• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

20.09.2020

16:34

TRAMP MAKSIMALNO ISPOŠTOVAO SRBIJU! Dao je Vučiću priliku da iz Ovalne sobe uradi JEDNU VAŽNU STVAR! Ksenija Pavlović Mekatir, izveštač iz Bele kuće, ekskluzivno za Informer!

Politika

TRAMP MAKSIMALNO ISPOŠTOVAO SRBIJU! Dao je Vučiću priliku da iz Ovalne sobe uradi JEDNU VAŽNU STVAR! Ksenija Pavlović Mekatir, izveštač iz Bele kuće, ekskluzivno za Informer!

Podeli vest

Srpski predsednik je uspostavio veoma dobar odnos sa Trampom i Kušnerom. Sam Vučić je u Vašingtonu Srbiju predstavljao odgovorno i na jednom veoma visokom nivou

Srbija je dobila vrhunski tretman i maksimalno je ispoštovana u Beloj kući, a potpisani sporazum u Vašingtonu od istorijskog je značaja i otvara novo poglavlje u odnosima Srbije i Amerike. Zato mi nije bilo jasno da deo srpskih medija i opozicionih političara ima potrebu da omalovaži ovaj diplomatski uspeh Srbije!
 

Protiv svoje zemlje

Iznenadili su me pojedini srpski mediji i opozicija koji su imali potrebu da omalovaže uspeh Srbije u Vašingtonu
Ksenija Pavlović Mekatir


Ovo u razgovoru za Informer kaže Ksenija Pavlović Mekatir, Srpkinja koja godinama izveštava iz Bele kuće. Ona je bila i neposredni svedok tog 4. septembra, kada je u Ovalnoj sobi predsednika Donalda Trampa potpisan tzv. Sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Za naš list opisuje šta se sve dešavalo iza kulisa pregovora u Vašingtonu...
- Promena lokacije za potpisivanje sporazuma i dramatični obrti, to je sve deo dnevne dinamike Trampove Bele kuće. On je čovek trenutka, sa njim je uvek moguć neki obrt. U ovom slučaju, Tramp je prebacio ceremoniju potpisivanja sporazuma u Ovalnu sobu, mesto iz koje američki predsednik upravlja celim svetom. Ne treba da vam kažem ništa više od toga, pa da shvatite da je Srbija maksimalno ispoštovana u Vašingtonu.

Foto: Tanjug


U delu srpske javnosti Vučićev prijem naišao je na podsmešljive komentare, neki su mu čak merili veličinu stolice...
- Iznenadio me je fokus na stolice i pokušaj falsifikovanja stvarnosti koja se dogodila u Beloj kući. Amerika je zemlja u kojoj su najveći biznisi napravljeni u garaži, poput 'Epla', ili u studentskoj sobi, poput 'Fejsbuka'. Možete sedeti u najlepšoj kancelariji u kraljevskoj stolici, ali to ništa ne znači ako nemate ideje i rezultat. Predsednik Tramp je Vučiću predao svoj podijum da se obrati novinarima i celom svetu iz Ovalne sobe. Svima se svidelo što je Vučić rekao da bi Tramp bio prvi predsednik posle Kartera koji bi posetio Srbiju, to su momenti u kojima se piše istorija. Prosto mi je neverovatno da oni koji su Belu kuću videli samo na razglednici ili su se u najboljem slučaju pred njom slikali kao turisti, meni, koja izveštava iz tog zdanja, govore kako je u Beloj kući.

Važni glasovi Srba iz SAD

Koliko mislite da bi glasovi Srba mogli biti odlučujući pri reizboru Trampa za drugi mandat?

- Ovo će biti izbori gde će svaki glas biti važan, a američki Srbi svakako mogu da doprinesu ishodu izborne trke. Bajden zna da ne može da dobije glasove Srba zbog sponzorisanja bombardovanja.


Kako gledate na takve reakcije?
- Iznenađena sam bila pojedinim srpskim medijima koliko se trude da omalovaže uspeh Srbije, kao da rade protiv interesa svoga naroda i zemlje. Začudile su me reakcije opozicije, koja ne može da razdvoji lokalnu i svetsku politiku, niti razume pojam nacionalnog interesa. Ti političari treba da shvate da moraju da ponude nešto drugo osim opstrukcije, pogotovo što ovi napadi na srpsko-američke odnose nemaju nikakvo utemeljenje.

Foto: Printscreen youtube


Da li primećujete promenu u stavu Bele kuće prema Srbiji? Sam Tramp je naveo da je kosovska politika pogrešno vođena poslednjih 20 godina.
- Kada je Tramp rekao da je kosovska politika vođena pogrešno u poslednjih 20 godina, on pre svega misli na Klintona i na to što je fokus do sada bio na politici, a ne ekonomiji. Tramp i njegovi saradnici dolaze iz drugačijeg bekgraunda, nisu opterećeni birokratijom, ratovima, ne zavise od državne plate, ne pripadaju školi mišljenja koja je zavladala diplomatijom i koja uporno primenjuje zastarela rešenja koja ne funkcionišu. Tramp je uspeo je da napravi istorijski pomak.


Koliko je toj promeni doprineo i Vučić?
- Predsednik Vučić je uspostavio veoma dobar odnos sa Trampom i Kušnerom i ova administracija, za razliku od drugih, voli ovaj deo Evrope. Sam Vučić je u Vašingtonu Srbiju predstavljao odgovorno i na jednom veoma visokom nivou.

Foto: printscreen


Na koji način su Beograd i Srbija tretirani pod prethodnim administracijama u Vašingtonu?
- Prethodne administracije su vodile jednosmernu politiku i komunikaciju sa Srbijom. To su Srbija i zemlje bivše Jugoslavije najbolje iskusile na primeru EU, jer se stalno dolazilo s listom uslova koje je Zapadni Balkan morao da ispuni zarad neke obećane budućnosti na dugačkom štapu. Međutim, ne možete đonom praviti mir sa narodima koji su po prirodi ratnici.

 

Dolazak DFC signal uspeha

Moćna američka finansijska korporacija DFC stiže u Srbiju. Koliko je to značajno za našu ekonomiju?

- To će biti jedina stalna kancelarija DFC izvan Amerike. Činjenica da ona dolazi u Beograd još je jedan pokazatelj koliko je Srbija postala prioritet za SAD i koliko je uspešan dogovor ostvarila u Vašingtonu. Na čelu DFC je Adam Boler, veoma zanimljiv i uspešan mladi biznismen. On je dobar prijatelj sa Trampovim zetom Kušnerom, bili su cimeri na fakultetu. Boler može mnogo da pomogne Srbiji kada su u pitanju investicije i investiciona klima.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miro

pre 3 godine

Iz Ovalne sobe upravlja CELIM SVETOM? ZAR MI NISMO SUVERENA I NEUTRALNA ZEMLJA? Odnosi li se to na Severnu Koreju, Venecuelu, Iran, NR KINU, Rusiju....? Gospode Boze.

Miro

pre 3 godine

A ko upravlja sa SAD? Duboka drzava? Islandom upravlja tako sto nema vesti sta se desava na Islandu. Erdogan ih bas slusa. Vjetnam jos malo pa ce uci u sastavni deo SAD. Mada zbog cenzure medija u SAD-u mozda nije upoznata. Sam Tram proglasava desetine suverenih zemalja neprijateljima. Kako sa njima UPRAVLJA?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija