• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.09.2020

11:59

(VIDEO) STIŽU AMERIČKE INVESTICIJE! Grenel se obratio srpskom narodu: OVO NISU PAPIRI, VEĆ NOVI POSLOVI, RADNA MESTA, RAZVOJ PRIVATNOG SEKTORA

Politika

(VIDEO) STIŽU AMERIČKE INVESTICIJE! Grenel se obratio srpskom narodu: OVO NISU PAPIRI, VEĆ NOVI POSLOVI, RADNA MESTA, RAZVOJ PRIVATNOG SEKTORA

Podeli vest

U Ambasadi SAD u Beogradu danas su zvanično počeli sastanci predstavnika privrednih komora Srbije i tzv. Kosova sa specijalnim savetnikom predsednika SAD Ričardom Grenelom i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije, DFC

Potpredsednik Evropske komisije Žozep Borel istakao je da je ovo prilika za investicije i razvoj privatnog sektora i nova radna mesta, i u Srbiji i na tzv. Kosovu i u regionu.

"U našoj delegaciji u Beogradu je kompletna ekonomska moć američke vlade. Imamo priliku za investicije i razvoj privatnog sektora i nova radna mesta, i u Srbiji i na Kosovu i u regionu", rekao je Borel.

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel poručio je da sporazum iz Vašingtona i dogovori danas postignuti u Beogradu nisu samo reči na papiru, već znače nove poslove za ljude koji žive u ovom regionu, nova radna mesta i razvoj privatnog sektora.

"Ne bismo bili ovde da nije predsednika Trampa, koji je verovao da nešto drugo može da se desi. Verovao je u to da može privreda da se stavi u prvi plan i akcenat na radna mesta. Data su obećanja narodu Srbije i hoćemo da nas smatrate odgovorim. Ovo nisu samo reči na papiru, već poslovi za ljude koji ovde žive", poručio je Grenel i istakao da je to poruka za srpske građane.

Kako je rekao, predsednik i SAD veruju u snagu privatnog sektora, da način razmišljanja "spolja" doprinese da i vlada shvati na koji način privatni sektor može da "cveta".

"Simbolika u političkim razgovorima nikada neće moći ljudima da plati kiriju, to radi privatni sektor", rekao je Grenel.

Ono što je postignuto u Vašingtonu deluje i jeste veliko, istakao je Grenel.

"Simbolika jeste značajna, ali se tiče otvaranja radnih mesta. Neka nas narod Srbije smatra odgovornim da reči na papiru nisu dovoljne dok ne dođe do masovnog otvaranja radnh mesta, do ekonomskog razvoja i dok porodice ne počnu da ostaju u ovom regionu", rekao je Grenel.

Foto: printscreen

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler istakao je danas, posle sastanka u Ambasadi SAD sa predstavnicima Privrene komore Srbije i tzv. Kosova, da čestita na hrabrosti što su se Beograd i Priština "odlučili za narod, a ne za politiku".

Boler je ukazao da je u Srbiju doputovao sa još pet drugih američkih agencija:

"U našoj delegaciji ovde je kompletna ekonomska moć američke vlade", istakao je šef DFC.

Kazao je da ekonomska normalizacija znači investicije i otvaranje radnih mesta, mogućnost da se razmišlja kakva bi budućnost mogla biti, umesto da budemo blokirani u prošlosti.

Boler je istakao da ovo nije situacija da jedna zemlja dobija, a druga gubi, već je u pitanju da svi imaju koristi i da ovo donosi novac ljudima.

On je podsetio da su SAD jedna do najsnažnijih zemalja u svetu pre svega zbog snage svog privatnog sektora.

"Ovaj region će rasti i stvarati neverovatne mogućnosti, a pokretač toga biće privatni sektor”, naglasio je Boler.

Foto: printscreen

Predsednik Privedne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da je specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel na uspešan način promenio pristup rešavanju složenih i teških tema i odblokirao proces saradnje.

"Zahvaljujući tome danas i pričamo o biznisu i zajedničkim interesima, a ne o onom što nas deli", rekao je Čadež posle sastanka predstavnika privrednih komora Srbije i tzv. Kosova sa Grenelom i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije, DFC, i zahvalio Grenelu na tome.

"To je isuviše širok proces koji je bio godinama blokiran, a ovakav pristup je učinio mogućim da se sedne u Vašingtonu i potpiše sporazum", rekao je Čadež.

Istakao je da će istorija pokazati da ćemo se toga sećati kao prekretnice i donošenja stabilnosti u ovaj reigon.

Čadež je, takođe, zahvalio čelniku DFC Adamu Boleru što je tako brzo došao u Beograd.

"Kada smo se sreli pre dve nedelje u Vašingtonu, kada sam ga pitao koliko brzo mogu da dođu, rekao je ''za dva meseca".

Foto: printscreen

Čadež ističe da su imali jako plodne razgovore u prethodnih šest meseci da postoje brojne mogućostima i u Srbji i tzv. Kosovu.

Zahvalio je i predsedniku tzv. kosovske privredne komore Beratu Rukićiju što sarađuju dobro već pet godina i da su napravili zajednički tim za podršku projektima, koji daje ekepsertizu vladama.

Podsetimo, kako je ranije najavljeno, tema sastanka je realizacija projekata u oblasti energetike, prerađivačke industrije, ekologije i podrške malom biznisu, koje će delom finansirati DFC, a koji su dogovoreni sporazumom u Vašingtonu.

RAZGOVORI ĆE SE VODITI NA VIŠE FRONTOVA! Koje će sve projekte Srbija predložti DFC?

Pored Grenela, sastanku su prisustvovali izvršni direktor DFC Adam Boler, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, predsednici privrednih komora Srbije i Kosova, Marko Čadež i Berat Rukići, kao i predsednik Američke privredne komore Zoran Petrović.

TRAMP NAM JE ODAO PRIZNANJE ZA POTIGNUTE REZULTATE U VREME KORONE! Đurić: Ovo je šansa da izgradimo trajno dobre i bliske odnose sa SAD

Foto: Reuters

Glavni povod za posetu američkih partnera i zvaničnika Beogradu je otvaranje regionalne kancelarije DFC u Beogradu, preko koje će projekti biti realizovani.

GRENEL SA DELEGACIJOM DFC STIGAO U BEOGRAD! Na aerodromu ih dočekali premijerka Brnabić i ambasador Godfri! (VIDEO)

Američka delegacija sastaće se kasnije danas i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić u Palati Srbija, gde će predstavnici dveju delegacija potpisati Zajedničku izjavu.

Sastanci o realizaciji projekata koje će finansirati DFC biće nastavljeni sutra sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

RAZGOVORI ĆE SE VODITI NA VIŠE FRONTOVA! Koje će sve projekte Srbija predložti DFC?
Politika

RAZGOVORI ĆE SE VODITI NA VIŠE FRONTOVA! Koje će sve projekte Srbija predložti DFC?

Srpski zvaničnici razgovaraće danas i sutra sa delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije, DFC, o infrastrukturnim i drugim projektima koje bi mogao da finansira taj američki fond, dok bi razgovor predsednika Aleksandra Vučića sa Ričardom Grenelom i izvšnim direktorom DFC Adamom Bolerom, najavljen za danas, mogao da obuhvati i širi spektar tema, vezanih za odnose SAD i Srbije

22.09.2020

07:34 >> 07:44

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija