• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs

21.09.2020

19:41

VUČIĆ PRED SVETSKIM LIDERIMA U UN ODRŽAO GOVOR ZA PAMĆENJE: Ne kršite rezoluciju 1244, Srbija je za kompromis, ali ne narušavajte stabilnost naše zemlje! (VIDEO)

Politika

VUČIĆ PRED SVETSKIM LIDERIMA U UN ODRŽAO GOVOR ZA PAMĆENJE: Ne kršite rezoluciju 1244, Srbija je za kompromis, ali ne narušavajte stabilnost naše zemlje! (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na sastanku Generalne skupštine UN na visokom nivou, povodom obeležavanja 75. godišnjice Ujedinjenih nacija

Predsednik je rekao da godišnjicu UN obeležavamo u vreme kada se čitav svet bori protiv koronavirusa.

Predsednik je istakao da je značaj Ujedinjenih nacija danas jednak kao i u vreme osnivanja te organizacije.

- Duboko smo uvereni da samo zajedno možemo da damo odgovor sve pretnje - rekao je Vučić.

Ujedinjene nacije osnovane su posle Drugog svetskog rata kako bi se sprečio još jedan sličan konflikt, a pretpostavlja se da će svetski lideri usvojiti zajedničko saopštenje u kome će priznati "trenutke razočarenja".

- Imam veliku čast da vam se obratim u ime Republike Srbije danas, kada obeležavamo 75 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija. Ova važna godišnjica je prilika da ponovo potvrdimo kolektivnu posvećenost multilateralizmu i načelima koja smo svi prihvatili kada smo potpisali Povelju UN pre 75 godina. Ponosimo se činjenicom da je Jugoslavija - čiji je Republika Srbija naslednik - bila među prvih pedeset potpisnica Povelje i jedna od članica osnivača ove međunarodne organizacije koja deluje više od sedam decenija, služeći kao univerzalna platforma za dijalog na ravnopravnoj osnovi i igrajući ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, zaštiti ljudskih prava i stvaranju uslova za ekonomski razvoj širom sveta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Србија одбраном свог суверенитета и територијалног интегритета брани и међународно право и темељне принципе на којима почивају Уједињене нације. Одбраном суверенитета и територијалног интегритета, поштујући Резолуцију 1244, Србија брани и међународно право, Повељу УН, али и коначно ауторитет Савета безбедности. Нажалост, на крају 20. века, ми смо у Србији искусили унилатералне мере и акције, које су подривале и довеле у питање ефикасност мултилатерализма и механизама међународне сарадње, као и само међународно право. Привремене институције у Приштини прогласиле су независност једностраним актом и прекршиле Резолуцију УН 1244, озбиљно минирајући на тај начин безбедност Србије и региона у целини. Србија води одговорну политику и улаже напоре да сачува интересе својих грађана и регионални мир и стабилност. Поносимо се чињеницом да је Југославија, чији је наследник Србија, била међу првих 50 потписника Повеље УН. Она је један од оснивача ове међународне организације, која делује више од седам деценија као универзална платформа за дијалог на равноправној основи, играјући важну улогу у одржавању мира и стабилности, заштити људских права и економског развоја широм света. Обележавамо ову годишњицу у време када се читав свет бори са пандемијом, изазовом који је ставио на тест нашу спремност на заједништво, али и поново потврђује да су УН данас потребне исто онолико колико су биле када су основане и да се њен значај не може довести у питање. Дубоко смо уверени да само кроз сарадњу, координацију и поштовање можемо да нађемо глобални одговор на ову глобалну претњу.

A post shared by Александар Вучић (@avucic) on Sep 21, 2020 at 11:11am PDT

 

Ne iznenađuje činjenica da su srpski narod i njegovi diplomatski predstavnici aktivno učestvovali u svim međunarodnim naporima koji su doveli do stvaranja Ujedinjenih nacija, imajući u vidu njihovu težnju ka miru među narodima. Ovu godišnjicu UN obeležavamo u vreme kada se ceo svet bori sa pandemijom Kovid-19, izazovom koji je pogodio čitavu planetu i koji testira našu spremnost da delujemo zajednički, ali istovremeno ponovo potvrđuje da su Ujedinjene nacije danas potrebne isto onoliko koliko su bile kada su osnovane, te da se njen značaj ne može dovesti u pitanje. Povelja Ujedinjenih nacija treba da predstavlja ustav savremene međunarodne zajednice i skup osnovnih principa i načela koja regulišu međunarodne odnose i procese u međunarodnoj zajednici.

