Skupštine, potrebno je da u njemu prestaneš da gledaš ljudsko biće. Karikature bez ukusa, ali koje provociraju mržnju (poput one Koraksove na kojoj Vučić na slamčicu pije krv nevine žrtve) i filmovi (npr. mračno nacističko ostvarenje "Jevrejin Sus") iako epohama i kontekstom veoma udaljeni, nažalost suštinski su u istoj funkciji. 

Ne ljutim se ja na Kesića što je predstavio moj nespretni aplauz pobedi Srpske liste i srpskoj slozi (na kojoj sam krvavo radio) i čoveku koga podržavam i sa kojim se zajedno borim, kao etalon poltronstva i svega što ne valja u ovoj zemlji. Nisam njemu uzeo za zlo što neki, poneti mržnjom koja se iz njegovog studija širi, dele na društvenim mrežama slike mojih ćerki od 3 i 4 godine zajedno sa mnom dok im kupujem sladoled, uz poruke mržnje sa citatima iz njegove emisije. Znam da on to nije želeo. Na posletku, njegov sin i moja ćerka idu u istu vrtićku grupu u istoj predškolskoj ustanovi i svakoga dana dele i deliće isti hleb, iste pesme i igre, i neponovljivu bezbrižnost detinjstva. Ne ljutim se ni na one koji su u danu kada sam išao na 221. rundu briselskih razgovora delili slike moje dece. Pitanje je da li je to i stoti deo onoga što se desilo Vučićevoj i deci mnogih drugih mojih kolega samo ove godine. Pomenuti "heroji" satire i slobodne reči puka su upotrebna sredstva koja kritiku treba da zamene kompromitovanjem svega i svakoga, rušenjem poverenja u sve i svakoga, slabljenjem svakog oblika kolektivnog organizovanja u ovoj zemlji, osim onoga koje treba da posluži kao ventil za oslobađanje mržnje prema onima na koje nas "korisni idioti napujdaju". Želim ovim skromnim ali iskrenim tekstom  da ukažem na to šta nam se sprema, jer duboko verujem da svi zajedno i sa jedne i sa druge strane političkog spektra možemo da budemo iznad toga. Šta biva kada država i društvo odu tim putem ne treba da Vam govorim. Iskusni ste i već ste videli. Sledeći put kada ih sretnete na TV kanalima ili na društvenim mrežama, setite se da onaj scenario sa radikalizovanih 3,5% funkcioniše samo ako 96,5% ćuti, i razmislite o tome kakvu budućnost želite za sebe i za našu zemlju.

ZORAN KESIĆ POPIO KRIVIČNU PRIJAVU! Vređa Boga i crkvu, NIŠTA MU NIJE SVETO!

 

Srbija je iznad svih nas i u konačnici svako ko je potcenio mudrost građana Srbije uvek se prevario. Ostanimo zato mudri, istrajni i složni. I ne zaboravite - ko se bude zadnji smejao, najslađe će se smejati. Iskreno želim i boriću se da to budemo mi, njima, zato što su bacili pare i vreme i zaista ispali smešni, ali samo zbog svoje ludosti.Cedica

20.09.2020. 12:11

Autorskim tekstom Marko Đurić je još jednom potvrdio svoju pronicljivost, racionalnost i elokvenciju i dokazao svima da je više nego odličan izbor za Ambasadora Srbije u Vašingtonu!


Lazni Bot

20.09.2020. 17:30

@Cedica - Hahaha care davno se nisam ovako nasmejao


Dejan Andjelic

20.09.2020. 12:19

Bravo Marko. Fenomenalan tekst koji precizno opisuje i upozorava na opasnosti zbog nacina politickog delovanja opozicije.


Fokus

21.09.2020. 08:03

@Dejan Andjelic - Tekst je odlican.Pogodjeno pravo u centar


Dule

20.09.2020. 12:22

Puna podrska za Marka, ocigledno je koliko voli Srbiju i sve sto radi za nju!


Stefan

20.09.2020. 12:23

Marko je ovim tekstom zacementirao moje poverenje da ce se uvek boriti na svim frontovima za nsu Srbiju.


Dare

20.09.2020. 12:27

Djuric je najbolje resenje za ambasadora srbije u Vasongtonu.


Raka

20.09.2020. 12:29

Djuric je pokazao veliko iskustvo i veliko politicko znanje, i bez sumnje je odlican izbor za ambasadora srbije u Vasingtonu.


Zeljko85

20.09.2020. 12:45

Sjajam tekst Marka Đurića, zapušio je usta svim kritičarima.


Neso

20.09.2020. 12:59

Svaka cast za tekst. Ovim je objasnio sve i dokazao da je vise nego odlican izbor za ambasadora Srbije u Vasingtonu.


nada

20.09.2020. 13:19

Svaka reč je na mestu...iskreno i bez trunke zlobe i pakosti.Svaka čast.


Filip

20.09.2020. 13:43

Odličan tekst Marka. Opozicija svojim delovanjem nanosi štetu Srbiji.


Olga

20.09.2020. 14:02

Odlican tekst. Bravo , Marko. Tako se voli svoja zemlja.


Tijana

20.09.2020. 15:27

Marko je zaista pametan covek i jako sposoban politicarDragan

20.09.2020. 15:37

Kažu da kada se suviše prepustiš igri, i malo povileniš, obično ti neka baba iz prikrajka podvikne: ,,Deco, mir, biće igračka-plačka!,, Znači neko će izvući deblji kraj. Dakle, neko će zaplakati na kraju igre. Nešto slično onome ,, ma, ne smejte se toliko, plakaćete ,,


Ana

20.09.2020. 15:37

Svaka cast Marku, ovaj tekst je odlicak, dokazao je da je odlican za ambasadora Srbije u Americi.


Ksenci

20.09.2020. 15:50

Tekst je fenomenalan, procitah ga za 2.4 minuta, bravo Marko.


Ksenci

20.09.2020. 15:53

Sve navedeno u tekstu je potpuno tacno. Trebalo bi sto pre naci neki mehanizam da se sprece pokusaji pojedinih struktura da nasiljem i nepolitickim sredstvima ostvaruju svoje politicke ciljeve.


lak

20.09.2020. 17:32

Bravo Marko. Sjajan tekst koji precizno opisuje i upozorava na opasnosti zbog nacina politickog delovanja opozicije.


Perica

20.09.2020. 17:54

Marko je jedan iskusan politicar pred kojim je budusnost.


Dejo

20.09.2020. 19:26

Sve je lepo rekao Đurić svaka čast i puna podrška.Nena

20.09.2020. 20:02

Marko je istinski borac za Srbiju, obrazovan, mlad, sposoban i perspektivan srpski politicar, hrabro se bori za nju i svoj narod, posao obavlja casno i posteno, i koji nikada nije ukaljao niti svoj, niti ugled Srbije, i koji ce se uvek boriti u interesu sopstvenog naroda!


Mare

20.09.2020. 20:06

Lep tekst Marka Djurica, opisuje nasu stvarnost, tekst za svaku pohvalu.


Filip

20.09.2020. 20:43

Odlično je Marko napisao ovaj tekst, pogodio u srž onog što se u stvari sprema od strane opozicije. Njemu želim da bude uspešan kao ambasador, mlad je pametan i odan Srbiji.
Dunja

20.09.2020. 21:35

Bravo, Marko! Ovim tekstom si ispisao sustinu! No, misevima iz opozicije ce ipak trebati duze vreme da ga razumeju. Njihov mentalni kapacitet je u skaldu sa brojem njihovih cipela.Gojko

20.09.2020. 21:46

Marko Djuric momak koji je mnogo puta dokazao koliki je veliki patriota, uz to je školovani i vrlo pronicljiv, zato mu dajem punu podršku za ambasadorsko namestenje u SAD, bravo Marko samo napred.Jovicni

20.09.2020. 23:03

Marko je jos jednom pokazao koliko je perspektivan politicar. Odlican je izbor za ambasadora u Vasingtonu.Karving

22.09.2020. 14:09

Svaka cast Djuricu, na srecu ogroman deo gradjana, nas oko 90 procenata, potpuno razume sustinu i poruku ovog teksta, jer smo ovakav scenario vec iskusili. Na srecu, minoran broj umobolnika, ne govorim ovde o politickom misljenju ili svrstavanju na stranu vlasti ili opozicije, ovo ne shvata i smeje se kad ovo cita, ako uspe da uopste shvati znacaj i poruku teksta.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.