Nažalost, na samom kraju 20. veka, mi u Republici Srbiji iskusili smo jednostrane mere i akcije koje su narušile i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama međunarodne saradnje, kao i samog međunarodnog prava. Privremene institucije u Prištini proglasile su jednostranim aktom nezavisnost takozvanog Kosova i prekršile Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, čime su ozbiljno narušile stabilnost kako Republike Srbije, tako i regiona u celini. Podsetio bih da je Republika Srbija u potpunosti posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. Srbija je vodila odgovornu politiku ulažući najveće napore da zaštiti interese svog naroda i regionalnog mira i stabilnosti - rekao je Vučić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Imam veliku čast da vam se obratim u ime Republike Srbije danas, kada obeležavamo 75 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija. Ova važna godišnjica je prilika da ponovo potvrdimo kolektivnu posvećenost multilateralizmu i načelima koja smo svi prihvatili kada smo potpisali Povelju UN pre 75 godina. Ponosimo se činjenicom da je Jugoslavija - čiji je Republika Srbija naslednik - bila među prvih pedeset potpisnica Povelje i jedna od članica osnivača ove međunarodne organizacije koja deluje više od sedam decenija, služeći kao univerzalna platforma za dijalog na ravnopravnoj osnovi i igrajući ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, zaštiti ljudskih prava i stvaranju uslova za ekonomski razvoj širom sveta. Ne iznenađuje činjenica da su srpski narod i njegovi diplomatski predstavnici aktivno učestvovali u svim međunarodnim naporima koji su doveli do stvaranja Ujedinjenih nacija, imajući u vidu njihovu težnju ka miru među narodima. Ovu godišnjicu UN obeležavamo u vreme kada se ceo svet bori sa pandemijom Kovid-19, izazovom koji je pogodio čitavu planetu i koji testira našu spremnost da delujemo zajednički, ali istovremeno ponovo potvrđuje da su Ujedinjene nacije danas potrebne isto onoliko koliko su bile kada su osnovane, te da se njen značaj ne može dovesti u pitanje. Povelja Ujedinjenih nacija treba da predstavlja ustav savremene međunarodne zajednice i skup osnovnih principa i načela koja regulišu međunarodne odnose i procese u međunarodnoj zajednici. Nažalost, na samom kraju 20. veka, mi u Republici Srbiji iskusili smo jednostrane mere i akcije koje su narušile i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama međunarodne saradnje, kao i samog međunarodnog prava. Privremene institucije u Prištini proglasile su jednostranim aktom nezavisnost takozvanog Kosova i prekršile Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, čime su ozbiljno narušile stabilnost kako Republike Srbije, tako i regiona u celini. Podsetio bih da je Republika Srbija u potpunosti posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. Srbija je vodila odgovornu politiku ulažući najveće napore da zaštiti interese svog naroda i regionalnog mira i stabilnosti.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 21, 2020 at 10:30am PDT

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ksenci

pre 3 godine

Predsednik Vucic ce u UN pokazati snagu, odlucnost i istrajnost Srbije da se odrzi mir i stabilnost na Balkanu kao i da je spremna da sardjuje sa svim drzavama bez obzira na nasu burnu proslost.

Ksenci

pre 3 godine

Predsednik Vucic ucescem na ovom sastanku, pokazuje koliko je postovan medju svetskim liderima.

Filip

pre 3 godine

Odlična poruka predsednika. Zajedno smo jači i lakše ćemo se izboriti sa svim izazovima koji nas očekuju.

Marko

pre 3 godine

Predsednik Vucic se bori da se putem mirnih pregovora dodje do trajnog, odrzivog i obostrano prihvatljivog resenja za Kosovo i Metohiju, u skladu sa Ustavom Republike Srbije, koje ce omoguciti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i mir i stabilnost regiona.

Marko

pre 3 godine

UN je formirana posle jednog od najrazornijih ratova sa ciljem da se nesto tako nikada vise ne desi. Za postizanje tog cilja neophodno je jedinstvo i otvoren dijalog medju drzavama.

BozaB

pre 3 godine

Jos jedan u nizu odlicnih govora pred veoma vaznim telom. Svaka cast.

Tijana

pre 3 godine

Interesi našeg naroda su jedan od prioriteta politike kojom se vodi predsednik Srbije uvažavajući i poštujući druge pri tom.

Iva

pre 3 godine

Srbija je uvek za razgovore i kompromisno rešavanje svih pitanja...

Daliborka

pre 3 godine

Potpuno jasna poruka Aleksandra Vučić jedino kompromisno rešenje može doći u obzir što se tiče KiM, i sa razgraničenjem naš narod na KiM može dobiti mirniji, stabilniji i normalniji život. Aleksandar Vučić učešćem na ovom sastanku, pokazuje koliko je poštovan medju svetskim liderima.

Dara

pre 3 godine

Stabilnost na balkanu je prioritet srbije, vazno je odrzavati.

Dara

pre 3 godine

Srbija nece dozvoliti da se narusi mir i stabilnost na balkanu.

Milan Korac

pre 3 godine

Srbija je kroz istoriju mnogo stradala, mnogo ljudi je izginulo, izgubili smo mnogo mladosti ali sada zelimo razgovor i kompromisno resavanje problema na KiM!

Željko

pre 3 godine

Naša zemlja je jedan od osnivača Ujedinjenih nacija, tako da ova organizacija ne sme mirno gledati na ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Odbranom istih, mi istovremeno branimo i same temlje na kojima počivaju UN.

Perica Savic

pre 3 godine

Srbija jeste za kompromis ali ne da nam se oduzme teritorija,odlican govor predsednika.

Djekson

pre 3 godine

Ruku na Srce Djilas je Jaci sa Govorom Pogotovu Engleski mu ide podmazano dok se Jeremic Cereka sa Strane kao stranacki kolega

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija